Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Milyen érdekes/döbbenetes...

Milyen érdekes/döbbenetes dolgok vannak amik az ételekkel/alapanyagokkal/főzéssel kapcsolatos?

Figyelt kérdés

Olyanra gondolok, hogy nem rég olvastam, hogy az epres joghurt meg az epres zselés dolgoknak a piros színét azt valami állatból nyerik ki.

És ez elég megdöbbentő, érdekes.


Milyen ilyen dolgok vannak még? Ami ételekkel/alapanyagokkal/elkészítési módokkal kapcsolatos, és fura, megdöbbentő, érdekes?

Amire nem gondolna az ember, hogy "ez tényleg abból van? Ezt tényleg így csinálják" és mi megesszük?



2013. márc. 24. 10:12
 1/6 anonim válasza:

Az pedig, hogy a zselatin (aka E441) állati eredetű, egy egyszerű wikizéssel kideríthető, de gyártásáról idézzük inkább Barotányi Zoltán egy cikkét:“Sokan talán már értesültek arról, hogy a zselatin bizony állati fehérjéből származik: előállítására hús- és bőripari melléktermékeket használnak fel. A zselatin tudniillik a porcos részeken, a csontok felületén, a bőr alatt, az izmokban és legfőképpen kötőszövetben tenyésző kollagén nevű fehérje irreverzibilis (vissza nem csinálható) hidrolízisével keletkezik. A boltban azután már por vagy lapkák formájában szerezhető be (E-száma: 441): szaga nincs, színe sem sok, íze is csak alig – éppen annyi, hogy adjon egy kis bónuszbukét a vele felturbózott ételeknek.”


“Miből készül a gumicukorka? Vágóhídi csonthulladékból készítik a zselatint, ezért ha ilyen szép színes gumicukorkát, vagy tortazselét látunk, jusson eszünkbe az eredete. De ez nem minden. Az összes töltelékes húsáru (felvágottak, virslik) dúsítva van csontliszttel, mert az rengeteg vizet tud megkötni. Ezért ad olyan szép vágófelületet. A szalámik sem sokkal több húst tartalmaznak, mint a felvágottak! Kisebb a víztartalmuk ugyan, de azt nem hússal, hanem zsírral pótolják. Ezek a készítmények hitvány minőségűek, mégis addig fogják gyártani, ameddig megveszik… Megosztást érdemel…”

2013. márc. 24. 10:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim válasza:
Persze van zselatin mentes gumicukor is,de gondolom azt nem veszik annyian mint az eredetit benne hússal...
2013. márc. 24. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Nemrég derült ki, hogy a mélyfagyasztott, marhahúsként eladott ételekben lóhús, sőt az újabb hírek szerint hulladék birkahús is van...

A lasagne-okban, a húsgombbócokban, a darált bifsztekekben, és ki tudja még, hogy miben!

A virsli... Jobb nem beszélni róla, mint ahogy a szafaládéról vagy a krinolonról sem. Láttam egy dokumentumfilmet a gyártásukról, rejtett kamerával vették föl, álmomban se jöjjön elő! Leesik a mócsing a sáros földre? Oda se neki, a munkás azzal a kezével szedi föl, amivel öt perce még a fenekét törölte ki...

Azóta nem eszünk itthon virslit, hot-dogot sem. És most már fagyasztott termékeket sem, pedig de kényelmes is volt hirtelen csak előkapni a mélyhűtőből, ha nem volt időd főzni...


Az a sok higiéniai ellenőrzés, amit nekünk bemesélnek, csak a holdban létezik. Nincs is rá elég pénz, hogy minden szállító, minden munkás mögött egy-egy ellenőr álljon. És az ellenőrők is korrompálhatók. Amíg a "minél olcsóbb, annál jobb" elve járja, a kapzsiság miatt nekünk csak a sz.art adják el. Jó az nekünk, hülyéknek, azt essszük, amit kapunk...

2013. márc. 26. 01:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Ha nagyon érdekel ez a téma, akkor a figyelmedbe ajánlok egy könyvet, címe: A leves hazudik. Az egész könyv érdekes és döbbenetes dolgokat ír le az "ételnek látszó tárgyakkal" ;-) kapcsolatban.


"Vajon mi a közös a csokoládéban, a kutyaeledelben és a szájvízben? Mi az, ami a műsajtban éppúgy benne van, mint a perecben és a fogkrémben?

Egy jó adag kémia adalékanyagokkal fűszerezve: szinte nincs termék asztalainkon és tányérjainkban a modern élelmiszer-feldolgozás közreműködése nélkül.

Madártollból bonbon vagy péksütemény készíthető, zöldborsóból marcipán, baktériumokból kávétejszín vagy krémsajt - az aromák segítségével minden ehetővé válik."


Úgy emlékszem, nagyon durva, megéri elolvasni! (Már régen olvastam.)

2013. aug. 5. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

igen, a bíbortetű váladéka piros

és nem terem annyi eper az egész világon, amennyit eperként eladnak.


Volt egy szentendrei orvos, aki 1930 körül megjósolta, hogy 2000 után lesz egy háború, amit a biogazdálkodók vívnak a "szintetikus" étel készítőkkel. Sok mást is megjósolt, zseniálisan.

2013. okt. 28. 23:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
(OFF: Előző hozzászólótól kérdezem: nem tudod, hogy hívják a szentendrei orvost? Szívesen olvasnék róla/tőle. Köszi!)
2013. okt. 29. 06:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!