Étkezés után álmosság, fáradtság?
Sziasztok!
Azzal a problémával küszködöm, hogy miután eszem, legyen az ebéd, uzsonna vagy vacsora elálmosodom, bealszok.
Tisztában vagyok vele, hogy evés közben és után felléphet fáradtság, de ez nem az a fajta, hanem inkább olyan mintha bekómálnék. Tudom, nem a legjobb evés után elaludni, de miután "bekómáltam" és felkeltenek (nem mély alvásról van szó) olyan mintha agyon vertek volna. Fáradtabb, kimerültebb vagyok. Ha ilyenkor nem hagynak aludni nagyon feszült, ideges vagyok, egyszerűen fel tudnék robbanni akkor is, ha normálisan kérdeznek is valamit tőlem.
Elmenjek ezzel orvoshoz?
(Éppen nemrég ébredtem :( )

Túl sok cukrot ill. cukros kaját eszel.
"1971-ben megjelent, többéves kutatásainak eredményeként Dr. Roberts arra a következtetésre jutott, hogy számos megmagyarázhatatlan balesetben játszott „szignifikáns szerepet” az, hogy „sokmillió amerikai autóvezető kóros álmosságban és hypoglykaemiában szenved a funkcionális hyperinsulinismustól”. Becslése szerint mintegy tízmillió autós vezet ilyen állapotban Amerika országútjain.
Más szóval a vér alacsony glükózszintje rontja az agyműködés, az érzékelés és a reakció hatásfokát. Mi okozza ezt az állapotot? Az orvos válasza: „Az elmúlt évtizedekben tapasztalható hyperinsulinismus és narcolepsia [abnormális alvási rohamok] nagyrészt a cukorfogyasztás nagyarányú növekedésének következménye, amely az egészségileg gyenge lakosságnál tapasztalható.”
Napjainkban ötből egy amerikai étteremben étkezik, ahol sem a személyzet, sem az étlap nem köteles felvilágosítást adni arról, hogy van-e cukor az ételben vagy nincs.
Vannak, akik bírják a kiszolgáltatott autós számára egyedül elérhető, útmenti, egyenkonyhák által kínált cukoralapú ételválasztékot, valamint az ezen felül árult fagylaltot, Coca-Colát, a kávét, az édességeket, a rágógumit és a kassza melletti élelmiszerpult cukrozott harapnivalóinak elképesztően színes választékát. Vannak, akik nem bírják. És persze vannak, akik bírják-bírják, aztán egyszer csak nem bírják. Mire rájönnek, hogy túllépték a határt, kórházban, tolószékben vagy a temetőben végzik."
Az idézet William Dufty: Cukor blues c. könyvéből van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!