Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Utcai lángos árús miért csak...

Utcai lángos árús miért csak fokhagyma krémet/port használhat? Igazi fokhagymáért megbüntetik ellenőrzéskor

Figyelt kérdés
Mostanában nyílt a közelben egy lángosos, és megtudtam tőle hogy rendes fokhagyma pépet nem használhat mert ha kijönnek ellenőrizni akkor súlyos büntetés lesz a vége. Nekem ez olyan szempontból nem tetszik mert én nagy lángosos vagyok és a fokhagyma por/krém az sehol sincs az igazihoz képest, semmi köze a fokhagyma ízhez,nekem nagyon rossz íze van. Miért büntetik ezt a dolgot?
2013. febr. 12. 09:13
1 2 3
 11/21 bumbi02 ***** válasza:
82%

Nincs ilyen szabályozás, nyugodtan használhat a lángosos fokhagymát, ugyanúgy mint egy pizzéria, vagy egy étterem. Egyszerűen a pasztával kevesebb munka van, és talán olcsóbb (ezt nem tudom, csak feltételezem). Nem mintha egy lángososnak ne lehetne 15-20 percet találni, mikor ráér megpucolni a fokhagymát, még a Balaton parti lángosozóknak is bőven van rá ideje, főleg hogy délelőtt jóval kevesebb vendég van.



"De bizony van ilyen!

Mint ahogy tojást sem lehet, csak külön fehérje és külön sárgáját lehet használni. Amit vendéglátós nagykerekben lehet megvenni... Azért nem lehet használni, mert megpucolás, összepaszírozás után oszidálódik és el kezd lebomlani, és ez álltal baktériumom is lesznek benne. És ugyebár otthon rögtön elhasználjuk, ott meg állhat órákig is....."


Tojást se lehet használni, csak külön fehérjét, és külön sárgáját? Mondd, hogy rosszul értelmeztem a mondatodat. Nem egy étteremben dolgoztam már, és mindenhol használtunk tojást. Jelenlegi munkahelyemen is, hetente 1000-1500 tojást elhasználunk.


Másrészt.. Pucolás után, passzírozás után, a fokhagymát kevés olajba rakjuk, így nem fog "oszidálódni" (jobban mondva oxidálódni) és jóval tartósabb, mintha sima levegőn kint hagynánk, nem képződnek semmiféle baktériumok (azaz, nem kezd el megromlani).

2013. febr. 12. 10:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/21 anonim ***** válasza:

A fokhagymáról tényleg nem hiszem hogy lenne ilyen szabályozás.

A tojáshoz ha nem haragszotok annyit hozzátennék hogy étteremben, cukrászdában lehet tojást használni.

Viszont a tárolására bizony szigorú szabályok vonatkoznak. Szinte mindentől el kell különíteni (az hogy sok étterem nem tartja be, az más tészta).Külön hűt, külön előkészítési helység kéne hozzá elvileg.

Viszont kis büfékben (ilyen lángosos, meg kis talponállók) , pontosan azért mert nem megoldható a szigorú szabályozás szerinti külön helység, hűtő csak tojásport használhatnak.


No persze azért ezt is megoldják...

2013. febr. 12. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/21 anonim ***** válasza:
34%

Nem gondoltam volna hogy így felháborodtok......

6-os válaszoló vagyok!

Nekem kürtöskalácsos és lángosos boltom van, nem kmazott vagyom hanem tulajdonos. Aki csak dolgozik benne honnan tudja mit ír elő az ántsz(aminek már rég nem ez a neve) Ti csak azt csináljátok amit a főnök mond..... Bizony lehet kapni külön tojás fehérjét és tojás sárgáját, ezen kívül csak fertőtlenített fajtát lehet használni ami biztos nem fertőzött. De az sokkal drágábra jön ki....


Úgy hogy szerintem először informálódj és utána pontozz!

2013. febr. 12. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/21 bumbi02 ***** válasza:
100%
Elhiszem hogy lehet venni, de hülyeség azt állítani hogy nem lehet tojást használni egy konyhán. Megfelelő higiéniai követelményei vannak, de lehet használni. Magyarországon ahol dolgoztam, mindenhol tojást használtunk, és még csak nem is hallottunk szétválasztott tojásról, itt Ausztriában pedig jóval ésszerűbb szabályozások vannak, mint otthon (nincs elkülönített előkészítő, elég a hűtőket elkülöníteni, és például tojásból se fertőtlenítettet használunk)
2013. febr. 12. 13:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/21 bumbi02 ***** válasza:
75%

Aki csak dolgozik benne honnan tudja mit ír elő az ántsz(aminek már rég nem ez a neve) Ti csak azt csináljátok amit a főnök mond.


Erre meg csak annyit, hogy ne nézzük le az alkalmazottakat. Legtöbbször jobban belelátnak a dolgokba, mint egy-egy főnök. És egy szakácsnak nem csak előnyös, hanem kötelező tudnia a higiéniás előírásokat ismernie. Például azt is, hogy fokhagymát lehet használni egy étteremben. Ahogy vöröshagymát, vagy lilahagymát is.

2013. febr. 12. 13:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/21 anonim ***** válasza:
42%

Senk nem nézi le az alkalmazottat! De nehogy már többet tudjon mint a tulajdonos.... Aki alapított a céget! Ha csináltál volna már ilyet akkor tudnád hogy minden bolt nyitást megelőz egy átfogó vizsgálat. Minden szempontból. És amikor a tevékenységi kört beadod engedélyeztetésre akkor az antsz SZABJA MEG hogy milyen feltételek mellett üzemelhetsz., ezt bele kell foglalni a haccp dokumetumba is.

Hogy ki milyen formában tartja, tartatja be az már mindenkinek a szíve java....

2013. febr. 12. 13:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/21 anonim ***** válasza:
És már megbocsájts nem étteremről volt szó
2013. febr. 12. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/21 bumbi02 ***** válasza:
100%

Senk nem nézi le az alkalmazottat! De nehogy már többet tudjon mint a tulajdonos.... Aki alapított a céget!


Pedig az eddigi munkatapasztalatom alapján, általában többet tud az alkalmazott, mint a főnök. Lehet hogy a főnök jobban ismeri az ÁNTSZ előírásait, de az alkalmazott tudja hogy gyakorlatban mit hogy lehet kivitelezni, mit nem.

2013. febr. 12. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/21 anonim ***** válasza:

Nem akarok belebonyolódni a vitába, de itt most arról volt szó, hogy hivatalosan mit lehet. Az teljesen más kérdés, hogy mi a szabály és mi az ésszerű illetve mi az, ami gyakorlatban is kivitelezhető.

Én teljesen más területen dolgozok, egészen pontosan patikában. Gondolom nem kell mondanom, hogy ott is nagyon szigorú szabályozások vannak, de a gyakorlatban mégis máshogy csináljuk, mert ha betartanánk a szabályt, akkor egy fél élet lenne, mire a beteg megkapná a készítményt, amit nekünk kell elkészíteni. Minőségbeli károsodás nincs, viszont gyorsabb a munka, több embert tudunk kiszolgálni, nem áll annyit a sor.

Étteremben/étkezdében miért lenne ez másképp? Van egy szabály, ami adott esetben lehet marhaság, a főnök nem is kéri, hogy tartsák be, vagy éppen kéri, de a dolgozó tudja, hogy a gyakorlatban lehetetlen betartani. A gyakorlat és a szabály elkülönül. Itt most a szabályról volt szó, nem arról, hogy ki és miért nem tartja be.

2013. febr. 12. 14:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/21 bumbi02 ***** válasza:
100%
A kérdésre már megmondtuk hogy használhat igazi fokhagymát is, nincs tiltva. A többi már csak off volt(:
2013. febr. 12. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!