Miért mondják, hogy a nők kevesebbet keresnek ugyanazért a munkáért mint a férfiak? Én nem ezt tapasztalom.
Dolgoztam más sokféle munkahelyen.
- Államigazgatásban. Itt ugye bértábla van, ahol végzettség/életkor alapján béreznek, nem nemek alapján. Ráadásul az állam a legnagyobb munkáltató. (rendőr, tanár, orvos stb)
- Könyvelőirodában. Itt sem azt nézték ki-milyen nemű.
- Dolgoztam biztonsági őrként is óra bérben. A nők ugyanolyan órabért kaptak.
stb. stb. egyszóval nem értem miért mondják ezt, amikor személyesen sosem tapasztaltam ilyet.
A jelenlegi cégemnél sem az kap többet/vagy kevesebbet aki férfi vagy nő, hanem aki jobban nyal a főnöknek. A közvetlen kolléganőm ugyanazért a munkáért pl 100eFt-al kap többet. Persze nem azért mert nő, hanem mert rokonsági viszonyok vannak a háttérben. Szóval valaki tudna mondani konkrét magyar példákat arra, hogy csak azért mert nő kevesebbet keresett mint a férfi kollégája. Legyen az bármilyen terület. Tesco pénztáros vagy bármi.
Mondok én majd példát erre.
Az összes multinál jobban keresnek a férfiak (és itt nem a tesco-ra gondolok)
Ez azért van, mert a férfiakat sokkal szívesebben felveszik egy adott céghez, ahol a termelés a fő célpont, mint egy nőt. Miért is? Egy férfi nem megy el szülni. Ha már van gyereke és az beteg lesz, ki marad otthon a gyerekkel? Naná, hogy a nő.
Tegyük fel, hogy a cégnél bent kellene lenni este 10-ig mert valami fontos projektet be kell fejezni. Egy férfinek ez nem probléma, max este 10 után eszi meg a vacsoráját amit a felesége készített. De a nők 80%-a nem tud este 10-ig bent lenni, mert ki viszi haza a gyereket az oviból, ki készíti el a vacsorát, ki főzi meg a holnapi ebédet, ki vigyáz a gyerekre délután, ki vásárol be? stb. stb. Egy nőnek otthon is van dolga, amellett is ha a férje, párja besegít.
Pont a fent leírtak alapján, a férfiak már a felvételnél is több eséllyel indulnak, mert sokkal rugalmasabbak. Tehát ha egy nő szeretné ugyanazt a munkát, igenis kénytelen kevesebb pénzért elvállalni azt, mert ha ugyanannyi a bérigény, valamint egyforma végzettséggel, tapasztalattal rendelkeznek, egyértelmű, hogy a férfit fogják felvenni.
Kedves Kerdezö, latom nem erted a problemat. Irtad, hogy irjon, aki tapasztalta, hogy egy ferfi azonos munkakörbe többet keres. Erre valaki irta, hogy igen nalunk igy van. Mire a valaszod, igen, de biztos nem azert mert ferfi. Na innentöl minden erveles hiabavalo.
Kb. olyan mintha en azt mondanam, nem tudom miert panaszkodnak emberek, hogy faj a labuk ha sokat futnak. Kinek van tapasztalata? Erre irna valaki, hogy az enyem szokott fajni futas utan. Mire en: de az nem a futastol van, hoszen nekem sosem szokott.
11, "Az összes multinál jobban keresnek a férfiak (és itt nem a tesco-ra gondolok)"
Ezt a részt nem értem. Azt írtad összes multi, majd hogy a tesco-nál nem. Ott miért nem?
Az Aldis pénztáros vajon kevesebbet keres nőként?
A munkafelvétel résszel egyetértek. Ilyenekről lehet hallani konkrétan is, nem úgy mint a bérek nemenkénti különbségekről.
Nyilván semelyik cég nyiltan nem fogja azt mondani, hogy ö azért kap többet mert férfi.
Az elsö válaszoló azt írja, van egy új kollégája, aki kevésbé kompetens mint ö, nem olyan régen dolgozik a cégné, feltételezhetöen ugyanolyan munkakörben, mégis többet kap. Szerinted nem azért, mert férfi, a válaszoló szerint meg azért. De ilyen alapon bárki leír bármit, amit tapasztalt, te rámondhatod, hogy de az nem azért van. Akkor meg nincs értelme kérned, hogy írják le a saját élményeiket, vágod?
A 11-es vagyok.
A Tesco-nál és Aldi-nál és egyéb fizikai munkát igénylő boltokban, azért nem kap többet a férfi, mert ott a pénztárosoknak fix bére van, nem számít, hogy diplomás közgazdász vagy 8 általános végzettségű, férfi-nő, fiatal-öreg, tapasztalt vagy tapasztalatlan. Tehát ott nem alku tárgya a fizetés. Mint ahogy az állami helyeken sem, mert ugye ahogy te is írtad, ott életpálya modell van van érvényben. De ezek a munkahelyek nem is a termeléssel foglalkoznak, mint ahogy azt példának felhoztam az előző válaszomban.
A férfiak az olyan munkahelyeken keresnek jobban, ahol a fizetés alku tárgya, mint ahogy azt részletesen le is írtam már.
Életem, ne legyél már naiv. Olyat nem fognak soha az életben mondani, hogy te nő vagy ezért kevesebbet kapsz. Ez diszkrimináció, és mint olyat a munkajog bünteti. Hres vagyok láttam már mindenféle szép sza..rságot főnökök szájából elhangzani, csak el lett adva valahogy.
Pl a munkajog szerint nem lehet kirúgni senkit, ha nem szimpatikus túlzottan, de a munkája rendben van, én meg voltam olyan cégnél, ahol azonnali hatállyal ki akarta rúgni a beosztottját a manager, mert idézem "nem bírom a korcs pofáját". Mondtam, hogy jogilag nem teheti meg, de nem érdekelte. Mindig van kiskapu, ő is talált, mindig találnak... Szóval azért, mert a te álomvilágodban nem kapnak a nők kevesebbet, mert nők, én LÁTOM, hogy ugyanolyan végzettségű, tapasztalatú és nyelvtudású nők, ugyanolyan beosztásban kevesebbet kapnak, mint férfiak. Nem mindig, de előfordul. Konkrétan az orrom előtt van minden adatuk, nem az ismerős ismerősének ismerőse sejtette, én kezelem több mint kétezer ember bérpapírját, hidd el, hogy nem kamu...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!