Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mit jelent az, hogy pasztőrözö...

Mit jelent az, hogy pasztőrözött a tej? Ha felforralom a házi tehéntejet, az annak számít?

Figyelt kérdés
2008. febr. 21. 19:06
1 2
 1/14 anonim válasza:
100%
A pasztőrizálás a 100 Cfok alatti hőkezelést jelenti, majd utána kb 6 fokra való lehűtést. hogy a mikroorganizmusok amik betegséget okozhatnak, amennyire lehet elpuszuljanak.Így lesz pasztőrözött a tej.Ezt otthon is meg tudod csinálni.
2008. febr. 21. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:
de ha csak simán felforralom, az nem jó?
2008. febr. 21. 19:18
 3/14 anonim válasza:
94%
Sztem jó, mert kiöli a bacikat a felforralás,ami a lényeg.
2008. febr. 21. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
82%

Régen,a háziak megfejték a két kezükkel a bocit majd felforralták a tejet...Persze,hogy jó ha felforralod!Sőt,forralás nélkül ne is tartsd otthon.Neh valaki úgy igyon bele,hogy nincs forralva.Nem biztos,hogy baj lenne belőle,de jobb a békesség.

Mi egyszer majdnem pórul jártunk.Egyik ismerősünk hozta a tejet,de nem szólt,hogy nincs felforralva.Szerencsére két nap múlva már megromlott,pedig aznap akartam meginni 1-2 bögrével reggelire.Ekkor 25 hetes voltam.

2008. febr. 21. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 A kérdező kommentje:
ritkán iszom házi tejet, de azt rögtön felforralom.
2008. febr. 21. 19:37
 6/14 A kérdező kommentje:
végül is logikus: régen csak így itták a tejet, a terhesek is:)
2008. febr. 21. 19:38
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Én már másfél éve házi tejet veszek amikor a gyerekeket szoktattam hozzá mindig felforraltam de most már nem soha semmi bajunk nem volt tőle!! Megbízható helyről veszem.
2008. febr. 22. 09:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Azért az nem pontos meghatározás a pasztörizálásra, hogy 100 fok alá melegítik.

A pasztörizálás egy igen komplex folyamat, mely KÉT összetevőből áll.

Egyrészt a hőmérséklet, másrészt az idő kombinációja. A tehéntejet 71,7 fokon 15 másodpercig kell tartani, majd hirtelen 6 fok alá hűteni. Ennek az a lényege, hogy amennyiben tovább melegíted, vagy tovább tartod az adott hőmérsékleten, akkor a forralással már értékes tápanyagokat is puszítasz (vitaminok, stb.)

A pasztörizálás NEM egyenértékű a forralással. Bár tény, hogy amit a pasztörizálás elpusztít, azt a forralás is elpusztít. (Tehát hatását tekintve a pasztörizálás során kevesebb dolog pusztul el, mint a forraláskor.)

2008. febr. 22. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
15%
Nos,előttem kettővel,aki nem forralja fel a tejet soha.A forralatlan tejtől sok olyat el lehet kapni,amit nem kellene.Persze nem biztos hogy el is kapod,de egy életre egy agyhártyagyulladás pont elég szerintem.HM?
2008. febr. 23. 10:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim válasza:
86%

A forralássa sikerül sok mindent eltüntetned a tejből, ami miatt fogyasztjuk, pl. tökéletesen vitamintalanítja.

Az íze pedig, többé nem is hasonlít a tejre.

Az anyatejet sem szokás felforralni, csak, ha a gyermekorvos javasolja, mert nem bízik meg a a tejet adó tisztaságában.

2008. febr. 24. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!