Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mitől lesz egy pálinkának...

Mitől lesz egy pálinkának mellék íze?

Figyelt kérdés

Nálam a pálinkázás ott kezdődött, hogy a papám mindig megkínált egy - egy felessel. Jó volt, ütött is, 50%-os ugye…


Aztán apósom főzetett valakinél, akinek komolyabb eszközei voltak a pálinka főzéshez. Papám asszem valami tejes köcsögöt használ ahhoz. Viszont akármilyet főz, pl barackosat vagy szőlőt, alig érződnek ki belőle az ízek. Ez még nem is akkora baj. Mióta jobb minőségűt iszom, (főleg hogy ágyasat is kóstolgatni kezdtem) valami rossz utóízt / mellékízt vélek felfedezni bennük.


Na most arra tippelek, hogy kevesebb gyümölcsből sok pálinkát akar csinálni, ezért több cukrot tesz hozzá, hogy annak az erjedése is rásegítsen a magasabb alkoholtartalomra (tablettásnak mondják ezt a bornál) és még azért sem olyan jó, mert nincsenek meg hozzá a megfelelő eszközök, pl pálinkafőző…


Valaki felvilágosítana? :D


2023. okt. 27. 19:59
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A tárolóedénytől is lehet mellékíze.
2023. okt. 27. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Néha az aszalt gyümölcs is savanyit rajta, legalábbis én így érzem.

Más dolog hogy ha nem rögtön főzi ki a cefrét,amit nem is kezel megfelelően lehet savanyodni kezd.

2023. okt. 27. 20:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:

Olyanhoz hasonlítanám egyébként, mint pl a Kalinka vodka vs Finlandia vodka (vagy akár Grey Goose vagy Skyy)

Mert ezeknél is leteszteltük, hogy egy feles ebből, majd egy másik abból és mindenki érezte azt a borzasztó mellék ízt. Sőt, a Finlandiának is van a Skyy vodkához képest rettenetes mellék íze.


Visszatérve a pálinkára, a papám hol rontja el? Jó, nyilván normális főző kellene…

2023. okt. 27. 20:42
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
A papád vsz bennehagyja a rézelejét és/vagy túl sokáig főzi a cefrét a végén. A nagyon jó minőségű pálinka esetén a termék kb 20%-kal kisebb mennyiségben készül. Az elejét-végét ipari alkoholnak használhatják fel. A főzés elején és a végén lefővő anyagok (illóolajok és egyéb vegyületek, van vagy 100) nem valók a pálinkába, ámde sajnos ezt nem nagyon tudják. Sajnálják kidobni, de az íz kárára megy.
2023. okt. 27. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
Értem, köszi.
2023. okt. 28. 10:55
 6/6 Phoney ***** válasza:
100%

Kb. tucat különböző módon lehet elrontani a pálinkafőzést a gyümölcs válogatásától a finomításig, és szinte mindegyik eset okozhat valamilyen rossz mellékízt. (Önmagában az, hogy cukrozzák, még nem okoz ilyet, de aki nem tudja, hogy mit csinál, annál az is rizikófaktor lesz.)


Általában az erjedés körülményei (főleg ecetesedés) és a hibás finomítás a hunyó. Természetesen az utóbbi is esélyesebb, ha a berendezés nem kimondottan alkalmas pálinkafőzésre.

2023. okt. 28. 11:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!