Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Magyarországon miért van...

Magyarországon miért van pálinka mánia?

Figyelt kérdés

Lehet csak én látom rosszul és nyilván a tapasztalatom nem reprezentatív. Viszont én úgy látom, hogy főleg a 30+os korosztály körében ha röviditalról van szó, akkor a pálinka az első.

Én a fiatalabbak köze tartozom úgy látom sokkal kevesebb fiatal szereti/fogyasztja ezt az italt mint a szüleink generációja. Ha rokonságban, idősebb társaságban van rendezvény és más röviddel nem készülnek, akkor sörözni/borozni szoktam, mert a pálinkától a hideg kiráz.

Ittam már rossznak mondott whiskyket, olcsóbb vodkákat tisztán de még egyik sem volt kellemetlenebb mint a tipikus házipálinka. Még az ilyen bolti, gyengébb likőr jellegűeket (Fütyülős pl) megiszom, de ilyet 20-ból egyszer látok. Szinte mindenkinek van olyan nagyapja, ismerőse, barátja, unokatestvére, kollégája aki otthon főzi (mert elvileg ért hozzá). És ezek a pálinkák előbb utóbb egy karácsonyi ebéd asztalán kötnek ki. 50% alá nem is mennek, mert “az b**is, meg azalatt csak víz” szokásos bullshitek. 50% körül pláne fölötte én nem is érzek ízt. Illata még oké, lehet érezni, hogy milyen gyümölcs, utána meg csak kapar és mar.


Miért nem lehet otthon 37-40%-ra főzni mint amilyen egy vodka/whisky? Hatása ugyanúgy lenne, hisz vodkától is nagyon csúnyán belehet rúgni. De mégse ezt a tüdőig hatoló égető érzést hagyná maga után.

Értem, hogy hungarikum de lehetne ez egy sokkal jobb ital is szerintem. Persze biztos van jó minőségű bolti is aminek komolyabb ára is van, de őszintén ki találkozott mostanában 7-8 ezer/fél liter árú pálinkával egy családi összejövetelen?



2018. dec. 27. 03:10
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
76%

Az a baj, hogy boltban vásárolt, bevizsgált, viszonylag szigorú szabványoknak megfelelt italokat hasonlítasz, retkes, rohadt (amit a gereblye összehúz) gyümölcsből készült, koszos, levegős hordókban tárolt és otthoni ócskavasban főzött pálinkához. (Sajnos a bolti pálinkák között is sok a selejt, a pálinkafogyasztás kultúrája az utóbbi években emelkedik, de nagyon mélyről kell felkapaszkodni..)

Ha minden fázist szakértelemmel végeznek, akkor a pálinka bőven megállja a helyét a gabonaszeszhez képest.

2018. dec. 27. 12:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 mindentudó99 ***** válasza:
74%
A házi pálinkánál még mindíg él az a téveszme legtöbb embernél hogy bármi mehet a cefrébe. Érett értelen beteg rohadt gyümölcs. Koszos mocskos stb. Aztán még nyakon öntik mértéktelen mennyiségű cukorral. Persze ki se magozzák a szilvát pl. Hogy biztos ami biztos amellett hogy sajanyú kaparós még keserű is legyen
2018. dec. 27. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
76%
Sokaknak pont azért a kedvence mert ugye hungarikum, csak a probléma az hogy boltba csak elvétve találni igazán jó pálinkát és ha van is az nagyon drága és a sok nagyokosnak aki otthon főzi a jelentős része nem is ért hozzá. Amit cukorral szaporítanak és 50% feletti az valami borzalom, berúgni jól be lehet tőle csak karcol meg mar és másnap széthasad az ember feje. Ha rohadt gyümölcsből főzik nyilván az se lesz túl jó. Eddig egy olyan emberrel találkoztam akinek tényleg ízlett a saját készítésű pálinkája, ő nem rak bele cukrot se rohadt gyümölcsöt és a gyümölcs fajtájától függően 40-50% köztire lövi be ami pont jó, mert erősebb mint a legtöbb tömény de nem nyomja ez a túl sok alkohol a gyümölcsízt.
2018. dec. 27. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim ***** válasza:
80%

"a pálinka egy büntetés,"

Ez így van! Az asszony meg azt hiszi szórakozni járok...

2018. dec. 27. 15:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 anonim ***** válasza:
65%
hagyomany
2018. dec. 28. 04:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Így van, nálunk ez a hagyomány. Nálunk a többség lenézi a gabonapárlatokat, a világ más részein meg nem akarják elhinni, hogy gyümölcsből is lehet jó minőségű alkoholos italt készíteni, nem csak gabonából.

Ha nem lenne hagyomány, meg nem lenne olyan sok embernek felesleges gyümölcse, akkor nem lenne ennyire elterjedt a pálinka. Amerika vidéki részein meg a házilag (szintén többnyire illegálisan) készült whiskey az igazi ital, amire esküsznek az emberek. Mert ott meg az a hagyomány. És azt is lehet jól is csinálni, meg rosszul is.


A pálinka 37,5 felett hívható pálinkának, de a pálinkafőzdékben megkérdezés nélkül 50-esre csinálják, esetleg 49-re. Mert az a lényege, hogy erős legyen, ahogy nagyapáink idejében. És nem a cukrozás miatt lesz erősebb, hanem mert nincs visszahígítva kellően. A tisztázást (finomítást) követően a rendes pálinka általában 55-65 közötti, ezt hígítják vissza 50-re desztillált vízzel.

Az esetek többségében nem az alapanyaggal rontják el, meg nem is a túlcukrozással, hanem a kezeléssel és a főzéssel. Pl. állandóan felnyitogatják az erjedés rendes beindulása előtt meg a főerjedés lezajlása után is, kevergetik meg ilyesmi, így szépen kiengedik az edényből a széndioxidot, ami a felszínen elterülve meggátolná a cefre megromlását.

Aztán persze ott van a házi (szinte 100 %-ban illegális) főzés, a főzögetők többsége nem is ért hozzá, meg nincs is kellő felszerelése hozzá, hogy ne a szerencsén múljon, hogy hogy sikerül.

2018. dec. 28. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:
55%
Leginkább tényleg mert úgymond ez a legolcsóbb ha van gyümölcs. Amúgy meg pálinkából is van ami erős akár 50 fölötti de melléje 90%-ban a gyümölcs ízét érzi az ember, de ez tényleg kegyetlen ritka. Ha elém tennének egy random pálinkát és vodkát akkor utóbbit választanám, szimpán mert ott tudom, hogy mit várhatok, kisebbek a különbségek.
2018. dec. 29. 02:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 anonim ***** válasza:
51%
Ha nem Pista bácsi kerítésszaggatójáról, hanem igényesen készített pálinkáról van szó, azt hiszem, kijelenhetjük, hogy az egyik legjobb töményital. Én ugyan 27 éve absztinens vagyok, de ez semmit sem von a le a pálinka kulináris értékéből.
2018. dec. 29. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!