Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Milyen gyümölcsből legkönnyebb...

Milyen gyümölcsből legkönnyebb/legjobb pálinkát főzni?

Figyelt kérdés
Szeretnék a kertembe gyümölcsfákat telepíteni, amiből aztán pálinkát csinálhatok. Jelenleg körte van, birsalma meg szilva. A birsalmát mindig odaadom egy ismerősömnek, a szilvából nincs annyi, hogy pálinkát csináljak belőle, a körte fa meg már öreg, valószínű ki fogom vágni. Mit érdemes telepíteni?
2016. dec. 4. 23:06
 1/7 anonim válasza:
Aminek jó a kihozatala, az a sárgabarack és a besztercei szilva. De ahogy öregapám mondá, amiből lehet lekvárt csinálni, abból pálinkát is. Viszont a pálinkát nem gyümölcsből főzik, hanem a cefréből. A jó pálinkát csak jó cefréből lehet csinálni. Az igazi művészet a jó cefre elkészítése, a főzés már csak rutinmunka.
2016. dec. 4. 23:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Szőlőből is lehet,mert elég magas a cukortartalma,és hamarább terem mint a gyümölcsfák.
2016. dec. 5. 00:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Szőlőm is van, de abból rendszerint bort szoktunk csinálni.
2016. dec. 5. 00:30
 4/7 anonim ***** válasza:

Valójában a szőlőnek, fügének és a sárgadinnyének, cukordinnyének van magas cukorfoka, mindegyikből kiváló pálinkát lehet csinálni. (Mindhármat ittam már.) Csakhogy a szőlőből bor készül, a füge és a dinnye viszont kényes, napfényigényes, nem terem meg mindenhol.


Ezért marad a sárgabarack, szilva és a körte második opcióként. Most már ezekből is van kismillió fajta, nem kell feltétlenül ahhoz a kettőhöz ragaszkodni, ami dédapáink idejében volt. Amelyik kellően jó termést hoz, olyant kell telepíteni. Azt viszont a terület adottságai, a talajfajta, a fekvés, a mikroklíma határozza meg, hogy melyik fajtákkal érdemes próbálkozni, melyikekkel véletlenül sem. Mindenképpen innen kéne megközelíteni a kérdést.


Lehet almából is, meggyből, cseresznyéből, birsalmából is, meg ki tudja még miből nem, pálinkát főzni, de ezek már inkább a szükségmegoldás kategóriába tatoznak, ahol nincs más gyümölcs. Ettől persze ezek is nagyon jó pálinkák tudnak lenni, ha kellő odafigyeléssel készülnek.

2016. dec. 5. 00:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 Phoney ***** válasza:

A szilva a legkönnyebb, nem véletlen, hogy eredetileg a legtöbb gyümölcspárlat szilva volt.


Egyaránt magas a sav- és cukortartalma, így a cefréje nehezebben romlik, nem fontos savazni, és jó a kihozatala is. A szőlő is elég jó ilyen szempontból, de azt érdemes bogyózni, ezért több vele a munka.

2016. dec. 5. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk két százévesnél idősebb körtefánk van. 12 éve megfiatalítottuk és nagyon szép termést ad azóta is.

A körte ugyan nem ad nagyon sok pálinkát, de mi szeretjük. Egy öreg fa hamarabb ad termést,mint egy csemete.

2016. dec. 5. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim válasza:
A legkönnyebb pálinka készítésére alkalmas gyümölcs az a körte és a szőlő. Körtéből Vilmost kell ültetni, szőlőből az illatos fajták a legjobbak (pl.: Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér,Hárslevelű). Azt is el akartam mondani, hogy az igazi hozzáértő ember egyetlen termés mennyiségből egyszerre tud készíteni szőlőlevet,bort, és pálinkát is.Sőt, a szőlőből lehet szőlőpálinkát és törkölypálinkát is csinálni. Nagyon sokoldalúan felhasználható a szőlő, régen az élesztő is ebből készült. Természetesen megfelelő felszerelés nélkül nem lehet jó bort, pálinkát készíteni, mert a szüret időpontja meghatározza a minőséget.Remélem tudod, hogy az illatos fajtákat nem a teljes érettség állapotában szüretelik, mert akkor már nem lesz illatos a nedű
2016. dec. 6. 23:33
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!