Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Kinek a tanácsait fogadnátok...

Kinek a tanácsait fogadnátok el pálinkafőzésből?

Figyelt kérdés

Adott egy fiatal srác, aki vegyészmérnök, élelmiszer iparban dolgozik, vágja az erjedést, desztillálást, illetve egy bácsi, aki 40 éve főzi a háztájit, de amúgy vasutas.


Kettejük tanácsai ha nem is teljesen, de sok mindenben ellent mondanak.



2019. nov. 13. 18:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
81%
Először megkóstolnám a bácsi pálinkáját és ha nem élesztős, meg ócska, akkor a bácsiét.
2019. nov. 13. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:

1-es vagyok:

Itt pontosan le van írva, hogy milyen ízek milyen hibák miatt alakulnak ki:

[link]

2019. nov. 13. 18:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
68%
A bácsiét! ...természetesen kóstolás után
2019. nov. 13. 18:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
0%
Senkiét,és mindenkiét. Jútyub,meg a NET.
2019. nov. 14. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 Phoney ***** válasza:
91%

A mai magyar gyakorlatban, amikor a kettejük tanácsai ellentmondanak, olyankor többnyire a bácsi beszél hülyeséget. Sok bácsi van ebben az országban, aki 40 éve főzi a szart, ezt kár szépíteni. Ha ízlik a pálinkája, akkor nyilván hallgathatsz rá, de nem biztos, hogy így lesz jobb a pálinkád.


Mondjuk szerintem jobban járnál, ha leírnád, milyen konkrét dolgokban mondanak ellent, mert tényleg van 1-2 népi baromság, amin nem sokat kell gondolkodni, pl. mikor ilyeneket hallok, hogy a cefrét rendszeresen jól meg kell levegőztetni, hátbmeg, azigen...


Tény, vannak egyoldalú beidegződések a mai magyar "tudományos" cefrézésben is, de kezdőként tökéletes ez az irányzat, hülyebiztosabb, nehezebb vele elrontani a pálinkát, megbízhatóbban hozza a tiszta gyümölcsízt. És ha egyes bácsik ehhez képest többet tudnak, az majd ráér akkor, ha már tudod, hogy mit csinálsz. (Ilyenek vannak pl., hogy a klasszikus jellegű szilvapálinkát nem lehet "tudományos" cefréből megcsinálni.)


Hosszú távon pedig nyilván ne ragadj le senki tanácsai mellett, ebben a témában folyamatosan kell tanulni, vannak nagyon jó magyar fórumok és FB-csoportok igen tapasztalt és jól tájékozott otthonfőzőkkel.

2019. nov. 14. 11:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
33%
Előtte mindenképp megkóstolnám mindkettőét, de ha kóstolás nélkül kell mondani, akkor én is a bácsiéra szavazok! A srác végzettségéből adódóan bizonyára mindent csakis a mai előírások szerint csinálna, ami elméletből van Neki, de gyakorlata semmi. A bácsinak viszont van 40 év főzési tapasztalata, Ő még a régi időkben kezdte, amikor még nem volt ennyi szabályozás, és Ő így még eredeti pálinkát tud csinálni, ami valószínűleg finomabb is, a srác viszont előírásokkal rontva főzött és pálinkának nevezett gyümölcsös műlöttyöt!
2019. nov. 14. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 A kérdező kommentje:
Hétvégén lesz a próba. Megyek az öreghez egy literért. Hát nagyon kíváncsi vagyok.
2019. nov. 14. 20:53
 8/12 mindentudó99 ***** válasza:
84%
Az hogy valaki 40 éve főz pálinkát az még nem jelent semmit. Lehetnek berögződései nem fogad el jótanácsot vagy új dolgokat. Megint más ha 40 év alatt fejlesztette a tudását. Ezt így nehéz eldönteni
2019. nov. 15. 15:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:

A kóstolás megtörtént, de gép elé csak most kerültem. Szóval.

Nagyon jóindulatú és informatív az öreg (adott egy használt gázégőt is), de a pálinkája semmiben sem különbözik az szúrós szagú, karcos ízű átlagos házi főzésektől.

Adtam egy kicsit a srácnak is, ma délután hívott, 1200 mg/l etil-acetát van benne.

Ahol ő dolgozik, ott előírás szerint menne a hulladékba :)

2019. nov. 19. 19:56
 10/12 Phoney ***** válasza:
100%

A bácsi rosszul cefréz, kicsit ecetes lesz neki. 1200 g/hl etil-acetáttal minden pálinka szúrós lesz.

Mentségére szóljon, hogy a tényleg rettenetes pálinkákban inkább 2-3000 mg/l szokott lenni.

2019. nov. 20. 07:56
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!