Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mennyi savat öntsek hozzá és...

RockStar numero uno kérdése:

Mennyi savat öntsek hozzá és milyet? (faeper cefre)

Figyelt kérdés
Még nem jött meg a PH mérőm amit rendeltem így nem tudom, hogy mennyi savat öntsek a cefrémhez. De jó lenne valami kis általános adag amit szoktak hozzávegyíteni. Esetleg foszforsav, tejsav, vagy citromsav ? Melyik az előnyösebb és melyikből mennyit tegyek hozzá (100l) ?

#cefre #pálinka #savazás #faeper #pálinka savazás
2016. jún. 11. 20:07
 1/9 anonim ***** válasza:
38%
Ha pálinkát akarsz belőle készíteni ,egy késhegynyi borélesztó kell bele.
2016. jún. 12. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Igen pálinkát. Akkor csak borélesztőt ?
2016. jún. 12. 11:22
 3/9 anonim ***** válasza:

Citrom, alma, kénsavat szokás használni, az utolsó kettőt javaslom. Nagyon elrontani nem lehet, a túl savas környezet legrosszabb esetben megmarja a főzőberendezés csöveinek belsejét, de nagyobb kárt nem igen tud okozni. Önts bele 2 evőkanálnyi almasavat, de jó lenne tudni annak is a töménységét.


Tejsavat ne tegyél bele, mert ha rosszul erjed, akkor a tejsavbaktériumok úgyis "készítenek" bele dögivel :)


Ha hideg lenne, használj hidegtűrő élesztőt. Pl.: Lalvin

Ha jó idő van, akkor ne sima pékélesztőt használj, mert hamar elhasalnak ha a cefre szeszfoka eléri a 7-8%-ot. Használj inkább boirélesztőt, abból is van millió fajta. Nagyon félre nyúlni ezzel sem lehet.

Almához használj pektinbontót. Barackot, szilvát magozd, a kisebb gyümölcsöket is nem lenne hátrány, de ha ha megvereted keverőszárral, és leforrt, leül a mag az edény aljára, amit főzéskor nem öntesz bele a főzőbe.


Cukrot általában 3%-ot írnak (100L cefréhez 3kg), van aki Isteni bűnnek, és van aki a megváltást látja benne. Most cefréztem én is Morus nigrat, kicsit több mint 100L lett belőle. Kíváncsi vagyok a kihozatalra.

2016. jún. 13. 01:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Igen én is a morus nigráról beszélek. :) Borélesztőt tettem bele illetve, élesztőtápsót. Ezek mellé akkor tegyek még két kanál almasavat illetve 3 kg cukrot ?
2016. jún. 13. 13:16
 5/9 anonim ***** válasza:

Savat tegyél bele mindenképpen, habár számtalanszor cefréztem sav nélkül, az esetek 90%-ban nem volt gond.


A cukor adagolását rád bízom, a sajátomba biztosan tennék 2-3kg-ot.

2016. jún. 13. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
Élesztőtápsóra ebben az esetben elméletileg nincs szükség. Abból is van számtalan fajta. Milyet, és mennyit tettél bele?
2016. jún. 13. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Kb 5gramm tápsót tettem bele(nem tudom milyen fajta) és ugyan ennyi borélesztőt. Cukrot még nem tettem bele. Levan fedve.
2016. jún. 14. 13:07
 8/9 anonim ***** válasza:

Én élelmiszeripari foszforsavat szoktam használni. A faeper az egyik legromlandóbb cefre. Nagyon oda kell rá figyelni. Én tavaly 100 literhez beleraktam fél litert. Ekkor állt be a pH a kívánt 3.2 értékre. Ha nincs foszforsav akkor jó a kénsav is. Abból némileg kevesebb kell. A többi felejtős....

( Ja, és remélem nem Kínából rendeltél gagyi sárga pH mérőt, mert a laboros bevizsgálások alkalmával elég érdekes eredményeket produkáltak )

2017. máj. 29. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Egy év alatt beszereztem egy PH mérőt az olcsóbbik fajtából és az idáig bevált(eBay). Foszforsavat vettem 20%-osat. Azóta csináltam finom faeper(morus nigra) pálinkát illetve sütőtök párlatot ami szintén mocskos nehezen jött össze. Köszönöm a válaszod !
2017. aug. 28. 20:39

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!