Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook






Kategória: Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok

A kérdés

Ha valaki alkoholt főz (készít), akkor mitől függ, hogy metil alkohol vagy etil alkohol lesz belőle?

Egy dokumentumfilmben hallottam régebben, hogy (főként amerikában) illegális szeszfőzők azért haltam vagy vakultak meg, mert metilalkoholt készítettek.

(Gondolom így sikerült és nem ez volt a cél.)


Mitől függ, hogy etil-, vagy metil alkohol lesz e?



  márc. 26. 19:54  Privát üzenet  

A válaszok
Phoney nevű felhasználó válasza:

Nem lehet etilalkohol helyett véletlenül metilalkoholt készíteni. Minden alkoholos italnak van valamennyi természetes metanoltartalma, de sosem annyi, hogy attól valaki rövid úton megvakuljon, meghaljon, kórházba kerüljön.


Az a mese, hogy a zugfőzetektől megvakulsz, csak azért terjedt el, mert amit "zugfőzetként" adnak el, az gyakran lopott ipariszesz, ami metanolt tartalmazhat, vagy akár tisztán metanol is lehet.


Jelentős mennyiségű metilalkoholt egyébként a szénégetés melléktermékeként lehet a legegyszerűbben előállítani, és hát mondanom sem kell, hogy olyat nem csinál az ember véletlenül :)



A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/3Időpont márc. 26. 20:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A cukor erjedésekor etilalkohol keletkezik. Ám a cukor mellett a gyümölcscefrében levő fás növényi maradványokból keletkezhet valamennyi metilalkohol is (ezért kell a cefrének növényi maradványoktól mentesnek lennie). Lepárláskor a valamivel alacsonyabb forráspontú metilalkohol (metanol) előbb csapódik ki, ezért zöme az un. előpárlatba kerül. Ezért is szokás ezt az előpárlatot elönteni. A magasabb forráspontú etilalkohol (etanol) később, a főpárlatban csapódik ki. A kétféle párlat különválasztása házi módszereknél legfeljebb tapasztalatokon ill. ízlelésen alapul. Ha "spórolásból" csak kevés előpárlatot öntenek el, akkor a főpárlatba több metanol kerül. Bonyolítja a dolgot, hogy az aromaanyagok egy része (zöme) az előpárlatban jelenik meg, így ha sok előpárlatot öntenek el, akkor a gyümölcspálinkának a cefréhez felhasznált gyümölcsre jellemző aromája alig jelentkezik a főpárlatban, jellegtelen lesz.

A válasz 71%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/3Időpont márc. 26. 20:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Phoney nevű felhasználó válasza:

ma 20:53

1. Nem, a fás részekből csak többszáz fokon, pirolízissel tudna metanol keletkezni. A pálinkában a gyümölcsök pektinjében megkötött metanol jelenik meg.


2. Szeszfőzéskor a metanol illékonysága megegyezik az etanoléval, nem lehet érdemben elválasztani, ez a szeszfőző szakmában legalább 160 éve köztudott. (Kivéve metanol elválasztására alkalmas szeszfinomító rendszerekben, de az már nem pálinka lesz, hanem tisztaszesz.) A különböző összetevők NEM fognak a forráspontjuk szerint felsorakozni lepárláskor. Az ánizsos italok aromáját adó anetol forráspontja pl. 234 °C, mégsem a víz után desztillál át, hanem rögtön a főzés elején.


Az előpárlat egy érzékszervi kategória, nem a metanol elválasztására találták ki.


Bővebben a metanolos tévhitekről: [link]



A válasz 80%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/3Időpont márc. 26. 21:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldése



Kapcsolódó kérdések
Bor készítésekor a mustba adagolandó kristálycukor helyett megfelelő a fruktóz-glükóz szirup? (Izocukor. )
Pálinkafőzésnél honnét lehet tudni, hogy azt, hogy etil-alkohol vagy metil-alkohol lett az eredmény?
Igaz, hogy a házipáninkában, legyen bármilyen jó minőségű és finom, elvileg a pálinkákban kimutatható minimális mennyiségben a metil- alkohol?
Hogy kerülhet a felnőttek és gyerekek italába metil alkohol?
Pálinka főzésnél szeretném, hogy minél kevesebb METIL alkohol kerüljön a főzetbe, hogyan csináljam?
Lehetséges, hogy metil alkoholt is tartalmaz?

Kérdések az Ételek, italok rovatbólKérdések a Bor, sör, röviditalok rovatból








Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!