Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogy kell mézsört csinálni...

Hogy kell mézsört csinálni házilag?

Figyelt kérdés
2008. júl. 1. 22:42
 1/1 anonim válasza:
100%

Például így :P (még nem próbáltam de haver kipróbálta méz helyett cukorral (asszem kristály és barna) az finom lett.

Hozzávalók:

1,5 kg méz

10 l víz

25-50 dkg cukor

fűszerek (fahéj, szekfűszeg, vanília, gyömbér)

esetleg gyümölcsök (citrom, alma)

1 szelet pirítós

5 dkg élesztő


Elkészítése:

1., A 10 l vizet felforraljuk

2., A forrásban lévő vízben elkeverjük a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre)

3., Elzárjuk a tüzet és a nedüt tetszés szerint fűszerezzük, illetve "gyümölcsözzük (a hozzávalóknál felsoroltakból lehet választani...)

4., Megvárjuk míg a lé kézmelegre hül (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt.

5., Az élesztős pirítóst a nedü felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban).

6., Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt)

7., 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni)

Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört.

8., Legfeljebb fél évig tároljuk, szóval mielébb meg kell inni! (minnél nagyobb a cukor/méz tartalma annál tovább áll el).


VER II:

Mézsör


1,5 kg méz (lehetoleg világos legyen)

1 citrom

1 narancs

1 késhegynyi citromsav

2-3 csepp csersav vagy 1 csipet éleszto


Öntsd a mézet nagy fazékba, öntsd fel 3-4 l forró vízzel, kevergesd, amíg a méz fel nem oldódik. Kb. 5 percig melegítsd, enyhe forrásig. Add hozzá a citromot, narancsot, a csersavat és citromsavat. Öntsd át egy erjesztoedénybe*, tedd meleg helyre, vattával dugaszold be a tetejét. Négy napig hagyd így állni. Ekkor erosen zárd le a tetejét. Kb. 3-5 nap múlva, amikor már nem forr, sterilizált tartályba csapold át, adj hozzá egy Campden-tablettát és zárd le légdugóval a tartályt. Addig hagyd így állni, amíg teljesen ki nem tisztul, ekkor csapold át sterilizált üvegekbe, adj hozzá 1 teáskanál cukrot 750 ml-nként és zárd le a tetejét. Két hét múlva fogyasztható.


* Erjesztoedény: bármilyen üveg megfelel, csak elég nagy legyen. Tetejét gumi- vagy muanyagdugóval zárd le, a dugót lyukaszd ki. Vegyél egy légdugót (amilyet a sörgyártásnál használnak), ezzel zárd le.

2008. júl. 2. 12:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!