Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mi a különbség a drága és az...

Mi a különbség a drága és az olcsó olívaolaj között?

Figyelt kérdés
Az olcsó is ugyanolyan jó főzéshez, salátákhoz?

2021. szept. 3. 09:52
 1/9 anonim ***** válasza:
92%

Ha valódi oliva akkor ugyan olyan jó.


Ugye azt tudod hogy egy igen költséges dolog az oliva ültetvény.

Szóval igazán olcsón nem nagyon lehet ezt a folyamatot végig vinni.


Magyar árakat hagyjuk hogy sok magyar termék olcsóbb nyugaton mint Belföldön.

2021. szept. 3. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
91%

Salátákhoz a legjobb minöségü, extra szüz olajat kellene használni, mert ott igen sokat számít az íze, illata.

Fözéshez az extra szüz nem jó, mert azt nem lehet hevíteni, de nem is arra készült. Viszont én fözéshez sem vennék középkaegóriásnál olcsóbbat, mert az vagy nagyon alja minöségü olivabogyóból készült, vagy valamivel keverték.

A középketegóriában meg ízre lehet eldönteni, nektek mi ízlik leginkább, én több félét is tartod otthon, mert nem minden ételhez ugyanazt szeretem.

2021. szept. 3. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
94%
#2 Húha hát ebben igazad van, ennyire én még nem mentem bele :)
2021. szept. 3. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen
2021. szept. 3. 11:19
 5/9 anonim ***** válasza:
91%
a drága első préselés az olcsó meg a maradékból még kisajtolt
2021. szept. 3. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
80%

Pontosan, kb. mint amikor préselik a szőlőt a borhoz, aztán amit egyszer kipréseltek, azt felhúzzák még egy kis cukros vízzel, (csiger) ázik egy kicsit, amíg újra elkezd erjedni, és újra kipréselik, a lelkét is.

Na kb. ugyanez az oliva pogácsából kinyert olaj is.

Viszont az az előnye tényleg megvan, hogy a hőt jobban bírja.

2021. szept. 3. 13:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
10%
Semmi. Attól függ, melyik cég palackozta. Márkától függ, milyen drága.
2021. szept. 3. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
84%

A fajta, a preselesi mód és milyen arányban tartalmaz extra szűz olajat ami hidegpréssel nyert olajat tartalmaz.

Az extra szűz is lehet főzni ez hogy nem lehet egy mendemonda.

Az egész mediterrán térség evvel főz. Más kérdés hogy Magyarorszagon evvel főzni vagy ebben sütni barmit anyagilag a milliomos kategóriáját képezi.

2021. szept. 4. 23:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Kötelező feltüntetni a csomagoláson, hogy milyen eljárással nyerték ki az olajat. A drágábbakon az lesz, hogy "közvetlenül az olívabogyóból nyert olaj" az olcsóbbakon pedig valami olyasmi, hogy "kizárólag olívapogácsából előállított termék" - ez az ún. "pomace oil" vagy csúnya magyar tükörfordítással "pogácsa olaj".

Értelemszerűen a bogyóban található olaj nagy részét (50-60%) közvetlenül az olívabogyóból kisajtolja a gyártó, s a nyugati országokban szinte kizárólag ezt is értékesítik, ott pomace oil-ra nem nagyon van kereslet, viszont az olívaolaj sajtolás után maradt mellékterméket megveszik olyan cégek, akik ennek a feldolgozásával foglalkoznak és újrafeldolgozzák, hogy kinyerjék a maradék 30-40%-ot. 100%-ot nyilván nem lehet, illetve egy bizonyos szint fölött emberi fogyasztásra alkalmatlan lesz a termék, azt a pogácsát már inkább takarmánynak, majd ahogy romlik a minősége fűtésre, tüzelőnek adják el (brikettesítve). Ezek régen különféle balkáni cégek (albánok, macedónok) voltak akik mindenféle vegyi anyagokkal próbálták növelni a hasznot, így értelemszerűen elég rossz hírnévre tettek szert, de azért aki alacsony feldolgozottságú élelmiszert akar fogyasztani annak még akkor is problémás az olívapogácsából sajtolt olaj, ha élelmiszerbiztonságilag amúgy minden rendben van a termékkel.

Szóval a tisztán látás végett:

1) A drága olaj úgy készül, hogy beviszik a gyárba a bogyókat és kisajtolják belőle hidegen, minimális vegyszeres vagy hőkezelés megengedett, de alapvetően nyers, természetes olajat kapnak.

2) Az olcsó olaj kinyerése további feldolgozást igényel, de mivel "hulladékból" van, így megéri többet költeni a kinyerésére és komolyabb vegyi kezelésre.

3) Innen még tovább feldolgozzák és lesz belőle emberi fogyasztásra alkalmatlan termék, főleg pellet.

2021. szept. 5. 01:44
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!