Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat

A kérdés

Apasági per, kérvényezheti apuka ha az anyakönyvi kivonatban nem szerepel senki?

1 éves a gyermek,nem volt az életünk része,most pedig jogokat akar. Valaki el tudná mondani,hogy zajlik egy ilyen ügy? Mennyi idő alatt zajlik le? Mire számíthatok?


Előre is köszönöm a válaszokat.

Kioktatást nem kérek köszönöm.  márc. 5. 12:01  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Kérvényezheti de sok időbe és pénzébe kerül.....aztan még gyerektartást is fizethet.

A válasz 61%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/15Időpont márc. 5. 12:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kérvényezheti, igen, mivel a gyermek családi jogállása nem rendezett. Semmibe se fog neki kerulni a per, hiszen ha az ő gyereke, akkor az anya a vesztes fél, ergo ő fizeti a perkoltseget. Ami "veszteseg" lesz neki, az a tartásdíj, ami nyereség, az a ygerekkel való kapcsolattartas

A válasz 75%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/15Időpont márc. 5. 12:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Megalapozva kérvényezheti--->bíróság elrendeli a dns tesztet, ha ővé akkor--->elismeri az apaságot, jogszerűen bekerül a nyilvántartásba--->közösfelügyeleti jogot is kaphat, láthatást, nélküle hivatali ügyeket (útlevél) nem intézhetsz--->viszont gyerektartást fog fizetni, amit ha elmúlaszt már perelheted is.A gyerekcsinálásnak ez a következménye. Ha megromlott a kapcsolatotok és egyedül szültél sajnálatos ugyan, de a tény tény marad.

Mégha valahogy bízonyítod, hogy (pl. drogos, alkesz stb) kizárólagos felügyeletet kapnál akkor is lehetne neki kötelező pár óra láthatása felügyelővel.A válasz 67%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 54%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/15Időpont márc. 5. 12:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ja igen és ahogy fentebb írták, mivel te leszel a vesztes fél a perben, neked kell a perköltségeket is viselni.

A válasz 65%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 54%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/15Időpont márc. 5. 12:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Így, hogy nincs gyerekednek apja, bármelyik akkori szeretőd nyilatkozhatja, hogy ő a gyerek apja, ezzel törvényesen apjává válik.

Az apaság vélelmének megdöntéséért perelhetsz, DNS teszt eredménye dönt.


Ptk. idevonatkozó része:


4:101. § [Apai elismerő nyilatkozaton alapuló vélelem]

(1) Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem állott házassági kötelékben, és apasági vélelmet keletkeztető reprodukciós eljárásban sem vett részt, vagy ha az apaság vélelme megdőlt, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit, aki a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal a magáénak ismerte el.

(2) Apai elismerő nyilatkozatot a gyermeknél legalább tizenhat évvel idősebb férfi tehet.

(3) Apai elismerő nyilatkozat a gyermek fogamzási idejének kezdetétől tehető. Ha az apai elismerő nyilatkozat megtételére a gyermek születése előtt kerül sor, a nyilatkozat a gyermek megszületésekor válik teljes hatályúvá.

(4) Az apai elismerő nyilatkozatot személyesen lehet megtenni. A korlátozottan cselekvőképes kiskorú vagy a cselekvőképességében a származás megállapításával összefüggő jognyilatkozatok tekintetében részlegesen korlátozott személy apai elismerő nyilatkozata akkor érvényes, ha ahhoz törvényes képviselője hozzájárult. Ha a törvényes képviselő a nyilatkozattételben tartósan akadályozott, vagy a hozzájárulást nem adja meg, azt a gyámhatóság hozzájárulása pótolhatja.

(5) Az apai elismerő nyilatkozat teljes hatályához szükséges az anyának, a kiskorú gyermek törvényes képviselőjének és - ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte - a gyermeknek a hozzájárulása. Ha az anya a gyermek törvényes képviselője, a hozzájárulást e minőségében is megadhatja, kivéve, ha az anya és a gyermek között érdekellentét áll fenn. Ebben az esetben a gyámhatóság a kiskorú gyermek törvényes képviseletére eseti gyámot rendel. Ha az anya vagy a gyermek nem él vagy nyilatkozatában tartósan gátolva van, a hozzájárulást a gyámhatóság adja meg.

(6) Ha az apai elismerő nyilatkozat megtételekor más férfi apaságának megállapítása iránt per van folyamatban, az apai elismerő nyilatkozat - az (5) bekezdésben meghatározott hozzájáruló nyilatkozatok megléte esetén is - akkor válik teljes hatályúvá, ha a per jogerős befejezésére az apaság megállapítása nélkül kerül sor.

(7) Ha a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat megtételére nagykorú gyermek esetében kerül sor, a gyermek nyilatkozhat, hogy a vér szerinti apa családi nevét kívánja-e a továbbiakban viselni vagy az addig viselt családi nevét viseli tovább. Nyilatkozat hiányában a gyermek nevét az apaság vélelme nem érinti.


X. Fejezet

Az apaság vélelmének megtámadása

4:107. § [Az apasági vélelem megtámadásának okai]

(1) Az apaság vélelmét azon az alapon lehet megtámadni, hogy az, akit a vélelem alapján apának kell tekinteni, a gyermek anyjával a fogamzás idejében nemileg nem érintkezett vagy a körülmények szerint egyébként lehetetlen, hogy a gyermek tőle származik.

(2) Ha az apaság vélelme teljes hatályú apai elismerő nyilatkozaton alapul, a vélelmet azon az alapon is meg lehet támadni, hogy

a) a nyilatkozatnak a jogi feltételek hiányában nincs teljes hatálya;

b) az apai elismerő nyilatkozatot tévedés, megtévesztés vagy jogellenes fenyegetés hatása alatt tették meg; vagy

c) az apai elismerő nyilatkozatot jogszabály megkerülése céljából tették.

(3) Ha a származás reprodukciós eljárás következménye, az apaság vélelme akkor támadható meg, ha az anya férje vagy élettársa az eljáráshoz nem járult hozzá.

4:108. § [Az apasági vélelem megtámadásának kizártsága]

Nem lehet az apaság vélelmét megtámadni, ha

a) a származás reprodukciós eljárás következménye, kivéve, ha az anya férje vagy élettársa az eljáráshoz nem járult hozzá; vagy

b) az apaságot bíróság állapította meg.

4:109. § [Az apasági vélelem megtámadására jogosultak]

(1) Az apaság vélelmének megtámadására a vélelmezett apa, az anya, a gyermek, a gyermek halála után leszármazója jogosult.

(2) Az apaság vélelmét azon az alapon, hogy az apai elismerő nyilatkozatot tévedés, megtévesztés vagy jogellenes fenyegetés hatása alatt tették meg, csak a vélelmezett apa támadhatja meg.

(3) Az anya a gyámhatóság jóváhagyásával, kiskorú gyermekével együttesen indíthat pert.

(4) Az anya volt férje akkor jogosult az apaság vélelmének megtámadására, ha a vélelem alapján az anya újabb házasságbeli férje az apa, de ennek a vélelemnek a megdőlte esetén a volt férjet kellene apának tekinteni.

(5) Azon az alapon, hogy az apai elismerő nyilatkozatot jogszabály megkerülése céljából tették, az ügyész és a gyámhatóság jogosult az apai elismerő nyilatkozat megtámadására.A válasz 24%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/15Időpont márc. 5. 12:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Időben a folyamattól fugg: ha te elismered, hogy ő az apa, akkor jóval rövidebb idő-es alacsonyabb költség is. Ha még tudtok egyezni, 3-4 hónap alatt akar vege is lehet az egésznek. Ha nem, akkor elhúzódhat sokaig

A válasz 59%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/15Időpont márc. 5. 12:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A bírói ítélettől kezdődik minden, akkor is ha 10 éve nem látta a gyereket. Ha az apaság vitatott, jön a DNS teszt. Ha az megvan és pozitív, ugyanolyan jogok és kötelességek illetik meg, mint bármelyik apát. Ez általában kéthetente egy hétvége amikor elviheti és a szünidők második fele. A gyerektartás fix minimum XY összeg amit mindenképp fizetnie kell, egyébként a fizetése 20%-a.

Ezen kívül beleszólási joga van a gyerek jövőjét illető kérdésekbe (iskolák, vallás), és helytállási kötelessége a rendkívüli kiadásokkal kapcsolatban. Kérheti az útiköltség megosztását, vagy az ezzel járó teher természetbeni kompenzációját (te hozod, ő viszi). Ha van másik kapcsolatból gyereke(i), az csökkentheti a gyerektartás mértékét.

Mindez gyorsan lezajlik, ha civilizáltak vagytok. Ha nem, évek.A válasz 82%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/15Időpont márc. 5. 12:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mi is pont ilyen helyzetben vagyunk az apa ügyvédhez ment ő küldött egy levelet miszerint apai elismerő nyilatkozatot akar tenni amennyiben nem megyek bele úgy per lesz belőle aminek költsége kb 70.000ft plusz dns teszt ami kb 200.000 ft és azt nekem kellene fizetni, namármost én belementem hogy megtegye az apaságit igy nincs per nincsenek költségeim, a legjobb ha te is ezt teszed (hacsak nem ő a valódi apa úgy ne menj bele ő fog vesziteni és neki kell ezeket kifizetni).még csak itt jár az ügyünk többet nem tudok róla mondani.

A válasz 90%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/15Időpont márc. 5. 12:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Elnéztem! Perelni kell, mert a nyilatkozat csak akkor lenne elég, ha hozzájárulnál.


4:103. § [Bírósági határozaton alapuló vélelem]

(1) Ha a gyermek apja sem az anya házassági köteléke, sem reprodukciós eljárás, sem teljes hatályú apai elismerés alapján nem állapítható meg, az apaságot bírósági úton lehet megállapítani.

(2) A bíróság a gyermek apjának nyilvánítja azt a férfit, aki az anyával a fogamzási időben nemileg érintkezett, és az összes körülmény gondos mérlegelése alapján alaposan következtethető, hogy a gyermek ebből az érintkezésből származik.

(3) Ha az apaság bírósági megállapítására nagykorú gyermek esetén került sor, a gyermek nyilatkozhat, hogy a vér szerinti apa családi nevét kívánja-e viselni vagy az addig viselt családi nevét viseli-e tovább. Nyilatkozat hiányában a gyermek nevét az apaság vélelme nem érinti.

(4) Az apaságot megállapító ítélet mindenkivel szemben hatályos.

(5) Ha a származás reprodukciós eljárás következménye, nincs helye az apaság bírói úton történő megállapításának azzal a férfival szemben, aki az eljárás lefolytatásához ivarsejtet vagy embriót adományozott.A válasz 28%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/15Időpont márc. 5. 12:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Bíróságokon szokott lenni ingyenes jogsegély szolgálat, érdemes lenne oda bemenni és érdeklődni.

A válasz 72%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/15Időpont márc. 5. 13:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Az öröklés elévülhet? Elváltak a szüleim, édesapám meghalt, de gondolom csak az új családja örökölt utána. Nekem nem szólt senki. Én is örökös vagyok, nem? Ha ez már 10 éve volt,...
Szerintetek vannak e olyan szülők, aki irigyek a saját gyerekeikre? Pl anyuka vagy apuka nem tanult, próbálják gátolni a gyereket a fejlődésben.
Szerintetek melyik a rosszabb? Ha anyuka-apuka veszekszik egymással gyerek előtt, vagy ha szülő-gyerekkel?
Mi a címe annak a filmnek ami a Yellowstone Nemzeti Parknál játszódik egy apuka kirándulni viszi oda a gyermekeit és egy nagy földrengés van készülőben amit egy őrült fazon...
Van itt olyan anyuka, akinek senki sem segit a gyerek mellett? Apuka sokat dolgozik, házimunka fözés, sétálás babával, orvoshoz stb, mindent egyedül kell?
Miért irják sokan hogy a szülés után kell a sok segitség otthon az elsö héten/hetekben? Nálunk csak az apuka volt itthon és remekül ment minden pedig első baba és varrtak,...

Kérdések a Családi kapcsolatok rovatbólKérdések a Szülő-gyermek kapcsolat rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!