Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mérgező a bodza bogyó magja?...

Mérgező a bodza bogyó magja? Lekvárt hogy kell csinálni belőle?

Figyelt kérdés

Nem értem...valahol azt íják,h mérgező és át kell paszírozni,valahol semmit nem írnak.

Valaki tapasztalatok ?

Légyszi írjátok le lépésről lépésre,hogyan csináljak lekvárt,mert ez sem egyértelmű nekem..

köszönöm!


2010. szept. 23. 20:21
 1/9 anonim válasza:
Először tisztázzuk milyen bodza, a földi vagy gyalogbodza enyhén mérgező! A bokrosan növő feketebodza viszont tele van c-vitaminnal.
2010. szept. 23. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:

Az összes költőző madár ősszel ezen a feketebodzán hízlalja fel magát a nagy vándorút előtt.

Feketebodza (Sambucus nigra)

[link]

Gyalogbodza (Sambucus ebulus):

[link]

2010. szept. 23. 20:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:

nyilván nem gyalogbodzáról beszélek,mert azt tudom,h mérgező :D

azt olvastam valahol,h a rendes fekete bodza magja is az...

nem értem!

valaki esetleg még infót?

köszi

2010. szept. 23. 21:07
 4/9 anonim ***** válasza:
Az első linkben benne van minden.
2010. szept. 23. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:

igenigen tényleg

köszönöm!

és hogy lehetne kimagozni ,h ne keljen egyenként mindet? :S

2010. szept. 23. 22:01
 6/9 anonim ***** válasza:
Mint a ribizlit vagy a málnát, át kell törni szitán (gumikesztyűs kézzel, mert többet nem tudod lemosni, megfogja a bőrödet). Talán piacon vagy vásárosoktól lehet még venni hagyományos szitát. Áttöröd, a felül maradó magosat kidobod, a leve és a húsa marad. Ha nincs szita, a nagyobb lyukú teaszűrő is megteszi.
2010. szept. 23. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
főzés után?
2010. szept. 23. 22:31
 8/9 anonim ***** válasza:
A magot eltávolitani csak fözés után tudod. Ha lekvárt akarsz, akkor lehet úgy is, hogy a felfözött bodzát egy kendöbe töltöd (én külön ilyen célokra vettem textilpelenkát, az a legjobb), és felakasztva lecsöpögteted, a végét kicsit kicsavarod. Igy biztos nem lesznek benne magok. Az összes aprómagos gyümölcsöt igy szoktam befözni, a paszirozás elég nehéz munka és idöigényes is.
2010. szept. 24. 07:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:

oh köszönöm :)

de az nem sok idő míg azon a textilen átcsepeg a lekvár? :O

mert ez a bodza bogyó eléggé sűrű...

2010. szept. 24. 21:38

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!