Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Ha nyersen eszek tojást,...

Ha nyersen eszek tojást, akkor szalmonellát elkaphatok? A B-vitaminok miatt enném nyersen, mivel úgy jobban felszívódnak és nem bomlanak le (sok B-vitamin hőérzékeny).

Figyelt kérdés
2018. júl. 5. 13:51
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
El, amennyiben házi tojást eszel. A bolti tojások tyúkai be vannak oltva szalmonella ellen. Én is ettem már nyersen.
2018. júl. 5. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:

Ehetsz/ihatsz nyers tojást,frissen (a csirke alól).

Amúgy a 'házi tojás egészségessebb.

Hülyén hangzik,de a felvert tojást fagyaszd keményre,utána hütőbe engedd ki

2018. júl. 5. 14:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
53%

Új távlatok nyíltak meg előttem: bolti tojást tojó tyúkok, és házi tojást tojó tyúkok!


Ha a felütött, feldolgozott tojás sokáig melegen áll, elszaporodhat benne szalmonella. Ha a frissen felütött tojást megeszed (iszod), semmi bajod nem lesz!

2018. júl. 5. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

A szalmonella 'baktérium a fagyasztaskor elpusztul.

Kacsa és liba tojás is így ehető😉

2018. júl. 5. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
Amúgy sincs félnivalód, ha el is kapod, pár nap alatt szépen kijön alul-felül, 2-3 fertőzés után meg már akár immunis is lehetsz rá.
2018. júl. 5. 14:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
65%

Majdnem 3 éve eszem minden nap 2-3 db nyers házi tojást. Eddig még egyszer sem lettem szalmonellás. Nyilván az sem mindegy, milyen az immunrendszered, emésztésed. Gyenge gyomorsav esetén könnyebb ilyen fertőzéseket összeszedni.

És az sem mindegy, hogy rögtön frissen megeszed-e a tojást, vagy órákig tárolod a tojásos ételt, mivel utóbbi esetben elszaporodhatnak benne a bacik, ami könnyebben okoz fertőzést az arra érzékeny emberek szervezetében.

2018. júl. 5. 15:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Van rá némi lehetőség, amúgy tudod otthon is pasztőrizálni a tojást s egyes helyeken lehet is kapni kezeltet (hogy Magyarországon mi a helyzet, nem tudom, külföldi esetekről hallottam).


Én kizárólag házi tojást eszem, mindennap eszem nyersen, akár többet is, sok éve. Eddig megúsztam, de az a helyzet, hogy annyira sokkal jobb nekem a nyers tojás, hogy ha egy életben egyszer szalmonellás leszek (aminek nem adok nagy esélyt, de ki tudja?), akkor is vastagon poztiívan jövök ki. Sokszor tükörtojást eszem, az is félig nyers, de sokszor konkrétan nyersen eszem. Ez persze egyetlen ember esete, sokat nem segít, de tudományos és statisztikai infóim nincsenek.

2018. júl. 5. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

Bocsánat! Rosszul fogalmaztam?

A boltban árusított tojásokat tojt tyúkok be vannak oltva szalmonella ellen.

2018. júl. 5. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
frissen innám, tehát megmosom a tojást, felütöm, azután összeverem és úgy innám meg. De lehet, hogy inkább B-vitamint (milgamma, vagy valami ilyesmit, ami elég nagy dózisban van vitamin) veszek patikában. Azért jutott eszembe ez, mivel olvastam interneten, hogy a B-vitaminok közül néhány hőre érzékeny, tehát a sütés alatt is bomlik valamennyi (nem annyira érzékeny, mint a C-vitamin azért).
2018. júl. 5. 23:33

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!