Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Meg lehet inni a bort, ha...

Meg lehet inni a bort, ha szénsavas?

Figyelt kérdés
1-2 hónapja a szobában tárolunk egy üveg bort, valószínűleg elkezdett újraerjedni a meleg miatt és szénsavas. Okozhat betegséget vagy nyugodtan megihatjuk? (az íze nem rossz)

2015. jan. 17. 17:51
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
én nem innám meg, kiönteném a csap-lefolyóba.
2015. jan. 17. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/20 anonim ***** válasza:
85%
Kedves #11-es, a nem rossz ízű bort, csak azért mert kicsit szénsavas lett kiöntenéd a lefolyóba. Nagyon gazdag ember lehetsz, hogy a pocséklás luxusát megengedheted magadnak.
2015. jan. 17. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/20 anonim ***** válasza:
Nem meleg helyiségbe, de a lényeg, hogy ujra megindul az erjedés ami szénsavtermelödéssel is jár.
2015. jan. 17. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/20 anonim ***** válasza:
0%
Elég igénytelennek kell lenni ahhoz, hogy romlott bort igyunk meg.
2015. jan. 17. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/20 anonim ***** válasza:
42%

Franciaországban a pezsgő egy elrontott borféléből született, a korán beköszöntő hideg miatt idő előtt leállt az erjedés, és csak tavasszal palackozás után indult újra. Ma nem gyártanak így pezsgőt.


A Varga. Az a baj a Vargával, hogy a szőlő nagy részét nem ő termeszti, hanem kilóra veszi meg a termelőktől, ami nem tesz jót a minőségnek, kicsit se. Helyette például a Nyakast tudom ajánlani.

2015. jan. 19. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/20 anonim ***** válasza:

Nyugodtan megihatjátok. Betegséget nem fog okozni a szénsavasság. Ha rossz az íze a bornak, öntsétek ki, azaz ázott papír vagy ázott szőr, szúrós ecet illat / dugós, dohos, ecet íz. De szerintem nem lesz ilyen.


A reduktív eljárás lényege, hogy az oxidáció kizárásával megőrizzék a szőlőben lévő "primér" illat-zamatanyagokat, és azokat átmentsék a borba. Az oxidáció megakadályozásához rozsdamentes acéltartályokban tárolják. Ráadásul rövidebb időn belül palackozzák. Mivel a legtöbben rozéknál ezek a jellemzőit értékelik nagyra, reduktívan készítik. Ez halványabb színt eredményezhet. A bor frissességét olykor minimális mennyiségű, literenként 0,8-1,0 gramm szénsavval tartják karban. Nem kell félni tőle.


Talán a Varga pincészetet nem sértem meg, ha kijelentem, hogy nem a mineralitás jellemző a boraikra. Azaz amit Julianna írt, az sokszor igaz (főleg vulkanikus talajon nőtt szőlő esetében), de nem a Varágék boránál.

2015. jan. 20. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/20 anonim ***** válasza:

Amikor én azt írtam, amit írtam, nem tudtam azt sem, hogy rosé borról van szó, és azt sem, hogy egy Varga-féle borról.

Amit írtam, az általában néhány bor ú.n. "pikáns" ízéről szólt, ami előfordul néhány fajtánál sőt van, hogy eleve ilyenre is szánják őket.

Kérdező, ha erre jársz, majd írd meg, hogy milyen volt a borotok!

2015. jan. 20. 15:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, teljesen jó volt a bor :)
2015. jan. 21. 20:54
 19/20 anonim válasza:
Most én is pont ezt a fajta bort iszom , És valóban szénsavas nekem is. Íze nem a legjobb ,de gondoltam már rá keresek a neten ,hogy attól meg e lehet még inni. :D
2018. dec. 25. 16:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/20 anonim ***** válasza:
Most én is pont ebben a cipőben járok
2022. nov. 5. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!