Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Emberek » Lakóhely, szomszédok

A kérdés

Hogy lehet azt valaha megszokni, hogy nem közös az anyanyelvetek a párotokkal és a családjával?

A vőlegényem osztrák, majdnem egy éve vagyunk együtt. Tudok németül, az iskolában is azt tanultam, megy is, bármit elolvasok.

Viszont megszokásból és mert az elején könnyebb volt velem angolul kommunikálnk, angolul beszélünk.

Viszont egyszerűen, ha a barátaival, vagy a családjával talállozom a sírás kerülget a német miatt, ott tartok, hogy hiába értem, nem szólalok meg. Mert én vagyok a kis buta magyar lány, azt meg nem kérhetem, hogy mindenki lassított felvételben beszélje nekem a hochdeutschot. Soha nem leszek képes megszokni. Viszont hiába egykori magyar faluban lakik, és 5 km a határ, nem beszél senki magyarul.

Nem is szeretek velük találkozni...


Van akik a nyelvi nehézségek miatt mentek szét??? 2018. máj. 30. 10:07  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Simán meg lehet szokni. Nekem vietnámi a feleségem, de mivel nem beszélek vietnámiul, a közös nyelvünk a japán. Az anyósomék meg ugye sem azt nem értik, se az angolt, de a magyart... szóval velük mindig tolmácsolásra szorulok. Jó esetben a feleségem fordít japánra, vagy a sógorom angolra. Viszont én nem hallottam még olyanól, hogy bárki a nyelvi különbségek miatt ment vola szét. Ráadásul Te választottad a vőlegényedet, és vele tökéletesn megértitek egymást. A családját/barátait hozta magával, de az meg már nem a te felelősséged. Egyébként simán jó, ha megérted őket. Én az anyósoméknak egyetlen szavát se értem, pedig csomószor jó lenne. Én is szeretnék velük kommunikálni néha, így elkezdtem duolingózni, de nagyon sok idő lesz, mire beszélgetni tudunk majd. De ez nem bánt, mert szerencsére nem az anyósommal kell aludnom, hanem a feleségemmel. Ha a főlegényeddel megértitek egymást, akkor nem lesz semmi baj.


A másik meg, hogy a nyelvi akadályok miatt ha nagyon parázol, az csak visszafogja a fejlődésedet és még nehezebb lesz. Engedd el ezt a kényszert szerintem. Persze járj továbbra is közéjük, de ne sajnáld, hogy nem gyakran szólalsz meg - idővel jön az majd magától. A kicsi gyerekeknek is 3 évig tart, hogy elkezdjék kifejezni magukat, és ehhez ahogy öregszünk, egyre több és több idő kell. 30 évesen már sokkal lassabban megy, mert nem élnek már az anyanyelvtanulási folyamatok. Nem azt mondom, hogy lehetetlen, csak ha a direkt erre kihegyezett kisgyerekeknek is 3 évébe telik, akkor felnőtt korodra miért várnád el ezt magadtól 5 éven belül, mondjuk.


Kezdetben azt tudom javasolni, hogy ne egyszerre nagy társaságban próbálj meg németül beszélgetni, hanem csak hettesben/hármasban: kénytelenek lesznek megvárni, amíg befejezed a mondatot, vagy összerakod amit mondani akarsz. Ha sokan vannak körülötted, akkor óhatatlanul valaki közbe fog vágni, és elveszik tőled a szót. Válassz vaéakit amivel a legjobban kijöttök, és kávézz vele kettesben, beszélgessetek bármiről, és meglátod, egyre felgyorsulsz te is. FŐleg akkor jó ez, ha nem a férjed a beszélgetőpartnerek (aki jól ismeri már, hogy milyen kifejezéseket ismersz/használsz, hanem egy olyasvalaki, aki véletlenszerű nyelvi környezetet jelent a számodra). Kell egy kis kitartás, de emiatt nem fogtok szétmenni - fel a fejjel!A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/20Időpont 2018. máj. 30. 10:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ez vagy megszoksz vagy megszöksz alapon működik. Az én barátnőm is más nemzetiségűvel él együtt. Remekül beszéli a nyelvet, de a családja (irigységből, mi okból?) néha megjegyzéseket tesznek neki, h mennyire hallani, h "akcentusa" van.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/20Időpont 2018. máj. 30. 10:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

22 éves vagyok. Így még inkább nehezebb.

# 3/20Időpont 2018. máj. 30. 10:40 Privát üzenet

Kérd meg a párodat, hogy otthon is németül beszéljetek. Emellett járj olyan helyekre, ahol németül vagy kénytelen kommunikálni, nézzél filmeket, sorozatokat (ha kell, először német felirattal), hidd el, meg fogja szokni a füled mind a gyorsaságot, mind a köznyelvi németet.

Magadról meg szándékosan ne képzelj be egy képet ahol negatívan tünteted fel magadat. Természetes, hogy nem megy úgy mint nekik, de ha egy kis energiát fektetsz bele, te is rá fogsz állni. Próbáltál eddig tenni azért, hogy ez ne így legyen?


Ezen kívül meg: beszéltél erről a vőlegényeddel? Tudja, hogy probléma van? Megértő veled? Próbál segíteni? Vagy egyszer csak a tökéletesnek hitt kapcsolata a semmiből véget fog érni, mert nem voltál vele őszinte, hogy egy megoldható probléma neked válóok?A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/20Időpont 2018. máj. 30. 11:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Én az elején megmondtam neki, hogy nem megy a német. Akkor mondta, hogy az angol talán könnyebb lenne, mivel keveset találkoztunk régebben, maradt az...


Semmit nem tanultam tőle. Persze mindig bíztatott, hogy menni fog ez,meg jó lesz az,majd ő megtanít. viszont nemegyszer leszólt, akaratlanul is, màsok előtt.

Nagyon gáz ez az egész így, pedig őt nem zavarta.

És igen, szakítani fogok vele, mert ez nekem,hosszabb távon nem megy.# 5/20Időpont 2018. máj. 30. 12:03 Privát üzenet

Kemény leszek de leszarom.


Igen te vagy a kis buta magyar lány, aki képtelen megerőltetni magát, hogy legalább kicsit megtanuljon a másik nyelvén.


Nekem egy pillanatig nem kellenél, ha azt látnám, szarsz egészbe bele, meg inkább nem is találkozol velük csak ne kelljen beszélned.


Nőj fel, vagy válassz magyar pasit.A válasz 67%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/20Időpont 2018. máj. 30. 12:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Rohadtúl incs igazad...

Én beszéltem velük, németül 12 évig tanultam suliban, próbálkoztam...


Ő nem beszél egy szót sem az anyanyelvemem, ha már itt tartunk. Én igeneis igen, ha botrányos, akkor is.# 7/20Időpont 2018. máj. 30. 12:31 Privát üzenet

Látom, döntöttél. Helyes, ami nem megy, nem kell eőrltetni.


Én is utálok németül beszélni - noha a nyelvet szeretem -, de elköltöztem Svájcba a páromhoz.

Oké, mi magyarul beszélgetünk, de gyakorlatilag minden német, radásul nem a Hochdeutsch, hogy még egyszerűbb legyen.


A bolt, ügyintézés, posta, a szomszédok, a barátaink mind németül vagy angolul beszélnek (angolul én nem tudok), de nem izgat, és tudod miért nem?

Mert a párom mellettem áll, és én is vagyok olyan "pofátlan", ogyha valamit nem értek, akkor megmondom nekik, hogy lassabban, és tagoltan ismételjék el.


Nem néznek ezért hülyének, sőt, örülnek, neki, hogy próbálkozok és ha hibát is vétek, nem leszólnak, hanem kijavítanak.


De én nem ülök kukán a négy fal között, hanem megyek velük, mert a nyelvi akadály sem akadály. MEgoldom, mindig van nálam papír-toll és ha minden kötél szakad, rajzolunk.

És ez vicces, soha senki nem bántott ezért. :)


De neked nem való a külföldivel való kapcsolat.


29nA válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/20Időpont 2018. máj. 30. 12:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Párommal németül beszélünk (Németországban élünk) és nekem nem okoz problémát, hogy nem anyanyelvemen kell beszélnem. Már vagyok olyan szinten, hogy ki tudom fejezni ugyanolyan minőségben magam mintha magyarul beszélnék. A barátainkkal sem okoz problémát a kommunikáció.

Viszont ha összejön otthon a család, akkor mi 4 nyelven kommunikálunk (felvidékiek vagyunk):

Párom németül és angolul (magyarul, szlovákul nem tud),

anyukám magyarul és szlovákul (angolul, németül nem tud),

apukám magyarul, szlovákul és németül (angolul nem tud),

bátyám angolul, szlovákul és magyarul (németül nem tud),

bátyám barátnője pedig szlovákul (magyarul, angolul, németül nem tud).

Én pedig fordítani szoktam ha vki vmit nem ért.


Viszont a párom elkezdett magyarul tanulni, az anyukám pedig németül. Olyan aranyosak amikor leülnek "beszélgetni" a kis szótáraikkal :DA válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/20Időpont 2018. máj. 30. 12:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Toporzékolhatsz ("igenis botrányos", mint egy ovis), meg írkálhatsz privátban, de nem próbálkozni kell, hanem BESZÉLNI.


Ha meg nem beszélsz velük, akkor mit vársz? Miért fogadjanak be olyasvalakit, aki képtelen egy év alatt is igyekezni?


Arról meg semmit nem mondok, hogy egy éve nem vagytok együtt, de már jegyespárt játszotok, mikor kommunikálni nem tudtok normálisan.A válasz 83%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/20Időpont 2018. máj. 30. 12:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mi a legpitibb bosszú, amit valaha is elkövettél?
Valaha létezni fog agresszió mentes emberi társadalom?
Lehet valaha még jó életem?
Ha nem vagyok népszerű, nincsenek kapcsolataim, barátok, ismeretségi köröm akkor lemondhatok arról hogy lesz valaha is csajom?
Hogy lehet úgy leélni 30 évet, hogy teljes magányban találja magát az ember, és minden egyes valaki számára megszűnik létezni, akivel valaha volt bármilyen kapcsolata?
Jobb lesz ez valaha?

Kérdések az Emberek rovatbólKérdések a Lakóhely, szomszédok rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!