Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Hogyan tudnék túllépni a...

Hogyan tudnék túllépni a múltbéli sérelmeimen, és újra az az ember lenni akire büszke vagyok?

Figyelt kérdés

Korábban egy magabiztos, érdeklődő, de viszonylag zárkózott lány voltam. A gimnázium utolsó évében, lelkileg bántalmaztak az iskolatársaim. Folyamatos és állandó volt a lelki bántalmazás (abban az időben kissé paranoid is lettem). Nem érdekelt tovább a tanulás, holott addig minden vágyam az egyetem volt. De egyszerűen nem tudtam rávenni magam, hogy tanuljak, csak arra vágytam, hogy vége legyen a tanévnek. Végül felvettek egy másik egyetem, ugyanazon szakára, ahova egy évet jártam, de borzalmasan éreztem magam. Szintén ilyen lelki nyomorúságban, önmarcangolásban és ha nem, még frusztráltabban, amin az se segített, hogy egy volt osztálytársammal napi szinten találkoztam ott. Közben folyamatosan rettegtem, hogy ugyanaz fog megismétlődni, mint a gimiben. Emellet a tanuláshoz sem sikerült visszaszereznem a motivációt. Majd következő évben sikerült elkerülnöm a vágyott egyetemre, de még mindig küszködtem a motivációhiánnyal, pedig azt hittem az átkerülés meg fog oldani mindent. Mindent az utolsó pillanatra hagytam, és szinte csak a szerencsés tételhúzásaimnak köszönhetően maradt meg a jó átlagom, holott ez korábban soha nem volt így.


Ez az egész borzasztóan bánt, mert tudom, hogy ennél bőven többre lennék képes. Plusz vírushelyzet miatt a beilleszkedés borzasztóan nehezen megy. Csatlakoztam két egyetemi szervezethez, hogy hátha így könyebb lesz, de annyira azt érzem, hogy egyszerűen képtelen vagyok normálisan beilleszkedni. Szégyenlem, hogy vannak korábbi kötelező tárgyaim, ami az évfolyamom nagy részének már nincs. Félek, hogy ezek miatt azt gondolják, nem vagyok ide való, vagy lenéznek, és emiatt nem számít a véleményem. Ezek nagyon fontosak számomra, mert úgy gondolom, hogy a korábban nagy nehezen felépített önbizalmam, csakis ezeknek volt köszönhető. Régen én voltam az aki mindig magabiztos volt a tudását illetően és szerettem tanulni, most meg egyszerűen megbélyegez ez a helyzet. Korábban egy olyan magabiztosságot adott a tudat, hogy én jó vagyok ebben, érek valamit és ez boldoggá tett.


Talán, ha vissza tudnám szerezni az önbizalmam, könnyebben menne a beilleszkedés is? Nagyon zárkózott lettem, pedig reménykedtem benne, hogy az egyetemi szervezetekhez való csatlakozás segíteni fog. Még nehezíti a helyzetet, hogy szinte alig ismertem valakit az évfolyamomról. Egy-egy emberrel remekül elbeszélgetek, de amikor nagy társaságban vagyok, egyszerűen nem merek megszólalni. Kínosan érint, hogy mások próbálnak 1-1x hozzám szólni, én meg idegességemben csak röviden válaszolva lezárom a témát. Hogyan legyek nyitottabb? Hogyan tudnám a múlt ezen részét elengedni? Ha volt valaki esetleg hasonló helyzetben, vagy van véleménye, hozzászólása a témához, várom őket!2021. okt. 1. 17:19
 1/7 anonim ***** válasza:
50%
Pszichoterápia.
2021. okt. 1. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim válasza:
51%
Egyáltalán nincsenek barátaid sem? Vagy párkapcsolatod?
2021. okt. 7. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Barátaim vannak, (talán nevezhetjük őket annak) de egyáltalán nem olyan mélyek ezek a barátságok mint amennyire szeretném. Most, hogy visszakerültünk a suliba talán ezek a barátságok még elmélyülhetnek idővel. Párkapcsolatom nincs. A közösségben való problémára tud valaki megoldást? Úgy érzem lassan, nagyon lassan de mintha lenne egy kis előrelépés, de hogyan gyorsíthatnám fel ezt a folyamatot?
2021. okt. 16. 14:07
 4/7 anonim ***** válasza:
75%
Sportolj, tanulj, foglald el magad, előbb utóbb lesz eredménye, hidd el!
2021. okt. 16. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 Kati53 ***** válasza:
86%
Te akartál erre az egyetemre menni vagy a szüleid vagy más nyomására jelentkeztél? Mit szeretnél csinálni az egyetem elvégzése után? Ha egyáltalán el akarod végezni. Mit szeretnél igazából csinálni? Mi nem jó most, és mi tenne boldoggá?
2021. nov. 3. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Húzz egy vonalat és lépj túl rajta.🤗
2021. nov. 3. 22:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:

Elnézést, hogy ennyi hónap elteltével válaszolok. Nagyon sokat töprengtem a dolgokon. Én választottam a szakomat és szeretném is elvégezni.

A tanulmányaimban való elakadást, (számomra csak most kezd világossá válni) valószínűleg a maximalizmusom okozza. Halogatom a tanulnivalóimat, mert rettegek, hogy nem tudok jelesre teljesíteni valamit és kudarcnak élem meg, ha mégis így alakul. Fejben tartom mások eredményeit ugyan nem szándékosan, csak megjegyzek minden ilyesmit, és folyamatosan bűntudatom van, ha másnak jobban alakulnak a jegyei, mint nekem.

(Leírom ezeket a gondolatokat, hátha más is küzd ezzel és jól jön.)

2022. jún. 17. 19:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!