Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » 2 liter forralt (hűtött) és 2...

2 liter forralt (hűtött) és 2 liter forralatlan tejem van. Túrót ezeket össze öntve készíthetek? Előzőleg fel kell melegíteni a tejeket? Mindegy milyen hőmérsékleten hagyom megaludni a tejet?

Figyelt kérdés

2011. dec. 10. 17:18
 1/4 anonim ***** válasza:
Forralt tejből nem biztos,hogy tudsz túrót csinálni,mert nem fog megaludni. A másikat melegítsd fel,de ne forrald. Abból lehet kb. negyedkilónyi túród.
2011. dec. 10. 17:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

ALUDTTEJ ÉS TEJFÖL.

Ha a friss tejet meleg, de nem forró helyre rakjuk (fűtőtest közelébe), és állni hagyjuk, 1-2 nap múlva aludttej lesz belőle. Az ennek tetején képződő zsíros réteget óvatosan leszedve róla kb. 1,5-2 dl tejfölt kapunk. Ez egyébként tejszínből is készíthető, ha állni hagyjuk meleg helyen, mert 1-2 nap alatt megsavanyodik. Az ízében és állagában persze nem emlékeztet a bolti tejfölökre. Lehetnek benne zsírcsomók, amik kavarással, esetleg kevés savó hozzáöntésével eltüntethetők. Az íze kicsit savanykás, és pontosan ugyanúgy használható, mint bármely dobozos tejföl. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, célszerű lezárt dobozban, hűtőben tárolni, ahol 3-4 napig áll el. Nyersen vagy az ételben megfőzve, pl. főzelékben habaráshoz kiváló. A téli tejföl általában sűrűbb, mint a nyári, a száraz takarmány miatt.


4. TÚRÓ ÉS SAVÓ.

A megmaradt zsírszegény aludttej, ami a sárgás színű savóból és a fehérjéből áll, elfogyasztható vagy túró készíthető belőle. Ehhez lassan, óvatosan fel kell hevíteni, és a forráspont közelében tartani, ügyelve rá, hogy még éppen ne rotyogjon. Közben célszerű kanállal négy vagy több nagyobb darabra vágni a savóban úszó fehérjét és időnként óvatosan megfordítani, hogy egyenletesen csapódjon ki. Ha ezt nem tesszük meg, az alja megég. Ha durván kavargatjuk, összetörve a fehérjét, a túró granulált lesz, nem a legjobb minőségű és legszebb állagú. Folyamatosan figyelni kell forralás közben, míg a fehérje darabok denaturálódnak és megkeményednek.

Ezután vagy félretesszük, megvárva, hogy teljesen kihűljön (szobahőmérsékletre) vagy azonnal átöntjük egy nagy szitán. Ha állni és hűlni hagyjuk, savanykásabb lesz a túró. Hagyni kell, hogy kicsöpögjön belőle a savó. Az eredmény: egy marék túró és 5-6 dl tejsavó, ami önmagában is fogyasztható (nagyobb mennyiségben hasmenést okoz, amíg meg nem szokja az ember).

[link]

2011. dec. 10. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Ő felforralja a tejet, úgy készít belőle aludttejet

[link]


(Én is úgy tudom, hogy a tejet fell kell forralni, mert a bacik akkor pusztulnak el..pl tbc.)

2011. dec. 10. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

:-D

2011. dec. 10. 17:43

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!