Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Tudom sok ember fogyni akar...

Gréta99999 kérdése:

Tudom sok ember fogyni akar stb én inkább hízni szeretnék.156 cm, és 40 kg vagyok. Nagyon szeretnék hízni mert nagyon idegesítő h a mindenki 12 évesnek néz :/ Pedig 5x eszem és nem olyan kis adagokat de semmi:// Valami tipp?

Figyelt kérdés

2012. márc. 16. 18:12
 1/4 anonim ***** válasza:

tipp 1 : van kereső az oldalon, használd!

tipp 2 : sportolás

2012. márc. 16. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
Tipp: kinyúlod/felhasználod, azért nem látszik. A te korodban én többet ettem, mint apa, mégis gebe voltam.
2012. márc. 16. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
18 vagyok...
2012. márc. 16. 19:50
 4/4 anonim ***** válasza:

Szia!


A hízókúra, más néven roborálás, így egyel könnnyebb rá étrendet, tanácsokat találni. Az a legfontosabb, h rendszeresen, és kiegyensúlyozottan táplálkozz. Az, h egyél zsírt, csokival, egy hülyeség, és nem is tesz jót. Arra kéne törekedned, h dúsítsd az ételeket, amit eszel. Ez azt jeleni, h valami módon csempéssz bele egy kis plussz kalóriát. pl. a rántottába keverj telejet, tegyél bele sok feltétet, felvágottat, burgonyát, jó táplálóra csináld. A főzelékekbe tegyél habarást, a liszt+tejtermék szintén ad egy kis plusszt. A levesekbe szaggass egy kis galuskát, a szendvicsbe tegyél sajtot, főtt tojást. Érdemes uzsizni, 10óraizni is, akár egy banánt, olajos magvakat, zsírosabb joghurtot keszekkel. A kávéba begyél tejet, a teába mézet. Ezen kívül lehet kapni a gyógyszertárakban különböző dúsításra alkalmas fehérje, vagy szénhidrát porokat, amik kifejezetten a roborálásra vannak kitalálva. pl.: Protifal, Fantomalt, Nutrison, ezeket bele lehet keverni akár főzelékekbe, akár süteményekbe, akár turmixokba, és így táplálnak. Vagy a már említett Nurtridrink, ami egy fincsi csokis, epres, vagy vaníliás ital, kis 2dl-es, szívószálas dobozban. Szépen el lehet iszogatni, és avval is be tudsz vinni jó pár kcal-t. És ha orvos írja fel, akkor pontom pénzekért meg tudod venni.

És még itt van némi segítség:

Hízókúra, roborálás


Hetente fél kilogramm testsúlygyarapodásnál többre nem kell törekedni, mivel nem szabad megterhelni a szervezetet. Növelni kell az étrendben a fehérjék, a zsiradékok és a szénhidrátok mennyiségét, mert ez adja a többletenergiát. Ha napi 500 kcal-val fogyasztunk többet, mint amennyit a szervezetünk felhasznál, akkor elérhetjük a megközelítőleg heti fél kilogrammos súlygyarapodást, de oda kell figyelni a mikrotápanyagok és a napi 1,5-2 liter folyadék felvételére is, amelyeknek kiemelkedő szerepük van az energiát adó tápanyagok hasznosulásában.


Fontos a rendszeres, naponta többször, ötször vagy hatszor történő étkezés, de nem szabad túlterhelni az emésztőrendszert. A tízórai és az uzsonna lehet például gyümölcs vagy gyümölcsturmixok, illetve olajos magvak kis mennyiségben. Az étrend tartalmazzon utóvacsorát is, ami lefekvés előtt fél órával kis mennyiségű étel fogyasztását jelenti (például egy doboz kefir, két darab keksz, egy darab zsírszegény kockasajt, egy lágy tojás, stb). A tányérra mindig kis adagokat kell tenni, mert a nagyobb adag étel látványa elveheti étvágyunkat. Ne édesítsük túl az ételeket, és erős, csípős fűszereket sem ajánlatos használni, de a többi, főleg zöld fűszer használata előnyös, mivel javítják az étvágyat, az ízetlen étel pedig rontja az evés élvezetét.


A roboráló (feltápláló) étrend energia- és fehérjegazdagságot jelent. Ez az egészséges, de hízni vágyó emberek esetében, illetve betegség esetén is - a beteg állapotától függően - naponta 2300-3300 kcal kalóriafelvételt jelent. Ezen belül a fehérje és az összetett szénhidrátok mennyiségét kell megemelni (fehérje: 1-1,2 g/ttkg, szénhidrát: 350-500 g/nap). A zsiradékok felhasználásával nem szabad túlzásokba esni: mennyiségük ne haladja meg a napi energiaszükséglet 30 %-át. Elsősorban növényi olajokat lehet használni, amelyek vitaminokat tartalmaznak, előnyös az esszenciális zsírsavösszetételük és nem tartalmaznak koleszterint.


Az étrendben a fehérjét tejjel, tejtermékekkel, tojással, hússal, halhússal, húskészítményekkel, növényi fehérjékkel és fehérjealapú tápszerekkel biztosíthatjuk. Szerepeljen a menüben minél többször zöldség- és főzelékféle, burgonya, rizs, gyümölcsök, kenyér és tésztafélék. A friss gyümölcsök és zöldségek segítik a szervezet vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-ellátottságát. A pektint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek biztosítják az emésztéshez szükséges élelmi rostokat is. Hízókúrában, roboráláskor a túlzott mértékű rostfogyasztás nem ajánlott. A túlzott cukorral történő ízesítést kerülni kell, mert csak az "üres" kalóriát növeli, nem tartalmaz tápanyagokat.


Az ételek dúsítása különféle tápanyagokkal


Fehérjék:


Az ételeket dúsíthatjuk különböző élelmiszerekkel, amelyek kis mennyiségben belekeverhetők a főtt ételbe, így kisebb adag fogyasztásakor is több energiát tartalmaz az ebéd, vagy a vacsora. Erre alkalmas a fehérjék közül például a felvert tojás, amit bele lehet csurgatni a főzelékbe folyamatos keverés mellett. Alkalmazhatunk még reszelt tojásfehérjét és sajtot, tejport vagy darálthúst és belsőséget (például máj).


Zsiradékok:


Például: kefir, joghurt, tejföl, folyékony tejszín, margarin, vaj, majonéz (salátákhoz), zsíros tejpor. Ezeket levesekhez, főzelékekhez, házi szendvicskrémekhez adhatjuk hozzá. A felhasznált zsiradék mennyisége ne legyen sok, mert hasmenést okozhat.


Szénhidrátok:


Méz, cukor (kis mennyiségben). A túl sok egyszerű cukor használata, illetve fogyasztása nem előnyös, mert átmeneti jóllakottságérzetet okoz, és a hízni vágyó nem kíván majd más, egészségesebb ételt. Az ételek dúsíthatók még lisztekkel, keményítővel, áztatott, kinyomkodott zsemlével és kenyérrel.


Tápszerek:


A hízókúra során jó hatást érhetünk el a különböző összetételű tápszerek használatával. A klinikai tápszerek kis mennyiségben és megfelelő összetételben tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Az energiát adók mellett a vízben oldódó és a vízben nem oldódó vitaminok és a szükséges ásványi anyagok is megtalálhatók bennük. Kaphatók például ízesített és ízesítés nélküli tápszer italok, amelyek ízlés szerinti kiválasztással két étkezés között is fogyaszthatók. A tápszerporok ízesítés nélküliek, belekeverhetők az ételbe, melynek növelik a tápanyag-összetételét, de nem változtatják meg az étel ízét, jellegét. Ajánlottak például burgonyapürébe, főzelékekbe, mártásokba, turmixokba, töltelékekbe, palacsintába és vagdalt húsokba.

2012. ápr. 11. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!