Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A száraz bor vagy pezsgő...

A száraz bor vagy pezsgő mitől száraz? A kesernyés íze miatt?

Figyelt kérdés
2010. jún. 11. 13:13
 1/5 anonim ***** válasza:
61%
A száraz ital a cukor és az alkohol arányától van minősítve. Max alkoholtartalom mellett minimum cukortartalom az száraz ital. Kisebb alkohol több cukor fél száraz és így tovább.
2010. jún. 11. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm!

Akkor jól értem minél kevesebb cukor van benne annál szárazabb?

2010. jún. 11. 13:23
 3/5 anonim ***** válasza:
27%

Kevesebb cukor és több alkohol, a kettő csak együtt megy.

Ha kevés cukor és kevés alkohol van akkor az lőre.

2010. jún. 11. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim válasza:
52%

A besorolás cukortartalom szerint(gramm/liter) :


asztali fehér borok:

száraz - 0-4 g/l cukor

félszáraz - 4,1-12 g/l

félédes - 12,1-50 g/l

édes - 50 g/l felett


rosé borok:

száraz - 0-4 g/l

nem száraz - 4 g/l felett


asztali vörös:

száraz - 0-4 g/l

nem száraz - 4 g/l felett


minőségi fehér és különleges minőségű fehér:

száraz - 0-4 g/l

félszáraz - 4-12 g/l

félédes - 12,1-50 g/l

édes - 50 g/l felett


minőségi vörös és különleges minőségű vörös:

száraz - 0-4 g/l

nem száraz - 4 g/l felett


pezsgők:

brut (különlegesen száraz) - 0-5 g/l

dry (száraz) - 5,1-25 g/l

félszáraz (demi sec) - 25,1-35 g/l

félédes (demi doux) - 35,1-45 g/l

édes (doux) - 45 g/l felett

2010. jún. 12. 08:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
11%

Ez a Bor:

Borkészítéskor a kipréselt szõlõ leve erjedni kezd, amely során a benne lévõ cukor alkohollá alakul. Ahogy csökken a lé cukortartalma, úgy nõ az alkoholtartalma. Ahhoz, hogy a bor megtarthassa állagát megfelelő alkoholtartalommal kell rendelkeznie. Ha a kívánt alkoholtartalom elérése után még marad cukor a borban akkor a bor édes lesz, viszont ha már nem, vagy csak minimális cukor maradt benne, a bort száraznak nevezzük. Attól függõen mennyi cukor maradt a borban, száraznak, félszáraznak, félédesnek vagy édesnek nevezhetjük.

Édes bornak nevezzük azt, amelynek literenkénti cukortartalma magasabb, mint 45 gramm. A félédesnél a megadott érték 18 és 45 gramm közé esik. Félszáraz borról 4 és 18 gramm közti cukortartalomnál beszélhetünk, egy liter száraz borban pedig 4 grammnál kevesebb a cukor.

Az, hogy egy bort mennyire érzékelünk édesnek, azonban nem csak a cukortartalmától függ. Az édes-érzetünket nagyban befolyásolja például a bor savassága. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél savdúsabb egy bor, annál kevésbé érezzük édesnek. A savasság a cukortartalmat nem csökkenti, az érzetünket azonban befolyásolja.

Ugyancsak befolyásolja a bor ízét a gyümölcsös zamat jellege is. Minél inkább gyümölcsös ízű egy bor, annál édesebbnek érezzük. Végül, hogy mennyire édesnek vagy száraznak érzünk egy bort, befolyásolja az is, hogy milyen ételt fogyasztunk mellé.

Pezsgő:

Erjesztés után még minden pezsgő száraz, a végleges cukortartalmat az expedíciós likőrrel állítják be.

Egyébként,ezt biztos tudod hogy te magad is tutsz pezsgőt csinálni.A bórba raksz egy kis cukrot,illetve élesztőt.Az élesztőgombák el kezdenek doldozni,és szénsav keletkezik,illetve az üvegben túlnyomás.Ezt leírom,illetve egy régi legendát: De ha a pezsgő nem más, mint szénsavas bor, akkor mitől különlegesebb, mint egy pohár fröccs?


A válasz egyszerű: a pezsgőben található széndioxid buborékok természetes úton, erjedés folytán kerülnek a borba.


Hogy hogyan?


A recept nem bonyolult: a borhoz cukrot és élesztőt adnak, majd megvárják, amíg az élesztő „elkészíti” a pezsgőt.



Ezek a pici kis élesztőgombák elkezdik erjeszteni, illetve kajálni a cukrot, és utána szénsav szabadul fel ugye ebből a folyamatból. Ezt a szénsavat, hogyha zárt edényben tartjuk, akkor egy nyomás keletkezik, szénsav túlnyomás. Egy szénsavas bort kapunk, ami tulajdonképpen a pezsgő.


A legenda szerint az első pezsgő véletlenül született meg, miután hanyag szerzetesek a pince sarkában felejtettek egy üveg bort. Valójában azonban Dom Perignon szerzetes nagyon komoly, tudatos munkával készítette el az első palackpezsgőt a franciaországi Champagne-ban. A sikert annak köszönhette, hogy rájött: a vastag falú üvegpalackok kibírják az erjedést és megőrzik az üde ital szénsavtartalmát.


A legfinomabb pezsgőket, azóta is ehhez hasonló, ún. champagni módszerrel készítik.Mint például a világszerte közkedvelt Törley pezsgőt.

2010. jún. 12. 09:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!