Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Borlepárlásnál is kétkörös a...

Borlepárlásnál is kétkörös a folyamat (mint szilvacefre esetén) (? ) - ill. használható-e a pálinkafokolóm borpárlat mérésére is?

Figyelt kérdés
Csak egy kisebb mennyiségű bort kezdtem el az imént lepárolni. Főleg, mert nem sikerült olyan jóra a bor - de kisebb részt kíváncsiságból is.
2020. márc. 1. 17:55
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Igen, két lépcsőben kell azt is főzni és használható a fokoló hozzá.
2020. márc. 2. 07:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
Attól függ, hogy milyen borhibáról van szó, mert az esetek többségében a lepárlás nem segít a dolgon, a hiba átkerül a párlatba is. Persze, ugyanúgy kell fölfogni, mintha az egy cefre lenne, ugyanúgy első főzés során alszeszt kapsz, 2. főzéssel "tisztázod". Pálinka a borpárlat is, csak törvény szerint nem nevezhető pálinkának, a fokolód az pedig alkohol fokoló, nem pálinkafokoló! :) Alkoholt kapsz a bor lepárlásával is. Jól tetted, hogy így csináltad, ha az alszesz mennyisége van annyi, hogy az már tisztázható, akkor próbáld meg, milyen lesz a végeredmény, mert ha az sem ízlik, akkor kár vele tovább foglalkozni.
2020. márc. 3. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Nem volt nagy baja a bornak (savanykásabb volt, mint szerettem volna). Hát, én csak egyszer desztilláltam, mert a párlat (elő és utó leválasztva). …..42 fokos lett és kellemes ízű, ezért nem nyomattam át mégegyszer
2020. márc. 3. 19:19
 4/12 A kérdező kommentje:
Nincs szó nagy mennyiségről - és ebben a minőségében is élvezhető (belőle napi 1 - 2 pohárkával)
2020. márc. 3. 19:22
 5/12 A kérdező kommentje:
Igen, ugyanolyan 'vízszínű/színtelen' lett, mint szilvacefréből a 2. kör után.
2020. márc. 3. 19:26
 6/12 anonim ***** válasza:
Hát ha ízlik... Persze, h színtelen, hisz párlat. Nem volt kénezve a bor?
2020. márc. 3. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 A kérdező kommentje:
Nem használtam semmi vegyszert, még a szőlöt se permeteztem.
2020. márc. 3. 22:46
 8/12 anonim ***** válasza:

Akkor az jó alapanyag. Kénezett bor sem jelenti azt, hogy ne készülhetne belőle párlat, a kén (mások állítása szerint) kiszellőztethető, de azzal "szórakozni" kell egy darabig, csak ezért kérdeztem. Én sem szoktam kezelni a bort, mert egyrészt keveset készítek egy évben, másrészt épp ezért viszonylag hamar el is fogy.

Ha jól lepároltad (elő- utópárlati leválasztás) és még jobban is ízlik, mint a bor, akkor érdemes az egészet lepárolni, én is tettem már így egy évben, amikor a megszokott mennyiségnél több bort készítettem.

2020. márc. 4. 08:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 mindentudó99 ***** válasza:
Lehet kénezni csak annyit kell használni amennyi elő van írva
2020. márc. 7. 18:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm!!
2020. márc. 7. 21:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!