Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Magyarországon miért van...

Magyarországon miért van pálinka mánia?

Figyelt kérdés

Lehet csak én látom rosszul és nyilván a tapasztalatom nem reprezentatív. Viszont én úgy látom, hogy főleg a 30+os korosztály körében ha röviditalról van szó, akkor a pálinka az első.

Én a fiatalabbak köze tartozom úgy látom sokkal kevesebb fiatal szereti/fogyasztja ezt az italt mint a szüleink generációja. Ha rokonságban, idősebb társaságban van rendezvény és más röviddel nem készülnek, akkor sörözni/borozni szoktam, mert a pálinkától a hideg kiráz.

Ittam már rossznak mondott whiskyket, olcsóbb vodkákat tisztán de még egyik sem volt kellemetlenebb mint a tipikus házipálinka. Még az ilyen bolti, gyengébb likőr jellegűeket (Fütyülős pl) megiszom, de ilyet 20-ból egyszer látok. Szinte mindenkinek van olyan nagyapja, ismerőse, barátja, unokatestvére, kollégája aki otthon főzi (mert elvileg ért hozzá). És ezek a pálinkák előbb utóbb egy karácsonyi ebéd asztalán kötnek ki. 50% alá nem is mennek, mert “az b**is, meg azalatt csak víz” szokásos bullshitek. 50% körül pláne fölötte én nem is érzek ízt. Illata még oké, lehet érezni, hogy milyen gyümölcs, utána meg csak kapar és mar.


Miért nem lehet otthon 37-40%-ra főzni mint amilyen egy vodka/whisky? Hatása ugyanúgy lenne, hisz vodkától is nagyon csúnyán belehet rúgni. De mégse ezt a tüdőig hatoló égető érzést hagyná maga után.

Értem, hogy hungarikum de lehetne ez egy sokkal jobb ital is szerintem. Persze biztos van jó minőségű bolti is aminek komolyabb ára is van, de őszintén ki találkozott mostanában 7-8 ezer/fél liter árú pálinkával egy családi összejövetelen?



2018. dec. 27. 03:10
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
82%

A gyümölcsfák sokmindenkinek adottak, innentől már nem kérdés mi lesz a sok gyümölccsel.


Ha nem tetszik amit valaki büszkén alkot, tökéletesìt és barátilag, ingyen kínál, akkor megmondod, hogy gyomorfekélyed van és felvizezed. Ha cukrot, esetleg aromát is raksz bele, olyasmi lesz mint a Fütyülős.


A saját italodat is viheted az összejövetelekre és te kínálhatsz meg másokat vele.

2018. dec. 27. 05:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
39%
Nagyon szeretik a fiatalok, mert ütős és finom.:-) Ezen kívül pedig nem fáj a fejed és nem leszel másnapos. Valamint manapság már minőségibb páleszek vannak, nem azok a cukrozott büdös vegyes löttyök amik könnyen kinyírták a májat gyomrot. Véleményem szerint pedig 48 fok alatt nincs is pálinka, ez így van jól ahogy.
2018. dec. 27. 06:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
87%
De szólhatsz is a rokonoknak, hogy legközelebb ne a papa főzze be a gyümölcsöt, hanem a mama, mert a lekváros palacsintát jobban szereted, mint a pálinkásat. :D
2018. dec. 27. 07:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
77%
Ha 50% mar, akkor ott valaki nagyon nem fogja fel, mi nem kerülhet a cefrébe. Földgyanús, legalábbis ha nem kozmálja le a penge mester.
2018. dec. 27. 07:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
34%
Azért van pálinkamánia, mert a pálinka jó.A fiatalok neg egyszerűen puncik hozzá. Pontosan azokról beszélünk, akik édes borokat isznak, és kólát raknak a vörösborba.
2018. dec. 27. 07:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim válasza:
26%
mert olcsó és a sok alkesz magyar ezt szlopálja
2018. dec. 27. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
90%

Rengeteg fiatal is fogyaszt pálinkát. Ami rosszúl van főzve az egy ihatatlan moslék. Ami jól meg van csinálva annak van aromája és érzed rajta a gyümölcsöt, hiába 50fok. Már egy jó ideje nem iszok pálinkát, de attól még elismerem, hogy egyik legjobb ital a borok és sörök mellett. Legtöbb ismerősöm és köztük engem is ütni kéne, hogy vodkát igyak semmi hasznos nincs benne, az csak szesz.

A pálinka amúgy 48fokon adja ki legjobban az aromáját, főzéskor ezért szokták 50fokosra hagyni, mert 2 fokot fog veszíteni az erejéből és az évek alatt még többet is. Ha fel van hígítva 37fokosra csak a te kedvedért királykisasszony akkor pont a zamatát és a lényegét veszíti el és már akkor kell bele bőven az aroma is, esetleg némi gyümölcs az aljára, mert amúgy az már csak tényleg víz.


Ha van 5 liter 80 fokosod akkor kell bele tölteni 3 liter desztilált vizet.

Ha ugyan ezt akarod 37 fokosra már közel 6 liter kell bele. Több mint az eredeti pálinka mennyisége.


Van aki szereti, van aki nem. Senkinek nem kell kötelező jelleggel inni, de remélem kezded érteni, hogy miről is beszélnek.


(Pálinkánál nagyon sok mindent el lehet rontani a cefrézéstől a főzésig. Sőt a gyümölcs se mindegy.)

2018. dec. 27. 09:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:
67%

@09:10


Rengeteg fiatal?!

A sok középkorú/öreg alkesz ugyan úgy issza a rossz pálinkát, nekik mind egy csak olcsó legyen és üssön.

2018. dec. 27. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
84%

Az utolsó megmondta a tutit. Az otthoni nagymesterek, elvétve értenek hozzá és csinálják végig rendesen. Ezeket általában azok isszák, akiknek minden mindegy, csak mielőbb ki legyenek ütve. Ami tényleg jól van végig elkészitve, az 48 fokosan a legjobb és nem kapar, mar, stb.


Mint irták, alapanyag sok helyen adott és aki csak kómás akar lenni, az kotyvaszt belőle valamit.

2018. dec. 27. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 anonim ***** válasza:
35%

#8

Az csak pacsmagolt lőre amit te beszélsz. Az igazi pálinkát sokan szeretik. Amit nem húzóra kell inni meg kísérőzni, hanem van élvezeti értéke. Vannak sokan akik isszák ezt a pacsmagolt lőrét rohadt gyümölcsből, csutkából, alma héjból, meg amit tudnak bele löknek, felcukrozzák rendesen, hogy adja a fokot. Az tényleg csak berugáshoz jó, másnap meg megy szét a fejed... De ez nem is pálinka.

A pálinkához aki jót akar csinálni átválogatja a gyümölcsöt is, mossa is és figyel rá, hogy ne kerüljön bele olyan aminek nem szabad. Figyel a cefre tárolására, nem cukrozza agyon. Főzésnél az elejét és a végét is becsületesen kiveszi, hogy inkább legyen egy literrel kevesebb, de az legalább minőség legyen.

Az ilyen becsületesen készült pálinka az valódi pálinka, nem mar, nem köhögsz, lehet kortyolgatni, szagolgatni, érezni rajta a gyümölcsöt, nem kell aromázgatni.

Ilyet nem fog főzni (vagy venni) olyan akinek csak a berugás a cél, mert drágább előállítani és megvenni is a jót. De ettől másnap nem megy szét a fejed és nehezebben is üt ki.

2018. dec. 27. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!