Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Az étkezési sóban van jód?

Az étkezési sóban van jód?

Figyelt kérdés

2018. jan. 6. 13:14
 1/7 anonim ***** válasza:
Amelyikre rá van írva, hogy jódozott, abban igen.
2018. jan. 6. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Az oké! De a sima étkezési sóban, amire nincs ráírva, hogy jódozott, abban nincsen?
2018. jan. 6. 13:25
 3/7 anonim ***** válasza:
74%
Szerinted? Ha mindegyikben lenne, akkor nem lenne értelme némelyikre ráírni, hogy jódozott.
2018. jan. 6. 17:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Sajnos ebben a kérdésben nem vagy elég tájékozott... Gondoltad volna, hogy a himalája só és a tengeri só is jódozott? Az, de nincs ráírva. Ezért kérdeztem, de azért kösz a semmit... Hozzáértők segítségét vártam.
2018. jan. 22. 19:37
 5/7 anonim ***** válasza:

Ha elmondanád, hogy mi miatt kérdezed, jobban tudnánk segíteni.

Ha tanultál kémiát, akkor tanították neked, hogy molnyi mennyiség valamiből Avogadro számnyi részecskét tartalmaz. Az Avogadro szám 6*10^23.

Azokba a sókba, amikbe külön raknak jódot amiatt, hogy a pajzsmirigyed rendesen működjön (mert kevés "tenger gyümölcseit" eszünk) azokban annyi jód van, hogy az átlag magyar jódszükségletét kielégíti.

Természetesen ha nem tesznek külön jódot bele, a só akkor is tartalmaz jódot. Csak nem akkora mennyiségben, mint a külön ember által plusszban jódozott.

Olyan, hogy teljesen tiszta anyag, az Avogadro szám bődületes nagysága miatt nincsen. Tehát nincs olyan só (konyhasó, NaCl) amiben abszolúte nincs jód.

Még az analitikai tisztaságú, meg a spektrálisan tiszta minősítésű több száz dolláros nátrium kloridban van jód. Ha nem is sok, de van. Mindet kivonni belőle kémiai képtelenség.

2018. jan. 24. 17:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Nem fogyaszthatok jódot a pajzsmirigyem miatt. Ezért kérdezem. A doki azt javasolta, hogy olyan sót használjak, ami nem tartalmaz jódot. Az asztali só szerinte jó. És kíváncsi lennék, hogy vajon jó-e az étkezési só megnevezésű is? jó-e?? A zacsin az összetétel ugyanaz. Jód nincs feltüntetve egyiknél sem. Kémiából csapnivaló voltam mindigis....
2018. jan. 26. 08:26
 7/7 anonim ***** válasza:

Értelek.

A doki arra gondolt, hogy "hozzáadott jódot" ne tartalmazzon.

Szóval olyan sót vegyél, amire nincs ráírva, hogy jódozott. Ezért mondja, hogy jó az asztali só. És ezért mondja jól az első válaszoló is. (Nyilván a tengervíz elemösszetételét ismerve ebben is van jód minimálisan, de messze nem akkora mennyiség, amekkora a jódozott konyhasóban lenne.) Emberi fogyasztásra nem tudsz jobbat beszerezni magadnak ennél.

2018. jan. 30. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!