válasza:Egyes típusnál benne van a gén, ami valamire aktiválódik (súlyos gyulladás stb...)
A kettesnél a rossz életmód, túlsúly, mozgásszegény életmód, sok-sok szénhidrát evés.

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:"Például arra gondolok,ha reggel nem eszem,akkor remegek,viszont evés után megszűnik a remegés. Vagy állandóan ráz a hideg még melegben is."
Ha a ráz a hideg-et úgy érted, hogy hideg verítéked van, akkor ez egy klasszikus tünet.
"Rengeteg folyadékot iszom,és járok is utána rendesen az illemhelyre. Ez lehet cukorbetegség?"
Ez is klasszikus tünet, a ha a háziorvosnak elmondod, akkor egyből elő kell vennie a vércukor mérőt.
Ha van cukormérőd, akkor mérj reggel éhgyomorra mondjuk egy héten át (kelés után). 4.2-6 között kell lennie, akkor nincs mitől tartanod.
Ha nincs cukormérőd, akkor menj el a legközelebbi patikába, és érdeklődj a mérésről (tudtommal minimális térítés ellenében mérnek mindegyikben).
Ha nem tudsz éhomit mérni, akkor evés előtt és evés után 1,5-2 órával kell mérni. (Jó esetben evés előtt normált, evés után pedig az összetételtől függően 10 alatti értéket kéne mérned. Minél jobb a termelésed, annál kevésbé emelkedik meg, de ez nagyon függ az elfogyasztott étel szénhidrát milyenségétől/mennyiségétől.)
Azt szokták mondani, hogy ha bármely mérésnél 13 fölötti értéket kapsz, akkor az már cukorbetegség. 6-13 között emelkedett érték, ez az ún. előszoba állapot (bár 10 fölött már nagyon sok), ekkor még diétával és esetleg gyógyszerrel kordában lehet tartani.
Éhomi 6 fölötti értéknél irány a háziorvos aztán a dietetikus.
Mozgás nagyon fontos, csökkenti az inzulin-rezisztanciát (amikor a sejtek nem veszik fel a szénhidrátot mert érzéketlenné válnak az inzulinra)
Kapcsolódó kérdések:
Félek attól, hogy ez a temérdek cukorfogyasztás ártani fog később, főleg, hogy a családban már előfordult 2-es típusú cukorbetegség. Rennngeteg szénhidrátot fogyasztok, de mondtam ezt valakinek, és azt mondta, ez hülyeség. Cukorbetegség stresszes és nem túl egészséges...
Ismerek valakit,aki születésétől fogva cukorbeteg.Az oldalában mindig van infúzió,ami egy inzulin adagolóval végződik,és mindig a zsebében van.Meglepően gyakran jár be a kórházba,és sokszor 20,vagy még több a cukra.Nagyon vékony,és mindig lila karikák vannak a szemei...
A tünetek eléggé rám illenek,van 1 vércukorszintmérő,nem az enyém de azzal megtudnám nézni,de nem tudom milyen érték lenne a normális és hogy egyáltalán meg lehet -e vele nézni.
Van e valamilyen otthoni vizsgálati módszer (vércukor mérő nélkül) hogy cukorbeteg vagyok e. Olvassgatam az internetett és a következő tüneteim vannak: -1 hete kezdődőt hogy hébe hóba el kezdtem szédülni, nagyon rossz volt. - A mai napon hogy éhségérzet - fejfájás...
Köszi szépen bármilyen infot!
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!