Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Gabonából és cukorból készült...

Barugon kérdése:

Gabonából és cukorból készült kiforrt cefre lepárlásakor keletkezik-e metilalkohol?

Figyelt kérdés

2016. okt. 3. 17:01
 1/5 anonim ***** válasza:
Igen, az előpárlat metiles. Nem szabad belekeverni a közép párlatba.
2016. okt. 3. 20:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 Phoney ***** válasza:

Gabonacefrében és cukorcefrében is minimális a metanol, mivel a gyümölcscefrével ellentétben nincsen benne pektin. (Ez szigorúan véve egyébként cukorcefre, mert ha nem volt elcukrosítás, akkor a gabonából nem lett alkohol.)


Ja és persze nem lepárláskor keletkezik.


Az előpárlatot egyébként nem a metanol, hanem az egyéb, enyhén mérgező és főleg nagyon rosszízű anyagok miatt kell elvenni. A gabonából és miegyébből készült cefréknél elég sokat kell elválasztani ahhoz, hogy érlelés nélkül is jó íze legyen, ezért az elvett elő- és utópárlatot újra le szokták főzni.

2016. okt. 3. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Gyakorlatilag az előzőekben a godi.paraszt receptéka milyensége volt a kérdés. Haveri körben "mindenki" másként tudja, másként is értelmezi a metil mennyiségét! Holott nehány szakirodalom leírja, a gabonában és a répacukorban nincs metilalkohol! Köszönöm a két válaszadónak a fáradozását, tehát van lepárláskor metilalkohol az előpárlatban.
2016. okt. 6. 22:09
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

A metilalkohol a gyümölcsök pektin tartalmából keletkezik a cefre erjedése során (és nem a lepárláskor). A gyümölcsnek van saját enzime a pektin elbontására, ez a pektin-metil-észteráz enzim. Ennek az enzimnek a működése lassú, és metilalkohol képződést is eredményez. A boltban kapható pektinbontó enzimek működése során nem képződik metilalkohol, így ezek hozzáadásával csökkenthető a gyümölcs erjedése során képződő metilalkohol.


A cukorcefre és a gabonafélék erjedése során nem képződik metilalkohol, mert nincsen bennük pektin.


Belinkelem a kommentem végére a Magyar Élelmiszerkönyvet. Nem véletlen, hogy a borpárlatok, brandyk és gyümölcspárlatok mindegyikénél szerepel minőségi követelményként, hogy mekkora lehet ezek megengedett maximális metil-alkohol tartalma.

És az sem véletlen, hogy sem a rum-nál, sem a whisky-nél nincs a metil-alkohol tartalomra való kitétel, vagy korlátozás. Ezek ugyanis nem tartalmaznak metil-alkoholt, így nincsen szükség a megengedhető maximum megnevezésére!


[link]

2016. okt. 8. 01:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim válasza:
Elvileg addig kell forralni ameddig eléri a 78.4 celsius fokot mert az már az etilalkohol forráspontja.
2017. márc. 8. 15:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!