Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Mi alapján lehet megkülönbözte...

Mi alapján lehet megkülönböztetni a metil és etil alkoholt? Például ha veszek házi pálinkát, otthon meg tudom-e vizsgálni valami kémiai módszerrel?

Figyelt kérdés

2018. jan. 8. 21:44
 1/7 Phoney ***** válasza:
86%

Senki nem árul tiszta metanolt italként, szóval nem megkülönböztetned kell, hanem az etanolban kell tudnod kimutatni akár nem túl sok metanolt is. Egy vegyészfórumról:


„...valóban ez az egyetlen nem műszeres módszer, ahogy a metil-alkohol kimutatható alkoholban: Kis üvegben kénsavas bikromát (a permanganát nem jó, mert etil-alkohollal ecetet, metanollal CO2-t ad), az üveg gázterébe pedig egy kénsavval nedvesített kromotrópsavas szűrőpapírt kell lógatni, ami metanol (ill. formaldehid) jelenlétében meglilul. Elég érzékeny móccer 2-3% metanol biztosan kimutatható!


Persze nem sufnimóccer, és kromotrópsav nem kapható.”



Szóval ez nem egyszerű, de elmondom, miért fölösleges metanolt analizálnod. Veszélyes mennyiségű metanol akkor van egy italban, ha azt külön belekeverték, vagy „okosban szerzett” (eredetileg pl. szélvédőmosónak készült) szeszből pancsolták. Márpedig ha olyan embertől veszel házipálinkát, akinél erre van esély, azt eleve nagyon rosszul teszed, mert akkor nemcsak metanol, hanem másféle mérgek is lehetnek benne. Persze ezek nem kerülnek be a hírekbe, mert hosszabb távon ölnek meg.


Ha viszont olyan házipálinkát veszel, amiről TUDOD, hogy a készítője maga főzte és nem pancsolt bele mérgeket, akkor az viszont nem okoz metanolmérgezést. (A közkeletű tévhittel ellentétben még akkor sem, ha hozzáértés nélkül főzte.)

2018. jan. 9. 08:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 Phoney ***** válasza:
Ja, és a másik baj bármiféle egyszerű kémiai módszerrel, hogy a veszélytelen mennyiségű metanolt is kimutatná, mert a pálinkában mindig van valamennyi.
2018. jan. 9. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Hogyan jelenhet meg a páleszben metil alkohol, ha nem kever bele mást egy házi főző, hanem csak szimplán mekk mester? Sokszor átfőzi, vagy hirtelen, vagy nem tudom milyen opciók vannak még...
2018. jan. 9. 22:03
 4/7 A kérdező kommentje:
És mi a veszélytelen mennyiség?
2018. jan. 9. 22:04
 5/7 Phoney ***** válasza:

A metil-alkohol erjedési melléktermék, minden alkoholos italban (sörben, borban is) van belőle. Ez a kis mennyiség esősorban az alapanyag pektintartalmától függ, így általában a gyümölcsök adják a legtöbb természetes metanolt. (De ez akkor is így van, amikor a friss gyümölcsöt eszed meg, szóval egy kevés metanolra fel van készülve a szervezetünk.) Szeszfőzéskor a párlatelválasztással el lehet venni valamennyit, de mivel a két vegyület illékonysága azonos (a forráspontjuk hiába nem ugyanannyi), ezért nem igaz, hogy „a metanol a rézelejében van”. Szeszfinomítóban nagyrészt el lehet venni, de akkor nem pálinka lesz, hanem finomszesz (abban max. 30 g/hl van).


Hogy mennyi a veszélytelen, arra nincs egységes érték, de az EU-ban max. 1500 g/hl-t engednek meg bolti szeszesitalokban (gyümölcspálinkában max. 1350), ami egy 50%-os pálinkánál kb. 1%-ot jelent. Az USÁ-ban kb. feleennyi. A szocializmus idején 2%-ot is megengedtek. Nemrég láttam egy tanulmányt romániai házipálinkák beméréséről, és a legrosszabb mintában volt 2,4% (a többiben jóval kevesebb), de ettől sem lehet kórházba kerülni.

2018. jan. 10. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
78%

Sőt, ha megvizsgálod az italt, és abban nincs metil-alkohol, akkor az nem pálinka, mert mint az előző válaszoló is írta, a gyümölcs miatt lennie kell benne.

Tehát amiben nincs, az csak finomszesz, víz és aroma keveréke.


Lényeg a lényeg, bármilyen rosszul is főzik a pálinkát, s nem különítik el az előpárlatot, akkor sem lesz benne olyan koncentrációban a metil-alkohol, hogy az bármilyen problémát jelentene a fogyasztóra. Csak az íze lesz borzalmas.


Amiket a hírekben lehetett látni, ott annyi történt, hogy szereztek ipari metil-alkoholt, vegyítették vízzel, és adtak hozzá aromákat. Palackozták (márkás italnak állították be), és eladták. A többit már tudjuk.

2018. jan. 10. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Ilyen arányban sokkal előbb kapsz alkoholmérgezést, mint hogy a metil-alkohol bármiféle hatása képbe jönne az elfogyasztott (hatalmas) mennyiség miatt.
2018. jan. 11. 04:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!