Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mit jelent, ha csökkent az...

Mit jelent, ha csökkent az a-TPO értékem?

Figyelt kérdés

25 éve nő vagyok, Hashimotoval diagnosztizáltak pár évvel ezelőtt. Életmódot váltottam, azóta jól is érzem magam, a TSH-m szépen stagnált 2,3-2,5 között, az a-TPO viszont mindig >1300 volt, de az endokrinológusom szerint ez nem is fog változni.

Na most a szokásos vérvételen voltam, ahol mindig nézetek többek között TSH-t és a-TPO-t, és a következő értékek születtek:

TSH: 3,5

a-TPO: 1160

Amióta diagnosztizáltak, az aTPO-nál ez az első, hogy elmozdult... tudom nem annyira sok, de valami, mert nekem még sosem változott ez az érték.

Május végén megyek egy másik endokrinológushoz, szóval nem magam akarom diagnosztizálni, csak kíváncsi vagyok, hogy akik hasonló cipőben voltak, tapasztaltak ilyet? Mitől lehet ez?

ápr. 28. 13:56
 1/6 A kérdező kommentje:
bocsi, 25 éves* nő
ápr. 28. 13:57
 2/6 anonim ***** válasza:
a nem fog változni nem azt jelenti, hogy a gyulladás mértékétől függően nem lesz több vagy kevesebb, csak azt, hogy ez mindig magas marad. Semmi értelme nézni, csak az autoimmun eredet igazolására kell és ennyi.
ápr. 28. 14:04
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem fog számottevően változni, az 1300 és 1160 között nem olyan nagy a különbség, Hashimotonál sosem lesz jó az érték és ott is vannak hol jobb, hol rosszabb időszakok, ez okozhatja. Amúgy valóban nem kellene nézegetni, mégis páromnál is nézik minden alkalommal, lehet, hogy eleve hozzátartozik a T3, T4 laborhoz, nem tudom.
ápr. 28. 14:14
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Bővített pajzsmirigy értéket nézünk 3 havonta, abban automatikusan benne van. Eddig nem is nagyon figyeltem, mert 3 éve egy kicsit sem változott, gondoltam biztos, van valami oka... de akkor lehet, hogy máskor is volt ilyen, csak pont nem akkor volt a vérvétel.

ápr. 28. 15:04
 5/6 anonim ***** válasza:
Csak a TSH-t érdemes követni, a többi felesleges pénzpazarlás. Annak sincs az esetedben jelentősége, hogy mennyire magas az antiTPO.
ápr. 28. 16:30
 6/6 anonim ***** válasza:
Nem értem miért 3 havonta nézitek és miért mind ezt. 6 havonta érdemes nézni a TSH, fT3, fT4-et (nem értek azzal egyet, hogy csak a TSH elég, nekem sikerült elkapni egy kortizolos problémát mert néztük az fT4-emet) ha már beállított gyógyszered van és több éve vagy Hashimotos. Semmi értelme 3 havonta nézni. Azt akkor kell, ha gyógyszer váltás volt.
ápr. 28. 19:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!