Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miből van az élesztő?

Miből van az élesztő?

Figyelt kérdés
Miből készül?
2012. dec. 31. 12:32
 1/2 anonim ***** válasza:
93%

Drapp színű, frissen rugalmas tapintású, kagylós törésű, jellegzetes ízű és szagú, egysejtű gombák tömegéből álló élelmiszer.


Kémiai összetétele [szerkesztés]víz 73% – 75%

fehérje 13%

kisebb mennyiségben ásványi anyagok, zsiradék, szénhidrát, vitamin (B,E), zimáz enzim

100 g friss élesztő vitamin- és ásványianyag-tartalma:


B1 0,37–0,56 mg, B2 1,17–1,7 mg, B6 1,1–1,14 mg, Kálium 610 mg, Nátrium 16 mg, Kalcium 13–16 mg, Magnézium 31 mg, Foszfor 340 mg.


Előállítása [szerkesztés]Táptalaja a cukorgyártásból visszamaradt melasz, ezt hígítják, a szükséges tápsókkal kiegészítik, beállítják a kémhatását, pasztőrözik

Színtenyészettel beoltják és elszaporítják az élesztő sejteket, a legkedvezőbb hőmérséklet 26 °C

Az élesztőt leválasztják a táptalajról

Sajtolással formázzák és különféle súlyú adagokba csomagolják

Szárított élesztő [szerkesztés]Az élesztő víz tartalmát meleg levegővel történő szárítással csökkentik. Granulátum formában hozzák forgalomba, légmentesen zárt csomagolásban, mert a levegő oxigénje károsan hat a kelesztő képességre. 1 Kg szárított élesztő körülbelül 2,8 kg sajtolt élesztőnek felel meg.


Sütőipari szerepe [szerkesztés]A tészta térfogatának növelése, alkoholos erjedés segítségével:


C6H12O6 --zimáz→ 2 CH3CH2OH + 2 CO2 + Hő

A képződő szén-dioxid végzi a térfogatnövelést

Adagolása kenyereknél 0,5-1%, fehértermékeknél 3-5%, az összes lisztre számítva

Meleg vízben (max 40 °C) feloldjuk (szuszpendáljuk), és így adjuk a tésztához

Egyéb pozitív tulajdonságai [szerkesztés]Az élesztő rendszeres fogyasztása semlegesíti a stresszhatást, jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működésé.


Kémiai összetétele [szerkesztés]víz 73% – 75%

fehérje 13%

kisebb mennyiségben ásványi anyagok, zsiradék, szénhidrát, vitamin (B,E), zimáz enzim

100 g friss élesztő vitamin- és ásványianyag-tartalma:


B1 0,37–0,56 mg, B2 1,17–1,7 mg, B6 1,1–1,14 mg, Kálium 610 mg, Nátrium 16 mg, Kalcium 13–16 mg, Magnézium 31 mg, Foszfor 340 mg.


Előállítása [szerkesztés]Táptalaja a cukorgyártásból visszamaradt melasz, ezt hígítják, a szükséges tápsókkal kiegészítik, beállítják a kémhatását, pasztőrözik

Színtenyészettel beoltják és elszaporítják az élesztő sejteket, a legkedvezőbb hőmérséklet 26 °C

Az élesztőt leválasztják a táptalajról

Sajtolással formázzák és különféle súlyú adagokba csomagolják

Szárított élesztő ]Az élesztő víz tartalmát meleg levegővel történő szárítással csökkentik. Granulátum formában hozzák forgalomba, légmentesen zárt csomagolásban, mert a levegő oxigénje károsan hat a kelesztő képességre. 1 Kg szárított élesztő körülbelül 2,8 kg sajtolt élesztőnek felel meg.


Sütőipari szerepe [szerkesztés]A tészta térfogatának növelése, alkoholos erjedés segítségével:


C6H12O6 --zimáz→ 2 CH3CH2OH + 2 CO2 + Hő

A képződő szén-dioxid végzi a térfogatnövelést

Adagolása kenyereknél 0,5-1%, fehértermékeknél 3-5%, az összes lisztre számítva

Meleg vízben (max 40 °C) feloldjuk (szuszpendáljuk), és így adjuk a tésztához

Egyéb pozitív tulajdonságai [szerkesztés]Az élesztő rendszeres fogyasztása semlegesíti a stresszhatást, jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában i szagú, egysejtű gombák tömegéből álló élelmiszer.


Kémiai összetétele [szerkesztés]víz 73% – 75%

fehérje 13%

kisebb mennyiségben ásványi anyagok, zsiradék, szénhidrát, vitamin (B,E), zimáz enzim

100 g friss élesztő vitamin- és ásványianyag-tartalma:


B1 0,37–0,56 mg, B2 1,17–1,7 mg, B6 1,1–1,14 mg, Kálium 610 mg, Nátrium 16 mg, Kalcium 13–16 mg, Magnézium 31 mg, Foszfor 340 mg.


Előállítás]Táptalaja a cukorgyártásból visszamaradt melasz, ezt hígítják, a szükséges tápsókkal kiegészítik, beállítják a kémhatását, pasztőrözik

Színtenyészettel beoltják és elszaporítják az élesztő sejteket, a legkedvezőbb hőmérséklet 26 °C

Az élesztőt leválasztják a táptalajról

Sajtolással formázzák és különféle súlyú adagokba csomagolják

Szárított élesztő]Az élesztő víz tartalmát meleg levegővel történő szárítással csökkentik. Granulátum formában hozzák forgalomba, légmentesen zárt csomagolásban, mert a levegő oxigénje károsan hat a kelesztő képességre.

2012. dec. 31. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
Az élesztő élő mikroorganizmus, mely folyadékkal érintkezve aktiválódik, és gázokká alakítja a hozzáadott cukrot és a lisztben lévő természetes cukrokat is. A kelesztés alatt a keletkező gázok hatására emelkedik fel a tészta. Ahhoz, hogy az élesztő kívánt hatását kifejtse, optimális körülményeket kell biztosítani: a folyadék ne legyen túl meleg (ez esetben az élesztőgombák elpusztulnak), se túl hideg (ekkor lelassul a kelesztés folyamata). Az optimális hőmérséklet 36 ºC. Kétféle formában vehetünk élesztőt: frissen és szárítottan.
2013. jan. 2. 00:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!