Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan kerülhet kereskedelmi...

Hogyan kerülhet kereskedelmi forgalomba olyan ízű bor amin 100 %-ban érezni a rothadt gyümölcs ízét?

Figyelt kérdés
Mielőtt palackozzák nem kóstolja meg senki sem, hogy mit töltenek az üvegekbe ?

2016. dec. 17. 15:27
 1/7 Mojjo ***** válasza:
100%

A kulcsszavakból ítélve penészes, dohos ízt éreztél. Ez nagy valószínűséggel egy gyakori borhibára, a TCA-ra (dugósságra) utal. Ez bőven a palackozás után alakul ki, palackozás előtt az ilyen bor még tökéletes volt. A parafadugó szemölcseiben esetlegesen megtapadó gombafajok okozzák, akik egy triklóranizol nevű vegyületet termelnek és ezzel gazdagítják a bort, aminek bizony dohos, penészes szaga/íze lehet tőle.

Ez egy viszonylag ritka dolog, de kivédhetetlen - legalábbis, ha parafával zárja a bortermelő a palackokat. Nem a bortermelőn múlik, ez pusztán szerencse/szerencsétlenség kérdése. Persze, ha csavarzáras a bor, esetleg üvegdugós az más, de ez utóbbi drága az előbbit meg még mindig nem tartják túl elegánsnak a fogyasztók.


Ha nem parafadugós bor volt, akkor lehet valami másféle borhiba. Ez esetben, ha gondolod, írd körül, és megpróbálhatjuk kitalálni.

2016. dec. 17. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 Mojjo ***** válasza:
100%
@1: így visszanézve kicsit furán veszi ki magát, hogy egyszer azt írtam, hogy gyakori, utána meg, hogy ritka. A megfejtés az, hogy a borhibák közül gyakori, de mivel a borhibák maguk ritkák, legalábbis lepalackozott borokban, jól kiérezhetően, abszolút előfordulási rátában ritka.
2016. dec. 17. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Parafadugós. Maga a dugó is bevette, átvette ezt a furcsa szagot amilyen magának a bornak az íze. Olyan ízű a bor mint mikor egy szőlőfürtről eszegeti az ember a szőlő szemeket tegyük fel tv nézés közben és nem figyeli, hogy mit tesz a szájába. Az egészséges szőlő szemek között akad esetleg 1-2 ami már megbarnul, megpuhul, megfonnyad. Na, épp ilyen ízű a szóban forgó bor.
2016. dec. 17. 16:05
 4/7 Mojjo ***** válasza:
@3: TCA + oxidáció. Ennyiből és szerintem. Ezek nem voltak jelen a palackozásnál, így akkor nem is tudták kiszűrni. Sajnos a boroknál benne van ez a pakliban. Ha borszaküzletben vásárol az ember, akkor simán visszaviheti a palackot - a dugó, meg valamennyi bor legyen még meg! - és kicserélik, akár másféle borra is. Illetve vannak bortermelők, akiknek, ha megírod, hogy ez történt veled, simán küldenek neked másik palackot. Még bizonyíték sem kell nekik, megteszik tisztességből, meg presztizsből. Persze bőven nem mind, de azért akadnak.
2016. dec. 17. 16:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a felvilágosítást. Nem éreztem még ehhez hasonlót sohasem borok esetében.
2016. dec. 17. 17:02
 6/7 anonim ***** válasza:
És hogy kerülhet kereskedelmi forgalomba olyan bor amelyből 100% ban hiányzik a szőlő?
2016. dec. 17. 21:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 Mojjo ***** válasza:
@6: sehogy. A közvélekedéssel ellentétben a leggagyibb borok is szőlőből vannak. Csak az a titka, hogy rommáterhelt tőkékről (Akár 20x annyi szőlő jön le kilóra egy ilyen szétterhelt tőkéről, mint egy csúcsbornak készülőből) idejekorán szedik a cukrosan, fenolosan és aromásan is éretlen szőlőt, majd mustsűrítménnyel felnyomják, hogy legyen minek kierjednie.
2016. dec. 17. 23:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!