Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Minden nap 250g túró?

Minden nap 250g túró?

Figyelt kérdés

Intenzíven sportolok és nem szeretnék fehérjeport inni, viszont szükségem van nagyobb fehérjebevitelre. A túrót gondolom a leginkább zsír és szénhidrát szegény élelmiszernek ahhoz képest, hogy mennyi fehérje van benne.


Lehet belőle bajom hosszútávon, ha minden nap megeszek 250g túrót?

(125g reggel, 125g este)


2023. júl. 29. 22:05
 1/7 anonim ***** válasza:
53%
Egészségügyi szempontból én napi szinten ennyi ipari tejterméket semmiképp nem ajánlanék.
2023. júl. 29. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Miért?
2023. júl. 29. 22:11
 3/7 anonim ***** válasza:
47%

Mert dietetikai metaanalízisek hosszútávú mérések alapján bizonyították, hogy a tejtermékek rendszeres, nagy dózisú fogyasztása számos onkológiai, emésztőszervi, endokrinológiai, érrendszeri megbetegedéssel áll összefüggésben:

[link]

[link]

Ettől függetlenül nyilván senki nem fogja látatlanban megmondani, hogy a te egészségeddel hosszútávon milyen kölcsönhatásba fog lépni a napi negyed kiló bolti túró.

2023. júl. 29. 22:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2023. júl. 29. 22:22
 5/7 anonim ***** válasza:
31%

Az a helyzet, hogy az emberek 90%-a úgy tolja ezt a GYM témát meg egészséges életmódot, hogy ugyanúgy sz.rt tesz a szervezetével, csak másképp.


Az 1-es leírta a lényeget és ez mindenre igaz: teljesen mindegy hogy mit eszel/iszol, ha mértéktelen és/vagy egyoldalú.


Mondok egy egyszerű példát: az alkohol rossz és káros, míg mondjuk a tejtermékek egészségesek. Legyen ez az alapállás.


Az ég világon SEMMI problémát nem fogsz okozni akkor, ha 2 edzésnap között egy szerdai napon este megiszol egy üveg sört. Nem fog befolyásolni semmit, sem a fejlődésed, sem az izomzatodat, sem az energiád.


Ha fél kiló túrót zabálsz 2 naponta az k.rvára nem egészséges, hiába alapjában véve egészséges a tejtermék önmagában. Mert egyoldalú és mert sok.


Azzal, hogy heti 5 napokat edz valaki, azzal ugyanúgy nem teszel jót, mert a szervezetnek pihenésre is szüksége van, ennek ellenére sokan (pláne kezdők) a konditeremben laknak konkrétan, mert azt hiszik akkor majd gyorsabban fejlődnek. Baromság.


Semmilyen étel/ital nem egészséges mértéktelen fogyasztásban és nem normális dolog az sem, hogy egyoldalú a táplálkozás, és a "minden mindegy csak jó sok fehérje legyen benne" elv.

2023. júl. 29. 22:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
61%

Ez nem ilyen egyszerű kérdés. Habitusokat is figyelembe kell venni. Mozgás, alkohol fogyasztás, dohányzás, ilyenek, mert az embereknek különböző szokásaik vannak. Nem lehet kijelenteni közel 10 milliárd emberre ugyanazt. És külön kell választani a fermentált és nem fermentált tejtermékeket is. Ezekkel foglalkoznak a következő linkek.


Egy tanulmányra hivatkozva Harvard szerint: [link]


"Total dairy product intake had no association with the CHD risk. But in the subgroup analyses,fermented dairy products had an inverse association whereas non-fermented dairy products had a direct association with the risk. Total milk intake was associated with a higher risk. Neither low-fat nor high-fat milk consumption was associated with the CHD risk, however."


A totális tejtermék fogyasztásnak nincs asszociatív jellege a szívkoszorúér-betegségre nézve. De a fermentált és nem fermentált tejtermékekre nézve inverz assszociációt láthatunk viszont"


nih.gov link extra: [link]


Tele statisztikai adatokkal ha érted őket (p érték, standard hiba, gauss görbe, első/második momentum, konfidencia intervallum és érték, kvantilisek stb...) Elég hosszú, én matematikus-informatikus szakon vagyok és tanultam ilyet, laikus módon már kb. 8 éve tanulgatom a farmakológiát, fiziológiát nagyon nagy részét értem látom mi mit jelent.


(a subgroup itt a dohányosokra is kitér, korra, tömegre, és egyéb faktorokra, illetve egyéb rosszindulatú kockázati szokásokra miközben tejterméket fogyasztanak)


A tanulmány 27 200 férfi és 27 630 nő. Különböző korcsoportokat és habitusokat vizsgálva.


"Usual Dairy Food Intake and Cancer Mortality Risk, ≥19 Years Old: HR for usual dairy food intake and cancer-related mortality risk can be viewed in Table 4. No significant associations were observed for quartiles of usual dairy food intake and cancer-related mortality risk. Increased age, NHB race/ethnicity, smoking, having a chronic condition and male sex showed increased risk for cancer mortality, while trying to lose weight and having an education greater than high school were associated with reduced cancer mortality risk."


lényeg ebből:


- 19 év és afelettiekre rákos betegedésre nem volt szignifkáns jelentőség a kockázati tényező (p = 0.05)

- A nem-hispániai fekete és amerikai-mexikói emberekre nézve volt mortalitási szinifikancia

- Legalacsonyabb kvartilis (25%)-ra nézve volt viszonylag jelentős a rák megbetegedés, a 75% hoz képest.


"The present analyses demonstrate no associations between usual dairy food intake and mortality risk from all-causes, and cancer when comparing the lowest quartile to the highest quartile of consumption. Usual dairy food consumption was associated with a 26% reduced risk for heart disease mortality when comparing the lowest quartile to the highest quartile."


Jelenlegi analízis arra mutat hogy minimális/jelentéktelen asszociációs kapcsolat van a tejtermékek fogyasztása és a halálozási arány között bármely okból (rák, szívbetegség, stb..) 25% és 75% kvartilisek.


"These results contradict previous findings that have linked dairy foods to increased mortality risk. Further, our analyses using the National Cancer Institute’s usual intake method show that dairy foods, as part of a healthy dietary pattern, may help lower heart disease mortality risk."


Ezek az eredmények az előző tanulmányoknak ellentmondanak amik a tejtermékek magasabb halálozási arányhoz hasonlították. Sőt, a Nemzeti Onkológiai Intézet általános beviteli metódikája kimutata, hogy a tejtermékek, mint egy egészséges diétai szokás, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.


Ha a nih.gov oldalú PMID-eket erre az oldalra [link] beírod a tanulmánynak, vagy klinikai kísérletnek, bárminek ami tudományos publikáció, ki fog dobni ez statisztikát, hogy melyik "hitelesebb". Két fontos oszlop "NIH percentile" és "RCR". Az előbbi a precentilis rangját adja meg egy tanulmánynak összemérve az összes NIH publikációval. Az utóbbi fontosabb ami egy ún. citáció alapú tudományos alapokon álló befolyás-mutató mérőszám egy cikkre vagy több cikkre nézve. Itt a befolyás szó a fontos mert sok faktor van benne, köztük hányan utaltak rá. Minél többen, annál hitelesebb a "sztori".


"The review [17] further summarizes that longitudinal studies do not support harmful health outcomes associated with whole-fat milk consumption and chronic diseases, including cardiovascular disease, diabetes and obesity in adult populations [18,19,20,21,22]. Further, whole-fat dairy foods may offer potential positive health benefits, including reducing risks for cardiovascular and diabetes-related outcomes [23,24,25]."


Most nem fogom szóról szóra lefordítani, lényeg, hogy a 17-es referencia is azt mondja hogy hosszabb mérések alapján sem lehet kimondani, hogy a teljes zsírtartalmú tej (angolul így nevezik a magasabb tartalmú tejet, nálunk most nem emlékszem hány %) fogyasztás krónikus megbetegedést, kardiovaszkuláris (szivbetegség) vagy cukorbetegséget okozna a felnőtt populációban" Ezt még a 18,19....22. számú tanulmány is alátámasztja. Továbbá a magasabb tartalmú tejtermékek potenciálisan pozitív egészségbeli előnyt adhat. Pont, hogy a szívbetegségek rizikójának csökkenése, illetve a cukorbetegséghez köthető kimeneteleket is (ezt 23...25. tanulmány részletezi).


Láthato az iCite-on, hogy van egy előző kommentelő aki nih.gov cikkje 4.76 RCR, ami nagy eséllyel nem hiteles tudományosan, valami baj van vele, nem egyértelmű, hiányos, bármi, ezt egy statisztikai algoritmus értékeli ki amit tudósok terveztek. Míg a 2016-os tanulmány [17. cikk az első nih.gov linkben] RCR-ja 56.96 ami sokkal magasabb mint a 4.76.


-----------


Nem veszélyes a napi 250g túró. És 250g túró nem sok, az tényleg nem halálos vagy kockázatos. Ha mondjuk megennél napi 3 - 6 kis 250g-os zacskóval akkor azt mondanám na az már a mérleget felborítja, de 250g nem sok.


Az átlag ember egyébként több tejterméket fogyaszt mint te a 250g kevesebb vagy normáls zsír %-ú túrót evéseddel. Az átlag ember tejet fogyaszt így vagy úgy pl. a kávéba, csokiba, reggel műzli, starbucks termékek, mcdonalds kávé szintén megtejezve meg mellette a cukrok, ahogy a tanulmányok is említik hogy nem nézhetjük csupán a tejtermékeket mert amelett étkezési és egyéb habitus is létezik amit nem lehet figyelmen kívül hagyni egy felméréskor. Persze ha örökké azt ennél nem lenne jó. De az sem lenne jó ha örökké káposztát ennél vagy rizst.

2023. júl. 30. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
56%

Teljesen jó ha emellett minden más étkezés változatos, színes.

Pont ugyanazt tudja mint a fehérjepor csak egészségesebb

2023. júl. 31. 14:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!