Szerintetek melyik városba költözzünk?
Tudom, ezt csak mi dönthetjük el, de a véleményekre kíváncsi vagyok.
Szóval a párom családja és az én családom egymástól mintegy 300 km-re lakik. Egy egyetemre jártunk egy harmadik városban, ott ismerkedtünk meg. Ez Budapesten volt, ami mindkettőnk lakhelyétől kb. félúton helyezkedik el, tehát 150 km-re, de két teljesen eltérő irányban.
Régóta együtt vagyunk, évek óta együtt is élünk, egyelőre Budapesten, de mindenképpen vidékre szeretnénk költözni. Ott szeretnénk majd pár év múlva családot alapítani. Kérdés, hogy hova költözzünk... Tudni kell, hogy mindketten nagyon szeretjük a családunkat, sokat utazunk haza, egymás szüleivel is jól kijövünk, családközpontúak vagyunk. Szívünk mélyén mindketten arra vágyunk, hogy a szülővárosunkba, vagy legalábbis ahhoz közel költözzünk. Viszont ha ez teljesül az egyikünknek, akkor a másikunk 300 km-re kerül a szüleitől...
Könnyebb lenne valamelyik nagyszülőkhöz közel lakni, hiszen sokkal könnyebben tudnának segíteni, vigyázni rá, illetve szorosabb kapcsolata lehetne a nagyszülőkkel. De így viszont a másik ági nagyszülőkkel sokkal kevesebbet találkozna, nagyon más lenne velük a kapcsolatuk, és ezt sem szeretnénk...
Munkalehetőség egyébként mindkét városban kb. ugyanannyi lenne (nem túl sok...), hasonló kaliberű városok, hasonló adottságokkal, így nem ez döntene.
A másik lehetőség, most efelé hajlunk: kompromisszum, egy másik vidéki város, ami mindkettőnk számára új lenne, viszont ismerjük valamennyire, lakik itt pár rokon, az alapján nagyon szimpi város, és munkalehetőség is jóval több van, mint bármelyikünk szülővárosában. Gyereknevelés szempontjából is jobb lenne, több zöld terület, több lehetőség, több program.
Viszont így mindegyik nagyszülőtől messzire kerülnénk (egyiktől kb. 120, másiktól 180 km-re), minden egyes találkozás elég sok pénzbe kerülne, nem lenne meg a lehetőség, hogy délután kicsit átmegyünk mamázni-papázni, ha épp ráérünk, sokkal kevesebb időt tölthetnénk együtt... Viszont egyikünk sem kerülne azért 300 km-re a szüleitől, és nem lenne az, hogy az egyik pár nagyszülőjét sokkal jobban ismeri/szereti a gyerek, mint a másikat.
Ti mit tennétek?
Köszi!
Szüleink még évekig dolgoznak, addig biztos a jelenlegi városukhoz vannak kötve (nem hiszem, hogy találnának munkát 55 év körül egy új városban, ahol hiába jó szakemberek, senki nem ismeri őket...). És szerintem utána is, szépen felépített életük van ott, családi házakkal, világéletükben ezekben a városokban laktak, ráadásul mindkettőnknek van 1-1 testvére, aki ott lakik a szüleinkhez közel, az meg a tesóinkkal szemben nem lenne fair (egyiknél már van is unoka, másik tervezi), hogy egyszer csak ideköltöznek mellénk, tőlük messze. Mi sokkal mobilisabbak vagyunk, mint a szüleink, nem kérnénk őket ilyesmire...
Hát figyelj, mindenképpen olyan helyre kéne ahol azért van munka. Én is vidékpárti vagyok, úgyhogy ebből a szempontból a fővárosi agglomerációt ajánlanám. Lehetőleg nézzetek ki olyan várost, ahonnan könnyen és gyorsan be lehet jutni a fővárosba (tömegközlekedéssel is, hiszen ezt fogja a munkáltató téríteni - asszem 80%-ban), és költözzetek egy nektek szimpatikus helyre. A pesti agglomeráció amiatt is jó, mert Budapesten és környékén rengeteg a munkalehetőség, így ha mondjuk valami miatt egy adott munkahelyet ott hagytok, akkor még mindig van egy csomó másik lehetőség. Munka szempontjából messze a főváros a legjobb, és a pesti agglomerációban vannak nagyon jó helyek.
Ha hasraütészerűen kéne települést mondanom, akkor Csömör jutna eszembe. Persze ez csak egy tipp, de vidéki kisváros, ott a HÉV, közel az M0-ás, és állítólag elég csendes és nyugodt. De persze olyan helyre költözzetek, ami nektek tetszik. :)
Nálunk a munka volt a fő szempont, mellette a családoktól való azonos távolság ugyanúgy az unoka miatt. Az M1 vonalán indultunk el, 30-40 kilóméterre költöztünk és budai munkahelyre járunk be vonattal. Fél óra út, és még amit Budapesten kell menni, de összességében kevesebb, mint amikor Pesten laktunk és a belvároson keresztül BKV-val utaztam. Most viszont zöld, erdős szakaszokat nézek a vonaton, és hazaérve kisváros, nyugalom, tiszta levegő van. Mindkét szülő 1,5 órás távolságra lakik. Azt gondoltuk, hogy sok lesz, de majd megoldjuk valahogy. Most fél éves a kislányunk, és mindkét oldalról gond nélkül jönnek 2 hetente, senkinek nem megterhelő. :)
1 éve vagyunk itt, és az első hónap után tudtuk, hogy jó döntés volt.
Ha választani kell, akkor inkább a ti életetek körülményeit nézzétek, a nagyszülőket távtartani sem lehet majd. :)
Mièrt pont Tápiószőlős??
Mèg vonat sincs meg normális buszközlekedès sem, ellenben van sok cèg de inkább fizikai munka meg nincs nagyon kisebbsèg.
Inkább Bp. környèke? Monor stb?
kérdező
Persze hogy mindenki munka felől kőzeliti meg kérdést hisz ha családot szeretnétek alapitani akkor az a fontos hogy munkahely és az otthon ne legyen tul messze és jó fizetés legyen,ha székesfehérváron kapnátok jol fizető állást akkor oda kell költőzni,nem ahol nagyszülök laknak,
Én anyukámtol 10 percre lakom már hosszu évek ota de ha több pénzért élhetöbb életért határmellé költöznék.
Budapest azért is jó, mert így van lehetőség meglátogatni mindkét szülőt. Azt mondta mindkét szülő 150 km-re van Budapesttől, csak épp ellenkező irányban. Nem kis táv, de talán havonta belefér az egyik, másik hónapban a másik szülő meglátogatása (persze ez már az ő dolguk, milyen sűrűn mennek). Viszont akármelyik szülőhöz indulnak, egyikhez se kell hosszabb távot utazni mint a másikhoz, ami praktikus tud lenni. Még akkor is, ha messzebb vannak. Ugyanakkor Budapesten magasabbak a fizetések, mint az országos átlag (legalábbis statisztika szerint), így nagyobb eséllyel lesz pénzük szülőket látogatni. :D
Remélem, értitek a gondolatmenetemet, még ha kissé zavaros is lett. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!