Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A palackozott vagy hordózott...

A palackozott vagy hordózott bor az idők végtelenségig eltartható és nem lesz fogyaszthatatlan?

Figyelt kérdés
2007. okt. 15. 16:46
 1/5 anonim válasza:
83%
Szerintem függ a bor minőségétől is. Férjem kapott születésnapjára un. "névre szóló" bort.(nem a legdrágább fajtából) Nem akartuk megkezdeni, de kb. 6 év után mégiscsak felbontottuk. Semmi bor jellege nem volt, szinte vízízű.
2007. okt. 15. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 JimmyJoe válasza:
100%

A bor minőségétől és fajtájától is függ. A jó minőségű vörösborok például fahordókban tárolva évtizedek múltán elveszítik víztartalmukat. Így alakul ki a borkocsonya, amely szilárd halmazállapotú, tehát harapni lehet, s alkoholtartalma igen magas. A borkocsonyát vizezéssel vissza lehet "alakítani" folyékony borrá, azonban ezt vétek megtenni, mivel a borkocsonya piaci értéke messze magasabb, mint bármely minőségi boré.

A gyenge minőségű- legfőképp a palackban tárolt- bor nem tárolható el végtelen hosszú ideig.

2007. nov. 5. 06:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Hadd mondjak el itt egy kis tortenetet.Gyermekkoromban lebontottak melletunk egy regi epuletet.Talaltak benne befalazva egy palackot amelyben kocsonyas anyag volt. A komuvesek meggkostoltak, nagyaon finom megkocsonyasodott bor volt benne,amit felkockaztak es elfogyasztottak. A palackon latin szoveg volt,azt elvittek a parokiara elolvastatni a tisztelendo urral. A borkocsonya kb. 400 eves volt,sajnos , nem maradt belole egy pici sem amit a fordito megkostolhatott volna.(Ha a bor jo minosegu es ugy van tarolva,hogy ne jusson hozza levego, akkor evszazadokat kibir.)
2007. nov. 23. 07:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim válasza:
96%

A borok semmilyen olyan anyagot nem tartalmaznak, ami bármi körülmények között kocsonyásodni (gélesedni) képes. A hosszas tárolás során - akár palackban, akár hordóban - a borból leggyorsabban az alkohol távozik, mivel lényegesen könnyebben párolog, mint a víz. A bornak ugyanúgy, mint pl. egy élőlénynek, van egy természetes élettartama: fejlődik, kiteljesedik, majd elöregszik és tönkremegy. Ez az élettartam természetesen sok mindentől függ, de nyilván a minőségi borok általában hosszabb életűek. A nagyon öreg borok élvezhetelenek, értékük a régiségükben és ritkaságukban van. A borkocsonya egy mesterségesen, kocsonyásítószerekkel (pl. agar-agar, zselatin) előállított desszert, alkoholtartalma közel nulla, bár fel lehet tuningolni egy kis tiszta szesszel, de nem érdemes. Tudtommal kereskedelmi forgalomban nincs.

"Természetes úton" kocsonyásodott bor nagy ritkán előkerül, de élvezeti értéke nincs, mivel a hibás tárolás során elszaporodott, az alkoholt és a savakat fogyasztó ecetbaktériumok milliárdjainak elhalt tömegéből áll. Talán innen ered a mítosz. Annyira valóságos csak, mint a mitológiai "egyszarvú" legendája.

Üdvözlettel: Egy öreg borász

2009. márc. 4. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Van élettartama a boroknak.
2016. máj. 9. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!