Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Cukor vagy édesítőszer?...

Cukor vagy édesítőszer? Melyik miért?

Figyelt kérdés

2015. febr. 25. 10:19
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
37%
édesítőszer kevesebb kalóriát tartalmaz tudtommal, de jópárnak van egy keserű utóíze, így én a cukrot/mézet ajánlom
2015. febr. 25. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 anonim ***** válasza:

Eritrit (vagy sztívia ha nem zavar az íze, van aki nem szereti). Az eritrit se jó mindenbe, bizonyos sütikbe ha túl sok kerül kicsit "csípősek" lehetnek, ezekbe ha nem gyakran fogyasztod mehet a cukor.


Sok jót hallottam a kókuszvirágcukorról is, de személy szerint még nem próbáltam úgyhogy nem tudom az pontosan milyen.

2015. febr. 25. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/19 anonim ***** válasza:
36%

nem az utóíz a baj, hanem, hogy a szervezeted nem ismeri föl, hogy mi ez a xar, de azért valamit akar vele kezdeni, és beleépíti a sejtjeidbe azokat a vegyszereket. ez persze funkciózavart okoz a sejtekben, mert nincs vele tapasztalatuk, és nem is jó semmire, a szervezet nem tudja hasznosítani. tehát torzulást okoznak sejtszinten, és minél többet eszel belőle, annál rosszabb.

a cukrot legalább felismeri a szervezeted, de persze nem tesz jót az se.

de mindenképp kevesebb kárt okoz.

az egyéb dolgok, mint a fruktóz, maltitol, stb. egyes kutatások szerint még nagyobb károkat okoznak, mint a cukor.

talán a méz a legjobb, de igazából az is könnyen felvehető cukor, az sem jó.

a legjobb, ha gyümölcsöt eszel, mert abból nem szívódik fel hirtelen a cukor. viszont a gyümölcsöt sem szabad túlzásba vinni.

és a gyömölcslé sem jó, csak az egész gyümölcs.

2015. febr. 25. 10:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/19 anonim ***** válasza:

Hát, igazából egyiket sem kéne használni. Az lenne a legjobb ha az ételeket úgy ennénk, innánk, ahogy vannak. :-)


Persze elismerem, hogy van ami kellemesebben fogyasztható, ha édesítve van.


Ha nem sokat fogyasztasz belőlük, akkor szerintem gyakorlatilag mindegy melyiket használod, sokat meg egyikből sem jó használni. Le kell szoktatni magunkat az "ízfokozásról".


Én egyébként variálni a kókuszcukrot, mézet, eritritet és a sztíviát, hogy egyikből se legyen sok. Meg igyekszem nem használni semmit, ha nem szükséges. Van, hogy sütibe banánt teszek, vagy datolyát, az magában is édes, igaz végül is az is cukor, de azért valamit enni is kell.

2015. febr. 25. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/19 anonim válasza:
Sztevia (nem a hìgìtott hanem a termèszetes), Juharszirup, Nyirfacukor. Ezek mind megtalàlhatòk a termèszetben, ami egèszsèges. Cukor hìzlal, èdesìtöszerek ràkot okoznak (Amerikàban be is vannak tiltva, föleg az Aszpartam)
2015. febr. 26. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/19 anonim válasza:
39%
Szigorúan csak cukor!! Igaz, energiát ad, de wazze, arra való!! A szervezet erre állt rá, hogy használja annak módja szerint. A sok édesítő sz@rt meg beépíti, aztán lesel, mitől vagy rákos...
2015. febr. 27. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 anonim ***** válasza:
valamibe bele kell halni :D
2015. febr. 27. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/19 A kérdező kommentje:
mindenkinek köszi azt hiszem maradok a cukornal akkor
2015. febr. 27. 10:46
 9/19 rcsbrcs válasza:
Ha cukorbeteg vagy, vagy arra hajlamos vagy, egyáltalán ne egyél se cukrot, se mézet, se fruktózt, se kókuszvirágcukrot, mert ezek mind gyors szénhidrátok. Ha diétázni akarsz, mert fogyókúrázol, akkor is érdemes megnézned a neten egy-két táblázatot arról, hogy milyen ételnek milyen glikémiás indexe van. Az alacsony glikémiás indexű ételeket célszerű enni, mert azok lassú szénhidrátok, lassan szívódnak fel, nem dobják meg hirtelen a vércukorszintet. A cukor iránti igényt szerintem úgy lehet a legkönnyebben lecsökkenteni, ha tartasz egy egy-két hónapos cukor-böjtöt, amikor egyáltalán nem eszel édes ételt, olyat sem, ami édesítővel készült, és még gyümölcsöt is csak ritkásan, nagyon mértékkel. Ezzel lecsökken az édes íz iránti igényed, és könnyebb lesz csökkentened a cukorbevitelt. Tapasztalatom szerint a cukor fogyasztása okoz egyfajta függőséget, ha cukros ételeket eszel, újra meg újra kívánni fogod a cukrosat. Ugyanezt nem tapasztalom sem az eritritnél, sem a xilitnél (nyírfacukor). Ha már ettem elég ezekkel készült édességet, utána nem kívánom, úgy érzem, már ettem elég édeset. Utána napokig rá se nézek az édességekre. Nálam az édességet most már nagyrészt a gyümölcs jelenti, és ez tképp elég is. Szerintem az a legegészségesebb étrend, amiben napi pár szem gyümölcs jelenti az édességet. Vagy 1 szál nyers répa. Vagy sült tök. Ennyi bőven elég.
2015. febr. 28. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 anonim válasza:

8/9; 02-27 10:46


Rosszat nem kívánok, de ha cukorbeteg leszel akkor próbálj meg csak cukrot enni! 1 hónap se kell és feldobod a talpadat! Gondolkozni kéne nem csak az észt osztani!



A kérdezőnek:

Ha nem vagy cukorbeteg, vagy inzulinrezisztens, akkor inkább a cukrot javaslom. Az édesítőszerek egyelőre drágábbak mint a cukor és csak azt érné meg megvenni ami nagyon drága.

Ha cukorbeteg vagy, vagy inzulinrezisztenciád van akkor pedig csak édesítőszerrel egyél-igyál. Ill, ügyelj a szénhidrát, azon belül is a cukor jellegűekre.

2015. márc. 1. 22:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!