Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan kel házilag sört csinálni?

Hogyan kel házilag sört csinálni?

Figyelt kérdés
2011. aug. 4. 12:05
 1/5 Darkavid válasza:
12%

Elmész a boltba veszel egy sört,hazamész és teszel rá egy címkét amire az van ráírva hogy made in home.XD

jah am a "kel" az 2 l betű

2011. aug. 4. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Sajnos a házi sörkészítés még mindig illegális...
2011. aug. 4. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim válasza:
2011. aug. 4. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim válasza:

Mézsör

(kelta nászi ital)

1,5 kg méz (lehetõleg világos legyen)

1 citrom

1 narancs

1 késhegynyi citromsav

2-3 csepp csersav vagy 1 csipet élesztõ


Öntsd a mézet nagy fazékba, öntsd fel 3-4 l forró vízzel, kevergesd, amíg a méz fel nem oldódik. Kb. 5 percig melegítsd, enyhe forrásig. Add hozzá a citromot, narancsot, a csersavat és citromsavat. Öntsd át egy erjesztõedénybe*, tedd meleg helyre, vattával dugaszold be a tetejét. Négy napig hagyd így állni. Ekkor erõsen zárd le a tetejét. Kb. 3-5 nap múlva, amikor már nem forr, sterilizált tartályba csapold át, adj hozzá egy Campden-tablettát és zárd le légdugóval a tartályt. Addig hagyd így állni, amíg teljesen ki nem tisztul, ekkor csapold át sterilizált üvegekbe, adj hozzá 1 teáskanál cukrot 750 ml-nként és zárd le a tetejét. Két hét múlva fogyasztható.


* Erjesztõedény: bármilyen üveg megfelel, csak elég nagy legyen. Tetejét gumi- vagy mûanyagdugóval zárd le, a dugót lyukaszd ki. Vegyél egy légdugót (amilyet a sörgyártásnál használnak), ezzel zárd le.



Mézsör


Hozzávalók:

1,5 kg méz

10 l víz

25-50 dkg cukor

fűszerek (fahéj, szekfűszeg, vanília, gyömbér)

esetleg gyümölcsök (citrom, alma)

1 szelet pirítós

5 dkg élesztő


Elkészítése:

1., A 10 l vizet felforraljuk

2., A forrásban lévő vízben elkeverjük a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre)

3., Elzárjuk a tüzet és a nedüt tetszés szerint fűszerezzük, illetve "gyümölcsözzük (a hozzávalóknál felsoroltakból lehet választani...)

4., Megvárjuk míg a lé kézmelegre hül (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt.

5., Az élesztős pirítóst a nedü felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban).

6., Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt)

7., 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni)

Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört.

8., Legfeljebb fél évig tároljuk, szóval mielébb meg kell inni! (minnél nagyobb a cukor/méz tartalma annál tovább áll el)



Mézsör


Körülbelül 2,5 kg mézet 6 l meleg vízben feloldunk, 15 l-es üvegballonba öntjük. 15-20 g komlótobozt, egy szeletekre vágott citromot, fél teáskanál őrölt gyömbért 3 l vízben fél óráig főzünk, lehűtjük, leszűrjük. A léhez 100 g pékélesztőt adunk, majd az egészet a ballonba öntjük. Nyílását kotyogóval lezárjuk, és 3 hétre hűvös helyiségbe (pince, kamra) állítjuk. Átmenetileg se tegyük ki magas hőmérsékletnek. A 4. héten lefejtjük és tiszta csatos üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk.

2011. aug. 7. 09:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim válasza:

Én sűrítményből fogok.

Leginkább az itt lévő búzasörrel szemezgetek. :D


[link]


Mivel kezdő vagyok inkább ezt fogom próbálni, mert talán nem olyan macerás mint a főzés.


Itt meg a leírásuk, ha segít...


[link] /trudykft/eshop/11-1-Hazi-sorfozes-otthon/69-2-Hazi-sor-suritmenyek


Elég egyszerűnek tűnik.

2012. febr. 29. 23:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!