Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Milyen diétát ajánlanátok máj...

Milyen diétát ajánlanátok máj betegnek illetve puffadásra?

Figyelt kérdés
2014. febr. 5. 14:31
 1/4 anonim ***** válasza:

Olyat, amihez nem nyúl dietetikus.


A puffadás is származhat a máj betegségéből, nyilván glutén- és tejmentes étrend lesz, de hogy konkrétan miket egyél, milyen gyógynövényeket használj és milyen kezelésekre járj, azt még nálam is (jóval) nagyobb hozzáértővel kell (TÉNYLEG KELL) megbeszélned.


Nyilván majd nem ártana pontosítani, hogy milyen betegsége van a májadnak, de ezt majd a szakértő (ajánlok hagyományos kínai orvost, vagy taoista táplálkozási/gyógynövény szakértőt) úgyis megvizsgálja az eddigi leleteid figyelembevétele mellett.

2014. febr. 5. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Mi bajod a dietetikus étrendjével?



Az étrend energia-, fehérje- és szénhidrát bő, vitaminokban gazdag.


Az étrend energiatartalma jelentős: 35-45 kcal (150-190 KJ) ideális testtömeg-kilógrammonként. (A Te ideális súlyod kb 65 kg)


Célszerű a szénhidrát bevitel növelése: 6-8 gramm/ttkg, 350-480 gr/nap


Az étrend tartalmazzon bőven könnyen emészthető, gyorsan felszívódó szénhidrátokat: gyümölcsök, gyümölcslevek, gyümölcsturmixok, mézes tea, limonádé, rizs, burgonya, tésztafélék (piskóták jammal, gyümölccsel, felfújtak, teflonban sütött palacsinta), zöldségek, kenyerek, péksütemények, kekszfélék. A szénhidrát bevitel növelésével emelni kell a B1-vitamin (tiamin) fogyasztást is.


A zöldségfélék közül csak a szárazhüvelyesek kerülendők és a káposztafélék (kel-, vörös- és fejes káposzta) mennyiségét kell korlátozni puffasztó hatásuk miatt, egyéb főzelékekből bőséges mennyiséget javasolunk vitamin és rosttartalmuk miatt. Fogyasztásukat az egyéni tűrőképesség határozza meg. Főzelékfélékből télen a gyorsfagyasztott termékeket javasoljuk a konzervek helyett, mert nem tartalmaznak tartósítószert és jobban megőrzik vitamintartalmukat is. Változatosan elkészítve.


A gyümölcsöknél is figyelembe kell venni az idényszerűséget és az egyéni tűrőképességet. Ajánlott: őszibarack, alma, görögdinnye, kivi, meggy, banán, mandarin, narancs, kevés cseresznye, sárgabarack, ha nem okoz emésztési problémát, akkor fogyasztható a körte, málna, ribizli, eper, szőlő. Amennyiben az apró magvasok panaszt okoznak, akkor szűrve, mag nélkül javasoljuk fogyasztásukat. A szilva és az egres gyakran panaszt okoz. A diófélék, olajos magvak fogyasztása magas zsírtartalmuk miatt nem ajánlott, esetleg kis mennyiségben az ételek díszítésére.


A gabonafélék és a belőlük készült termékek magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmuk miatt jól beépíthetők az étrendbe. Lisztek, darák, pelyhek, fehér, félbarna, barna kenyerek és péksütemények, száraztészták, abonett, Ham-let, pászka, háztartási keksz, babapiskóta, rizs ajánlott. A friss kenyerek panaszt okozhatnak, fogyasztásukat másnaposan vagy enyhén pirítva javasoljuk. A linzer alapú és hajtogatott leveles tésztából készült termékek, krémekkel töltött cukrászkészítmények magasabb zsírtartalmuk miatt nem ajánlottak (kakaós csiga, diós csiga, pizzás tekercs, vajas és tepertős pogácsa, linzerkarika, ischler). A búzacsíra ugyan jelentősebb zsírtartalommal rendelkezik, de B1- és B6-vitamintartalma miatt felhasználhatjuk az ételkészítés során. A köles metionin tartalma miatt kedvező.


Az étrend legyen fehérjében gazdag: a fehérjeigény fokozott a májregeneráció elősegítése érdekében, valamint a kialakult malnutritió miatt. Javasolt napi 1,2-1,5 gr/ttkg, amelynek 50%-a teljes értékű fehérje legyen. Szükség lehet az ételek dúsítására áttört túró, sovány tejpor, reszelt sajt, tojás ételbe keverésével.


Zsírszegény tej, tejtermékek (tej, tejeskávé, karamelles tej, joghurt, gyümölcsjoghurt, kefir, aludttej, sovány és félzsíros túró, sovány sajtok 20 g alatti zsírtartalommal, pudingok, joghurthabok, sovány tejpor). A magasabb zsírtartalmú, valamint a túlérett vagy füstölt sajtok fogyasztása nem ajánlott.


Tojás (zsírszegényen elkészítve)


Sovány húsok, halak, húskészítmények felhasználása (a húsokról a szabad szemmel látható zsiradék, a baromfi bőrének eltávolítása, húskészítmények közül a 20% alatti zsírtartalmúak). A máj B1- és B6-vitamin tartalma miatt kedvező.


A zsíros húsok, húsrészek, valamint a magas zsírtartalmú felvágottak, szalámifélék, szárazkolbászok nem ajánlottak.


Az aminosavak közül a metionin és a cisztein májvédő hatású (túró, sajt, tojás)

Túróval, sajttal, gyümölccsel készült tészták, édességek szénhidrátot és kedvező összetételű fehérjéket egyaránt tartalmaznak, ezért jól beépíthetők az étrendbe (túrógombóc, túrófelfújt, túrópuding, gyümölcsös túrókrémek, máglyarakás, túrósguba, kiflifelfújt, zsemlefelfújt, túróval töltött zsemle stb.)

Zsírbevitel: 25-30% között mozogjon a zsírbevitel. Testtömeg kilógrammonként 0,8-1 gr.


Sertészsír helyett növényi olajok, könnyen emészthető vaj vagy Ráma margarin, light margarinok, vajkrémek használhatók kis mennyiségben. Az MCT zsírok jól hasznosulnak (kókuszzsír, Ráma margarin). A tejfölből a 12%-os zsírtartalmú használható ételkészítéshez maximum 20-30 grammnyi mennyiségben, tejszín fogyasztása nem javasolt.


A legtöbb vitaminból nagyobb mennyiség szükséges a májsejtek regenerálódásához.

Folátot nagy mennyiségben tartalmaznak a leveles zöldségek, a gyümölcsök, a máj és az élesztő.

Tiamint a máj, a teljes kiőrlésű gabonafélék (barna kenyerek), a hüvelyesek, az élesztő tartalmaz.

B12-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található.

A kalcium és a cink pótlására is gondolni kell szuplementációval ebben az esetben.


A betegek étvágytalansága miatt gyakori, egyszerre kis mennyiségű étkezés javasolt. Az étrend legyen változatos, vegye figyelembe a beteg ízlését.

Erős, csípős fűszerek kerülése, de az enyhébbek étvágyjavító és emésztést elősegítő hatásuk miatt kedvezőek.


Napi 1,5-2 liter folyadékbevitel. Gyümölcslevek, főzelékprésnedvek, víz, szénsavmentes ásványvíz, limonádé, gyümölcsteák, szörpök.


Tea és kávé fogyasztása az ésszerűség határain belül megengedett. Alkohol szigorúan tilos!!!!

2014. febr. 5. 15:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
0%

Az hogy nincs mögöttük tudomány, csak áltudomány, ezért 99,5%-ban káros a tevékenységük, a tanácsuk. A betegségipar kis nyúlványai, ennyi a problémám.


Jah persze ez csupán objektív vélemény volt. Szubjektív véleményem az, hogy ezen felül az egyetemi képzés még kisebbségi komplexusos de beképzelt, feltörekvő csőlátású kis szörnyekké alacsonyítja a még 18 évesen lelkes, valamennyire értelmes hallgatókat.


Tehát kb. hasonló a véleményem róluk mint az orvosokról, nyugati orvosi képzésről. Betegségipar kiszolgálók.. röviden, ez a problémám :)

2014. febr. 5. 19:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
A kérdésemre szeretnék választ kapni,olyan személyektől akik értelmes választ tudnak adni.
2014. febr. 5. 22:06

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!