Valaki tud adni SIBO-ra tanácsot?
Nem teljesen tartottam be eddig a FODMAP diétát, csak a főbb puffasztóakat elkerültem, most viszont jobban rákapcsoltam. Emellett a levegőt is nagyon nehezen veszem a gázok miatt. A savak
Is könnyebben jön fel mert a gázok kitágítják a gyomorszájt. Sajnos székrekedést is okoz nekem a SIBO. Az antibiotikum kúra nem hatott, de most szedek egy erős probiotikumot. Kérlek segítsetek mivel tudnám meg a bélflórámat támogatni!!

Idővel. Pár évet mondanak arra, hogy helyreáll.
ezen kívül.
Vannak bélflóra helyreállítást segítő készítmények, de én netes idegen tanácsa alapján nem kezdenék táplálékkiegészítők (baktériumkészítmények) fogyaszásába... ezért ajánlani sem fogom.
Az antibiotikum szétcsűri a bélflórát. Arra jó legfeljebb, hogy az oda nem való (ponotsabban, nem olyan arányba jó) baktériumokat kiírtja. De sajnos nem válogat. Mindent kiírt. A helyreállításában nem segít.

Alapvetően tényleg idő függvénye, ahogy az első válaszoló is említette.
Speciel úgy gondolom, hogy ez attól függ, hogy mennyire súlyos az állapot. Nekem mikor megjelent 2022 nyár volt, és tavaly év végén tapasztaltam egészen kellemes változásokat. Nem szedtem antibiotikumot, sem probiotimot - annak ellenére, hogy kaptam a gasztroenterológus dokitól. Tudatosan kerültem a hasmenést okozó ételeket, illetve igen nagy mennyiségben ettem, eszem zöldséget, gyümölcsöket, de csak is azokat, amelyek nem okoznak panaszt.
Felelősségteljes tippet nem merek adni igazából, hogy melyik zöldség-gyümölcs vált be, mert nem biztos, hogy számodra jó(k) lehetnek, annyi biztos, hogy a FOODMAP diétában 90%-ban benne vannak. Emellett pedig nyugodtan fogyassz mindent, ami nem okoz kifejezett hasmenést, puffadást, görcsöt. Említetted, hogy savasodsz is; ezzel én is így voltam. Nekem a gyomorszájra irányuló edzés jót tett, talán eleinte szedtem rá gyógyszert (ezzel kapcsolatban mindenképp egy dokit célszerű megkérdezni).
Egészen biztos vagyok benne, hogy nem a világ legjobb érzése, de türelem, és a Foodmap-ra figyelj fokozottan.

Igazából személy szerint én nem feltétlen, de ismerek olyat, aki igen. Nem elképzelhetetlen, hogy előfordul, hiszen a vékonybél, mint a bélrendszer összes szegmense szoros kapcsolatban áll az aggyal, lásd. agy-béltengely.
Nem lehet, hogy pszichésen rágörcsölsz? Mert ha igen, az kihatással van egyébként a mikrobiomra is. 😅
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!