Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Halotti anyakönyvi kivonatra...

Halotti anyakönyvi kivonatra ennyit kell várni? Szívat a temetkezési cég?

Figyelt kérdés

Édesapám elhunyt, a 82 éves édesanyám megbízott egy céget a temetés ügyintézésével. Sajnos, egyedül ment a temetkezési cégbe, mert én egész nap dolgozom.

Nála volt az eredeti házassági anyakönyvi kivonat.


Az ügyintéző hölgy lekezelő stílusban beszélt vele, elvette az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot, azzal, hogy "Az Önkormányzat ezt kéri". Édesanyám kérte, hogy másolja le és csak a másolat maradjon, mert az özvegyi nyugdíj igényléséhez kell neki az eredeti.


A hölgy közölte, hogy: "Nem lehet, ez a szabály, le kell adni az Önkormányzaton az eredetit. Majd visszakapja, amire legalább egy hónapot kell várni, mert ennyi idő kell ahhoz is, hogy elkészüljön az elhunyt halotti anyakönyvi kivonata.Csak ezután tud igényelni özvegyi nyugdíjat."


Édesanyám ezután érdeklődött a rokonoknál és szomszédoknál, és mindenki azt válaszolta, hogy a halál napjától kb. egy héten belül, egyes esetekben max. 10 napon belül megkapta a hozzátartozója halotti anyakönyvi kivonatát.

Most nem értem, a cég szívatja édesanyámat?


Megjegyzem, hogy "sima" elhalálozás volt, betegség miatt, szóval, nincs rendőrségi nyomozás, és nem lesz boncolás sem. Az igazolás is elkészült, amivel el lehet temetni az elhunytat.


A házassági anyakönyvi kivonatot valóban eredeti példányban le kell adni, vagy csak az ügyintéző lustaságán múlott, hogy nem fénymásolta?2019. jan. 30. 09:13
1 2
 1/14 klopusz ***** válasza:

Részvétem :(


Apám szeptemberben halt meg és az én anyukámtól is elkérték az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot, mert az kellett az özvegyi nyugdíj intézéséhez (azt is vállalta a temetkezési cég) meg a halotti is.

A halotti anyakönyvi kivonatot nagyjából három hét múlva kaptuk meg a házasságival együtt.


Remélem, segítettem.

2019. jan. 30. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:

Sajnos, nem segítettél, mert ez a cég nem intézi az özvegyi nyugdíjat.Légyszíves, olvasd el újra a kérdésemet.


Ők azért kérték az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot, hogy az Önkormányzaton bejelentsék a halálesetet és beszerezzék a halotti anyakönyvi kivonatot!


Szerintem ehhez nem kell az eredeti, és akkor is tudtak volna intézkedni, ha nem lett volna meg a házassági anyakönyvi kivonat, mert ez nincs meg mindenkinek, és nem is házas mindenki!!!

2019. jan. 30. 09:29
 3/14 anonim ***** válasza:

Elsődlegesen fogadd őszinte részvétemet!

Mindenféle anyakönyvi kivonat kiállítására az illetékes Önkormányzat jegyzője jogosult. A halál beálltát megállapító orvos és az általa kiállított "Halottvizsgálati bizonyítvány"-t a temetkezési cégnek azért kell odaadni, mivel ő ez alapján szállíthatja el és temetheti el az elhunytat. Ezt a halottvizsgálati bizonytványt, valamint a "Házassági anyakönyvi kivonatot" kell bemutatni az önkormányzatnál, ahol a jegyző e bizonyítvány alapján adja ki a "Halotti anyakönyvi kivonat"-ot. Édesapám elhunyt február 23-án, 24-én bementem az önkormányzathoz és ott helyben, azonnal kiállították a Halotti anyakönyvi kivonatot. A temetkezést intéző cégnek a Házassági anyakönyvi kivonathoz semmi köze, az kizárólag a NYUFIG-nak kell, az özvegyi nyugdíj megállapításához, és az eredetit minden esetben vissza kell adják, mert az csak és kizárólag a hozzátartozót illeti meg.

2019. jan. 30. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:
Ezek szerint a temetkezési cég szórakozik édesanyámmal...
2019. jan. 30. 14:15
 5/14 anonim ***** válasza:
Nem tudom, mekkora településről beszélünk (mert mondjuk Budapesten lehet, hogy ez hosszú időt vesz igénybe) és édesanyád mit bízott a temetkezési vállalkozóra? Én csak a halott édesapám elszállítását és a temetést bíztam rá. A többi dolgot, azt magam intéztem, egy megyei jogú városban.
2019. jan. 30. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 A kérdező kommentje:

Édesanyám budapesti, és a céget a temetéssel bízta meg. Azzal, hogy elvigyék édesapámat a kórházból, patológiáról, hogy hamvasszák, és az urnás temetést intézzék.

Azt mondták, hogy ingyen beszerzik a halotti anyakönyvi kivonatot, és oda adják neki, de erre várni kell több, mint egy hónapot, mert ennyi idő alatt készül el.


Most tudtam meg édesanyámtól azt is, hogy az ügyintéző elvette tőle édesapám személyi igazolványát és a lakcím kártyáját azzal, hogy "muszáj" leadni, mert enélkül nem lehet "intézni" a halotti anyakönyvi kivonatot. Ezt is vissza kapja egy hónap múlva, kilyukasztva.


Nem értem, mi van akkor, ha a hozzátartozónak nincsenek meg az elhunyt okmányai, pl. nem találja sehol. Ebben az esetben nem lesz halotti anyakönyvi kivonat?


Egyébként, ma beszéltem egy ismerőssel, az édesanyja, ugyanebben a kerületben hunyt el, 3 napon belül megkapta a halotti anyakönyvi kivonatot.

Erre most mit mondjak?

2019. jan. 30. 15:42
 7/14 anonim ***** válasza:
Sajnállak e herce-hurca miatt, de valóban igazad van abban, hogy az édesapám személyi igazolványát és lakcímkártyáját is bevonták, sőt visszaemlékezve szükség volt még a születési anyakönyvi kivonatára is. Ezeket már nem kaptam vissza. Azonban mindent nagyon gyorsan, flottul intéztek el. Nem tudom, mit tanácsoljak, vagy mit mondjak ezzel kapcsolatban.
2019. jan. 30. 17:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:

A kedves vállalkozó jó nagy böszmeséget állít. Neki nincs joga elvenni ezeket, csak lemásolni. Az adatok kellenek. Születés, házasság, esetleg válás ideje. Ráadásul az ügyintézés max 1-2 nap.

Érdeklődj az anyakönyvi hivatalban. Ha már bejelentették, és minden oké, akkor azonnal tudsz kérni halottit, és helyben, ha már az hazudozó elvette a kivonatodat, akkor házasságit is, és születési is ha kell még valamire. Ha ott voltak az események azonnal kiadják, ha máshol akkor megkérik, és pár nap és kész.

2019. jan. 30. 18:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat, igazad van!


Attól félek, hogy a vállalkozó azért vett el mindent, mert ez így kényelmesebb és gyorsabb megoldás volt, mint fénymásolni. És, azért várakoztatja a hozzátartozókat, mert rengeteg temetést vállal, és a pénz beszedése fontosabb, mint fogadni az irodában az embereket, és kiadni az iratokat.


Édesanyámmal most beszéltem. Ma felhívta az illetékes anyakönyvi hivatalt, és közölték vele, hogy a halotti anyakönyvi kivonat már elkészült, és a vállalkozó el is vitte.


Ezután felhívta a vállalkozót és, mintha semmit nem tudna, kérdezte, mikor kapja meg az iratot. A vállalkozó lerázta azzal, hogy, "Már tájékoztattuk, hogy várni kell egy hónapot, nem megy ez ilyen gyorsan."

2019. jan. 30. 18:37
 10/14 anonim válasza:

És ezután mit csináltatok?

Elmentetek együtt hozzájuk?

2019. jan. 31. 15:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!