Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Melyik szerintetek a jobb sör...

Melyik szerintetek a jobb sör (arany ászok, soproni ászok, kőbányai, borsodi, tuborg)?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 24. 15:23
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
A lager az az alsóerjesztésű sör. Jó, a lager szó nem az alsó erjesztésre utal, hanem az igen alacsony hőmérsékletű tárolásra, de ilyenkor alsó erjedés megy végbe. Ezért a lager meg az alsóerjesztésű sör megfeleltethető egymásnak, még akkor is, ha esetleg a csehek az alsóerjesztésű sörök egy csoportját hívják lagernek.
2012. ápr. 28. 03:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 32/45 anonim ***** válasza:
Bocs, igen a lényeg, hogy a Kozel az bak, de ettől miért gondolná bárki is, hogy baksör? A baksörökre persze általában kecskét rajzolnak, de a Bock szó nem abból ered, hanem feltehetően az Einbeckből.
2012. ápr. 28. 04:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 33/45 anonim ***** válasza:
Miért kérnék 10-es lezákot? Megint hülyeséget feltételezel rólam, mint hogy összekeverem a Budweisert a Pilsner Urquellel.
2012. ápr. 28. 04:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 34/45 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy tök másról beszélsz, mint én, én általánosságban a sörtípusokról beszélek, te meg a cseh terminológiáról. De a sörtípusok nem a cseh terminológiától függnek, mert alapvetően nem speciális, csak rájuk jellemző söröket főznek. Pl. a barna Staropramen típusa dunkel, attól még, hogy Černý van ráírva.
2012. ápr. 28. 04:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 35/45 A kérdező kommentje:
dani és mustafa köszi szépen a válaszokat, egymást így meg úgy eszközölitek de én tanultam legalább innen is onnan is ;)
2012. ápr. 29. 20:27
 36/45 anonim válasza:
Arany Ászok...nem olyan keserű,mint pl. a Kőbányai...
2012. ápr. 30. 16:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 37/45 anonim ***** válasza:
nem iszok olyan söröket, amelyekben kukoricadara van.
2012. máj. 21. 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 38/45 mustafa33 ***** válasza:

A 31-es válaszoló ezt írja: "a lager szó nem az alsó erjesztésre utal, hanem az alacsony hőmérsékletű tárolásra, de ilyenkor alsó erjesztés megy végbe."

E válaszhoz még annyit, hogy valóban a lager szó nem az alsó erjesztésre utal, hanem az alacsony hőmérsékletű tárolásra. De ilyenkor nem az alsó erjesztés megy végbe, hanem az utóerjesztés. Erre utal a lager kifejezés ami csehül "ležák" azaz "fekvő" a sör megjelölésében. Ez a "fekvés" általában 21 napig tart 2-5°C hőmérsékleten. Az alsó erjesztés viszont az élesztő fajtájától függ Saccharomycetes carlsbergensis (felső erjesztésnél Saccharomycetes cerevisiae) és az erjesztő kádban megy végbe a főzés után és a szeparálás előtt kb. 12°C hőmérsékleten (a cseh söröknél) általában 6 napig, az EU söröknél ez lehet 16-20°C is kevesebb idő alatt. ASzu alsónál az élesztő leülepszik, a felsőnél habként felszál. Van még spontán erjesztés is ott vegyes természetes baktériumokkal megy végbe (belga Lambic sör, régi ókori és középkori sörfőzés).

2012. máj. 21. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 39/45 mustafa33 ***** válasza:
Az az "ASzu" - "Az" akart lenni.
2012. máj. 21. 22:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 40/45 anonim ***** válasza:
Oké, feleslegesen lovagolsz a szavaimon. A lényeg, hogy az alsóerjesztésű söröket lagernek nevezik, attól függetlenül, hogy a csehek konkrétan mit hívnak lezaknak (mittomén, hogy vannak az ékezetek).
2012. máj. 22. 06:56
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!