Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Hány napos kész ételt szoktato...

Hány napos kész ételt szoktatok még megenni általában?

Figyelt kérdés
Én úgy nöttem fel, hogy egy ételt mindig addig eszünk, ameddig még van belőle, legalábbis addig, amíg nem rohad meg teljesen. Tehát, ha három napos rántott húst és rízs kell enni, akkor három naposat. Ha egy hetes már a pörkölt, de még nem romlott meg teljesen, akkor azt kell enni. Ha egy hetes a kenyér, de még nem gombás, akkor abból lesz a szendvics, stb, stb. Azt hittem, ez mindenhol így megy. Kiszáradt rízs, megkeményedett ötnapos sültkrumpli, keményen meredező régi-régi pizza szeletek, konyhadisznóként mindig el kell tüntetni, mert nincs pazarlás, ahogy a papó mondotta mindig. Teljesen ledöbbentem, amikor most a munkatársaimnak ezt szóba hoztam, ők azt mondták, még maximum a másnapos ételt megeszik, de annál régebbit nem. Most akkor melyikünk gondolkodásmódja az átlagosabb? A legtöbben tényleg kidobják a több napos ételeket, vagy hozzám hasonlóan becsülettel megeszik?

2018. márc. 19. 16:26
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Úgy nézem, a koleszosok hasonló cipőben járnak mint én, másoknál max 3, extrém esetben 4 nap a határ. Amúgy a sok napos kaják jóval rosszabbak szoktak már lenni, tehát én nem állítanám, hogy "nincs annak semmi baja", mert az állag megváltozik, a hűtős ízt átveszi, vagy kiszárad vagy megszívja magát vízzel, süteményeknél hatványozott ez az állag-változás, külön válnak az alkotóelemek, de AMÍG ehető, tehát nem romlott meg végzetesen, nem büdös, nem penészes, nem gombás, addig valahogy kötelességemnek érzem, hogy megegyem. A töltött káposzta például egy olyan étel, ami kifejezetten még finomabb is, ha több napot állt. Arra azt mondta mindig a nagyanyám, hogy "beérett". Arra a kérdésre, hogy mit csinálunk mi a sült krumplival például, hogy nem fogy el azonnal: Elég gyakran van többféle kaja, valamikor 2-3 félét is főznek a rokonaim, valamelyikből jobban, valamelyikből kevésbé fogy. Aztán ránk sózzák mindig a maradékot, amit illemből soha nem utasítok vissza. Azon kívül tele van a hűtő még más "kötelességekkel" is, amiket a lejártuk előtt még meg kell enni. A kenyerek meg amikor a második héten már rohadtul kiszáradnak, bundáskenyérnek még meg lehet azt enni :)
2018. márc. 19. 20:55
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
3 napig simán megeszem, de 4.nap már nem. Undorodom tőle sajnos akkor. Ha nem tudom hogy 4 napos akkor gondolom simán megenném. Párom megeszi 4 naposan is, de 5.már ő sem...szokás kérdése az egész.
2018. márc. 19. 23:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Ez az ételhalmozás nem jó ám, én igenis visszautasítanám vagy a többi ételeknél ügyelnék, hogy ne legyen maradék...


Nekem elég riasztó, amit írsz, hogy amíg végzetesen nem romlott meg, addig szerinted ehető. Nem. Ami kicsit is megromlott, rossz a szaga, íze, bujkál benne valami, az már romlott és nem pazarlás kidobni, hanem értelmes cselekedet (na jó, bizonyos ételek nekem akkor is ízlenek, ha incifincit savanykásak már, de én eléggé érzékeny vagyok, olyankor más még nem érzi, hogy gond lenne. bajom pedig úgyse lesz tőle).

A soknapos kenyeret nem bundáskenyérnek enném, hanem morzsának reszelném le, bár ha tömörebb kenyér, az macerás. De ha nem enném meg a kenyeret hamar, vennék kiflit, abból remek morzsa lesz (bár én odavagyok a száraz kifliért, jobban szeretem, mint a frisset). Félig szikkadtan pedig máglyarakásnak jó. Szóval a kenyérfélékkel nincs ekkora gond, eleve jobban elállnak (még a mi olykor 60-70%-os páratartalmunk mellett is) s utána is lehet velük mit kezdeni. De szinte minden főtt ételünk (zöldségételek) az 5. napon egyszerűen romlott, nincs mit tenni.

2018. márc. 19. 23:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 A kérdező kommentje:
Szerintem attól is sok minden függ, hogy mennyire van hidegre állítva a hűtő. Én szeretem ha nagyon hideg, már-már fagyaszt, akkor tovább megmaradnak a főtt ételek is. De ha érzem a szagán, hogy valami már nem stimmel, akkor én se eszem meg. Bár savanyúkáposztánál ezt megállapítani elég nehéz :)
2018. márc. 20. 01:25
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Pl. rizst csak annyit főzök,amit aznap meg is eszek.Krumplikörettel ugyanígy vagyok.Ha véletlenül levest csinálok,abból eszek 3 napig.Zsemlével úgy vagyok,ha nagyon éhes vagyok,megeszem a 3 napos zsemlét is,nem szeretek zsemlét-kenyeret kidobálni.Ha jó nagy adag krumplis-tojásos majonézes salátát csinálok,az hideg hűtőben eláll,azt 3 napig szoktam enni,nagyon szeretem.Egyébként mindig annyit főzök,ami aznapra esetleg másnapra elég,nem főzök egymagamra hatalmas adagokat,és nem szeretem a kajakidobálást.
2018. márc. 20. 09:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 Noblesse Oblige ***** válasza:

Én a köretet mindig keveset készítek, hogy biztos elfogyjon, mert abból szeretem a frisset.

De a feltét vagy főétel esetében 1 hét kb. (nekem vannak olyan húskészítményeim, ami direkt szendvicsekre gyártok, szalálmik helyett, így sokkal kiadósabb a szendvics, ha páromnak egész nap kell azon élnie) Ezek 1 hétre vannak tervezve. Semmi bajuk.


Én sem szeretek pazarolni, ezért ha megmarad étel több napig, akkor hasznosítom másként (ez ritkán fordul elő, annyit főzök, hogy max másnap elfogy). Sok olyan étel van, ahol eleve kell lennie egy kiindulási alapnak. pl pecsenyelé, húsleveslé... stb.

2018. márc. 20. 10:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

Én is kizárólag húst tartogatok sokáig, mondjuk akár egy hétig is, de azt tényleg és nincs vele bajom.


Mert a köretek állaga, íze sokkal többet romlik a napok múlásával, mint a húsoké. Amiket te írtál sok napos tészta, rizs, krumpli, ezek nem lesznek már finomak sok nap után.


Egyébként nekem régen a szemmértékemmel volt problémám, mert tudnék szinte minden nap főzni, de túl sokat csináltam és ezért maradtak rám sok napra dolgok. Manapság ami egy hetes húst eszek, az onnan van hogy otthonra a szüleimtől hozok ételt és akkor ha az van, nem csinálok újat, azt eszem egy hétig.

2018. márc. 20. 10:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Max másnaposat, de azt se sűrűn, mert egészen jól ki tudom számolni az adagokat, így ritkán marad. Illetve külföldön élek, itt van lehetőség a maradék étel felajánlására, azzal szoktam élni. Az egyetlen kivétel a raguleves, abból nagy adagot szoktam csinalni es kepes vahyok akar naponta tobbszor is enni belole amig ek nem fogy -ez olyan 2-3 nap
2018. márc. 20. 11:48
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!