Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Egy átlagos magyar szegénynél,...

Egy átlagos magyar szegénynél, hogy néz ki a heti/napi étlap?

Figyelt kérdés

Előrebocsájtom, nem akarok senkit megbántani. Arról van szó, hogy egyik szomszédom mélyszegénységben él és olyanokat mondott, amikre nem illik az az étrend, amit mond, hogy eszik. Egyrészt meg igazából a másik, hogy képet kapjanak az itteni gazdagok, hogy mit eszik egy szegény.


Először is, több szegény embertől hallottam, olvastam is és szerintem ez már közszájon forog, miszerint "fizikai" munkát nem lehet csak telített zsírban gazdag étrendel fenntartani. Biztos ismerős, amikor kőműves segéd mondja, hogy ha reggel nem eszik valami zsíros, sósat pl pörkölt, zsíros hús, kolbász, szalonna. Nem bírja a fizikai munkát. Nos a szegény emberek zöme fizikai dolgozó, akkor nekik kellene reggelire enni komoly kajákat. Ez hogy jön össze?


A szomszédom szerint, ő csak pulykapárizsit eszik kenyérrel, rá vizet iszik reggel bort, hogy erőben tudja tartani magát meg hétvégén és ha meleg ételre vágyik, akkor csak "keksz levest"(sic!) eszik.


Tisztelettel kérdezem, hogy nektek mi van az étlapotokon ?

A keksz leves ennyire ismert? Valóban azt eszik emberek?


2017. jan. 31. 16:24
1 2
 1/11 koromarcsi ***** válasza:
22%

Régen a fizikai munkát végző földművesek, kubikosok szalonnát ettek hagymával és bírták a munkát. A pásztornépek, juhászok kondások paprikás krumplit készítettek bográcsban és győzték jószág körüli teendőket.

A mai "műanyag" étrendek, "tudományos" menük világában elfelejtettük ezeket a tartalmas, kalória dús ételeket, mert különben nem vásárolnák a szójával és egyéb műanyaggal teletömőt kajákat, csipszeket stb.

2017. jan. 31. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
70%

Szerintem aki igazán szegény, az igyekszik laktató ételeket enni, amik olcsón elkészíthetőek. Nekem van egy barátnőm, ő és a családja tényleg rosszul élnek, ők hetente megtervezik az étlapot, nagy adagot főznek, amit addig esznek míg el nem fogy, valamint mikor megérkezik a pénzük, akkor bevásárolnak, és abból gazdálkodnak. Mivel napi szinten beszélünk, tudom mit evett.

Múlt héten a menü volt: krumplis tészta(kb két napig) paprikás krumpli lecsókolbásszal, rizseshús szárnyból és belsőségből, húsleves farhátból, amiből kirántották a húst, és lett hozzá sült krumpli.Ma hamisgulyás leves volt és palacsinta.

2017. jan. 31. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
61%

Nyáron építkezésen melóztam, a segédmunkás kollégáim általában reggel kolbászos vagy szalonnás kenyeret, paprikát és/vagy főtt sonkát kajáltak, én is. Ebédre vagy ugyanezt, vagy otthonról hozott ételt vagy a közeli hamburgerezőbe mentünk. Volt egy férfi aki fehérjeshaket is hozott minden nap. Azaz nem nagyon spóroltunk a kalóriákon :D

Azt jól mondta, hogy ha nem eszik reggel valami táplálót akkor nem bírja napközben a kemény munkát, én is így tapasztaltam és mondták.

2017. jan. 31. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
50%

Ma pl. kókusztejben főtt jázmin rizs volt kakaóval és xilittel bőven szórva, no igen, ezen lehetne olcsósítani, de ez ritkán van és amúgysem nagyon spórolunk a hasunkon s egészségünkön. A fejenként alig több, mint fél minimálbér az ugye mélyszegénység?

A fenti csak desszert volt, zöldséglevest ettünk, sült krumplit, sajtot és rántottát.

A párom ma mákos sütit és mivel kicsi volt a süti, némi földimogyorót vitt munkába (8 óra fizikai munka). Édesszájú, s amúgy könnyű fizikai munka, de ha nehéz lenne, akkor egyszerűen több sütit, zabkását és rendes ételt (rizs vagy krumpli és tojás) enne. Alkohol és hús nem igazán van a képben, néha előfordul, de inkább a tojás, rizs, zöldség, sárgaborsó, mazsola, földimogyoró, kókuszzsír dominál, ezek ár/érték és ár/kalória aránya igen jó. Tudom, hogy van olcsóbb zsír, de így is olcsó energiát ad a kókuszzsír és az egészségen nem spórolunk, sokat úgysem érnénk vele.

Gyümölcs is sok fogy, de annak jelentős része saját termés.


Nyilván más ízlésű s étrendű, működésű emberek mást esznek.

Amikor 5-ször ennyi pénz volt rá, akkor sem flancoltunk sokkal jobban, ettük, ami jólesett, normál keretek között. Kivéve néha az éttermezést, de azt csak érdekességképpen, én nagyon szeretem a saját főztünket :)

2017. jan. 31. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
54%
Minket sem vet fel a pénz, de az ételre nem sajnáljuk, így bármit elkészítünk ami tartalmas, laktató, változatos. Inkább máson spórolunk, csak enni legyen mindig.
2017. jan. 31. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
31%

Amikor nagyon szegények voltunk nálunk egytálételek voltak, sok rizzsel, kevés olcsó akciós hússal, rengeteg hüvelyes, tojás, mirelit legolcsóbb zöldségkeverék

Zöldségnek hagyma, répa, meg ami ép le volt árazva

Emellé a legolcsóbb multivitamin


Pl babos rizs, hagymás bab, babpörkölt rizzsel, zöldséges húsos rizs, székelykáposzta, párolt káposzta babfasírttal v rizsfasírttal v tükörtojással, lencse/bab/sárgaborsó főzelék tojással v pirított hagymával v pirított répával, hagymás bab


Ami nem volt: tej, krumpli, tészta ezek csk üres kalóriák

Ill fűszer csk só és bors és fokhagyms

2017. jan. 31. 17:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
66%

Több százmillió vegetáriánus ember él a Földön, akiknek jelentős része kemény fizikai munkát végez, így a telített zsír és a munkabírás nem mutat korrelációt.


Valóban, a magyar konyha a tartalmatlan, gyors felszívódású szénhidrátokat ismeri, és a húsevést, de azt is lisztes dologgal, vagy rizzsel. A tápláló étrend nem ezt jelenti. Az kiegyensúlyozott, és teljes értékű, függetlenül annak hústartalmától.


Az ismerősöd is jellemzően a szalonnás kenyeret vagy a pörköltet elhagyni csak úgy tudja elképzelni, hogy üres

fehér kenyeret enne kb, csak mondjuk zöldséggel. Úgy valóban nem lehet bírni a munkát.


Nem tudom, mi az a kekszleves, de aki bort iszik reggel, rendszeresen, az simán csak alkoholista, mert a bor árából vehetne korrekt élelmiszert is.


A vízivás pedig miért szegénység? Én is azt iszom. Színezett, cukrozott, aromázott löttyökre nem vágyom.

2017. jan. 31. 17:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
57%

A legolcsóbb fehér kenyér magában. Néha az akciós, holnap lejár gazdaságos párizsi bele, ez kb 2 havonta van, de a mostohaapám viszi magával munkába (valóban fizikai munkás). Csapvíz.

Vagy semmit...

Fizetéskor (és utána) néha megjelenik a milánói (hús nélkül) és ennyi.

2017. jan. 31. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

Régen nem nagyon ettek zsírt/húst, betolták azt a 3-4000 kalóriát kenyérből és krumpliból simán.


Egy időben mindig reggel jártam bevásárolni, és rengeteg melós jár ilyenkor reggeliért, vagy akár egész napi kajáért. Ez szinte mindig 2-5 zsemle/kifli, mellé egy kefír vagy egy zacskós kakaó, meg egy ásványvíz vagy kóla (utóbbit sose értettem, arányaiban baromi drága).


Anyósék nem élnek mélyszegénységben, de kisnyugdíjasok. Náluk hús ritkán van, a krumpli/káposzta ételeket párizsival "dúsítják". Nyáron azt eszik ami épp terem (van konyhakert), télre is tesznek persze el amit csak lehet.

2017. jan. 31. 23:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
67%

De rossz olvasni, hogy ilyen sokan élnek szegénységben és az ételen kell spórolni. Én nem spórolok az ételen, de beosztom, hogy melyik nap, mikor, mit eszünk, elrakom a blokkokat és így tudok kalkulálni, hogy mi, mennyibe kerül. Az ebédet kettőnknek 8850 forintból fogom megoldani a jövő hétre, amiben van tartalmas zöldségleves, krémleves, húsos étel, főzelék kétszer, rakottas, halas (fagyasztott hal és kiszámoltam az auchannak az online weboldalán, nem drágább, mintha húst vennék mindig). Mi azért spórolunk, hogy következő hónapban, ha valamit venni szeretnénk akkor azt az előző havi fizetésből tegyük vagy csak simán bemegyünk a bankba és feltesszük a számlára. Nekünk, kettőnknek az össz fizetnivalónk 90ezer, 50ezer egy hónapban a koszt pénz, 25ezerért tankolunk, a születendő lányunknak havi szinten 40ezer van eltéve egy borítékba, költőpénznek egy-egy 10ezres, egyéb költség szintén egy 10ezres. Ha valamelyik borítékban marad, az megy a számlára hónap végén. Mikor boltban vásárolunk, külön fizetjük az ételt és külön azt, amit a lányunkra költöm, így látom tisztán, mennyi marad és mennyiből gazdálkodhatok még. Néha hülyének néz a pénztáros, de nem érdekel. Amióta ezt a módszert használjuk, havi szinten 20ezer forintot rakunk el. Úgy, hogy nem vonunk meg magunktól semmit én pl minden hónapban egyszer elmegyek körmöshöz, veszek fonalakat, könyvet, mikor mit. Így télen csak moziba járunk ill házibuli van sokszor, de az nem kerül sokba. Mi választottuk ezt a módszert, de bevált, ezért javaslom nektek is bár nem tudom, mennyi a fizetésetek. Nem tart sokáig havi költségvetést csinálni, menüt tervezni mert mikor céltalanul megy az ember a boltba, sokat otthagy. Cukorka, csoki, kóla, sör, bor - ez nem létszükséglet. Gyerekkel se jó vásárolni menni, mert sokszor látom azt, hogy sír a gyerek ezért a chipsért, azért a kóláért és mindjárt nem annyi az annyi. Nem azt mondom, hogy ne kapja meg, de ésszerű keretek között. Illetve még azt látom sokszor, hogy nem az a baj, hogy nincs pénzük az embernek, hanem hónap elején bemennek és megvesznek csomó olyan dolgot amire nincs szükségük utána hónap végén a legtöbb bolt üres...számomra ez annyira furcsa. Mi tegnap voltunk vásárolni és a kasszánál mindenki nézett, hogy miért van tele a kosarunk hónap végén pedig mi se vagyunk gazdagabbak, ételen, tankoláson kívül amit még szoktunk venni az a fűrészhez a lánc, az olaj, mert párom jár maszekba is, tavasszal a vetőmagok a kertbe, ruhák, az, hogy körmöshöz elmegyek egy hónapban egyszer, vagy veszek valamit, az nem luxus. Ruhákat is mindig úgy veszek, hogy előre megtervezem, hogy az adott hónapban nadrágot kell venni, a következőben cipőt stb. Nekem ez szórakozás, amiből aztán megtakarítás lesz, de nem veszekszünk emiatt és egyikünk se esik át a ló másik oldalára. Volt olyan hónap, mikor páromnak tiltottak le a fizetéséből, akkor is tudtunk félre rakni, igaz kevesebbet. Mindegy, ezzel a sok rizsával arra akartam kilyukadni, hogy egy tervezéssel meg lehet oldani az ebédet úgy, hogy 8850 forintból is kigyere. Felsorolom, hogy nálunk mik lesznek:

- vörösboros gombaragu

- kelkáposzta pörkölttel

- a maradék pörkölthöz (ha főzelék van alig eszünk valamit belőle, csakhogy mégis legyen) krumplis tarhonya

- sült hekk paradicsomos-mozzarellás salátával

- zöldborsóleves, krémleves

- tökfőzelék

- rakott zöldbab

- tócsni (igaz ennél a költség 0 ft mert még ősszel vettünk egy zsák krumplit, fokhagyma mindig van, tejföl meg marad hozzá)

Valamit kihagytam, az biztos, de ilyen korán nincs kedvem elővenni a papíromat. Az ebéd hozzávalóin felül még szoktam venni félbarna kenyeret, tejet, ásványvizet, a smoothie-kat magam csinálom azokból a zöldségekből/gyümölcsökből amiket veszünk így pl sokszor van banános-narancsos-répás "kubu" házilag amibe tudom, mi van, felvágottat is egy hétre valót veszek, sajtot, körözöttet, mikor mit. Ezt is eltervezem,de ennél már nem bontom napokra, mert nem tudom éppen, mit szeretnénk reggelizni. A kosztpénzbe benne van az olaj, liszt, fűszerek stb így úgy kalkulálok, hogy mindig beleférjen a 12500 forintba. És még mielőtt elkezd valaki utána járni, hogy meg lehet e oldani meg kioltatni, hogy ez így hülyeség, azelőtt mondom, hogy kenyérből 3 kgt, tejből 3 litert, felvágottból vegyesen szoktam venni előre csomagoltat 6 dbot. Egy 75 grammos, amibe mondjuk két sor szalámi van, az négy szendvics bőségesen megrakva. És mindig variáljuk, ki eszi éppen aznap, mert mindig másat szeretnénk. Szóval a reggeli és vacsora változatos, de úgy kalkulálom ki, hogy a fontosabbakhoz hozzájussunk. Pl - és most már visszatérek az eredeti kérdésedhez -, férjemnek gyakran csinálok reggelire hideg szendvicset ami áll vajból, felvágottból, tojáskarikákból, uborkából, paradicsomból, reszelt sajtból. Ez gyerekkorom kedvenc szendvicse, tápláló, és egészséges. Mellé megissza a smoothie-ját, én a zöld teámat, ami szintén nem drága, aztán elindul munkába. Vagy sokszor van, hogy tojásrántottát eszik paradicsommal, paprikával, bundás kenyeret, bár mondjuk párom nem az a nagy reggelizős. Inkább az ebéd, de mióta itthon vagyok terhességi táppénzen, azóta van időm neki reggelente csinálni szendvicset. Sokszor még a kollégáit is megkínálja, ha nem tudnak enni vagy nem tudtak vinni. Múltkor is bement hozzá az egyikük, férjem épp evett fasírtot rizibizivel és tartárral vacsorára, mikor mondta, hogy nem tud ma enni, mert nem lesz rá ideje így férjem megkínálta pár falattal.


Szó mi szó annyi a lényeg, hogy mi kevés pénzből változatosan eszünk, ez csak magyar mentalitás, hogy a húsos, zsíros kaják laktatnak. Akkor jó az étrend, ha vegyesen van leves, húsos és vegán étel is az asztalon én pl hiába olcsón étkezünk, egy tervezéssel nem drágább a zöldség sem, mint a hús, én pl nem tudnék csak szénhidráton élni. A 8850 forint pedig igazán nem sok ebédre főleg, ha azt nézzük, hogy a főzelékeket nagyon szeretjük, francia habarással csinálom, így egészségesebb, én van, hogy nem eszek hozzá pörköltöt, de másnapra jó az újragondolt változata is. Olajból is napraforgó-szőlőmagolaj keveréket veszek, 1 liter 585 forint.


Aki nem hisz nekem, annak szívesen mondok még pár tippet illetve bemásolom a menünket árakkal, részösszeggel és végösszeggel.


Bocs, hogy ennyit írtam, de remélem, segítettem és semmi rosszindulat vagy nagyzolás nem volt bennem. Kitartást!

2017. febr. 1. 05:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!