Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi a véleményetek a magyar...

Mi a véleményetek a magyar pálinkáról?

Figyelt kérdés

2015. febr. 13. 21:37
1 2
 11/18 Mojjo ***** válasza:

Phoney: Nem tudom, őszintén a 10ezer forint/liter nekem nagyon alacsony árnak tűnik pálinkában, ilyennel én nem nagyon próbálkoznék - megtettem párszor, kár volt érte. Az általam ismert jó minőségű pálinkák 0,35l-es kiszerelésben tipikusan 7-12 ezer forint között vannak, tehát egy 21-35 ezer forint literáron. Tudom horrorisztikusnak hangozhat, talán az is és őszintén halvány fogalmam sincs, mennyire indokolt ez az ár, de tény, hogy ez az a kategória, amit már nyugodt szívvel meg lehet venni, ha minőségre vágyik az ember.

Még talán annyit, hogy ki lehet adni egy pálinkáért 10 ezer HUF/litert, de ha csak berúgni kell, túl sok, ha meg a gasztronómiai értékéért, a kulináris élvezetért akarunk pálinkát venni, akkor könnyen lehet az olcsóbb a drágább: szerencsétlen esetben kidobtunk súlyos ezreket, az élvezet pedig lemarad a ködben.

2015. febr. 13. 23:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 anonim ***** válasza:
62%
A bolti pálinka egyszerűen és nagyszerűen, sokszor túl van árazva.
2015. febr. 13. 23:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Igazatok van, hgy meg sem közelíti sok esetben a noname, de neves főzde által főzött, megis nekem nagyon kelemes meglepetés volt, hogy 6000/lért ihatőt adtak..inkább ez mint a vodka( bármelyik), vagy a hubi..vagy a fütyülős

A lényeg,hogy azért nem egy akkora pancs, mint egy hajos rum ;)


Túlárazás:



Egy barack, vagy szilvára igen, egy feketeribizli, piszke, málna, stb-re még majdhogynem olcsó is.


Egyrezt ugye tanultam, másrészt bele is láttam a termelési,mnem csak a hazi főzés részébe.

A hazi gyakran azért rossz, mert az elhullott gyümölcsöt főzik pálinkának.

A termelésben csak azt, amiből a lekvár is készülne..

Egy átlag főzdében 5-6 ember válogatja a gyümölcsöt.l se pedészes, de rohadt se semmi ne legyen benne, mint aminek ott kell lenni.

Plus az utóbbi gyümölcsöknek a kihozatala kimondottan rossz.

Nagyon sok gyümölcs kell kevés párlathoz is.

2015. febr. 14. 06:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim ***** válasza:
0%
Nyugodtan bele lehet tenni a lehullott gyümölcsöt is az nem rontja el.A lényeg,hogy penészes ne legyen.
2015. febr. 14. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 Phoney ***** válasza:
100%

Mojjo:

pont azért tűnik nagyon alacsony árnak, mert már tapasztaltad, hogy ennyiért nehéz rendes pálinkát venni. Egy jó kihozatalú gyümölcsből főzött pálinkának már igenis villantani kéne valamit 10-12/literért (még nem is a csúcsot), és egyes főzdék egyes gyümölcsei nagyjából hozzák is az ennyiért elvárhatót. A többi közt viszont vannak olyan, akár ecetes, elő/utópárlatos selejtek is, amiket nem hogy prémium árkategóriában, de kereskedelmi forgalomban sem kéne erőltetni. Persze nemcsak a minőséggel és ár/érték aránnyal vannak itt bajok, hanem egyéb szokásokkal is, de nyilván sok mindent be kell vetni ahhoz, hogy valaki megéljen itthon egy olyan termékből, mint a pálinka. Csak ennek az a vége, hogy alig van normális pénzért normális pálinka.


A külföldi gyümölcspárlatnál az is normális, hogy a 6e/literes iható (kb. mint egy hasonlóan árazott whisky, stb.), itt meg ugye erősen meglepődünk rajta. 1-2 éve vettem magyar forgalomban 2500/7 dl-ért (!) német alma-körte vegyest, nem mondom, hogy jó volt, de itthon ennyi pénzért dohos törkölyt sem kapsz...

2015. febr. 14. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 anonim ***** válasza:

Elég széles intervallumon belül mozognak az érzéseim a pálinkával kapcsolatban.

Sokaktól hallom, hogy a házi az igazi, a bolti az csak palackozott harmat. Főként vidéken tapasztalom, ahol elterjedt a házi főzés, hogy sokak úgy gondolkodnak, hogy "há minél erősebb annál jobb, há nem?" és nem egyszer toltak az orrom alá 65-70 fokos agyrémeket, miután fintorogva megittam pedig megkaptam, hogy kislány vagyok, mert nem bírom. A fent említett gondolkodásmód onnan ered, hogy nagyon sok, magát főzőmesternek gondoló ember borzasztóan nem tudja mit csinál, sokuk még cefrézni se tud rendesen, a párlatok elválasztásáról nem is beszélve. Ebből következik, hogy a végeredmény is borzasztó és a magas alkoholfokkal akarják elfedni az ízét. Nem arról van szó, hogy a háziak szarok, csupán az általam ismert főzőknek sajnos megállt ott a tudományuk, hogy "legyen méregerő, oszt jóvan", holott az ideális alkoholfok szerintem olyan 40 és 50 között van, így érezhetővé válnak olyan aromák és ízek is, amik másképp rejtve maradnának az alkohol nyers íze mellett, persze ehhez rendesen le kéne párolni, nem pedig benne hagyni a fél réz elejét. Mivel a többség nem az ízéért, hanem a hatásáért issza, ezért nem is nagyon foglalkoznak vele, hisz berúgni be lehet tőle, minden más mindegy. Ennyit a háziról.

A bolti pálinkákkal az a legnagyobb problémám, hogy még a whiskyknél és a tequiláknál is jobban túl vannak árazva. A pofám leszakad, amikor meglátok egy 0.35 decis kiszerelésű pálinkát 4500 forintért, aztán miután nagy nehezen rászánom magam a megvételre az első korty után kiábrándít. Nem tudom miért ilyen drágák, amikor a márkájuk se túlzottan ismert, arról nem is beszélve, hogy egy középszerű élményt nyújtanak, holott annyi pénzért már egy felső-középkategóriás bourbont is tudnék venni. Persze vannak olyanok, akik megtartják a jó ár/érték arányt, de a forgalomban lévőkre az a jellemző, hogy eszméletlenül drágák, mindemellett pedig egy kifejezetten kommersz vonalat képviselnek íz ügyileg. Ha olcsóbban adnák őket, akkor azt mondanám oké, nem nagy cucc, de legalább olcsó, de kérem, 7-8000 forint fél liternyi semmiért...

A legjobb az, ha mindenki keres egy tapasztalt házi főzőt, aki nem repülőgép üzemanyag szintű pálinkát gyárt, hanem egy minőségi vonalat képvisel a házi főzők körében. A házit általában olcsóbban adják, sőt még alkudozni is lehet velük, arról nem is beszélve, hogy mi magunk is végignézhetjük az elkészítésének a folyamatát és esetlegesen megoszthatjuk a véleményünket vele.

2015. febr. 14. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:
Mi mindig háztól vesszük, kb. 3000 ft/l. Legjobb a házi!:)
2015. márc. 21. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 anonim ***** válasza:

Semmi.

Pálinka igazándiból csak magyar lehet (hungaricum).

Az Ugandait nem kóstoltam soha.

2015. márc. 21. 14:16
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!