Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerboltok » Vettem krumplit és 2 hét után...

Vettem krumplit és 2 hét után azt látom, hogy megzöldült. Jó lehet az még így?

Figyelt kérdés
Mi történhetett vele?
2015. nov. 14. 10:46
 1/10 anonim ***** válasza:

A krumpli attól zöldül meg, ha fény éri, ezért mindig sötétben kell tárolni.


A zöld részeket nem jó megenni, mert érzékenyebb embereknek okozhat gyomorfájást, de ha ezt levágod, a többi minden gond nélkül ehetö.


Legközelebb feltétlen takard le vagy olyan dobozba, stb tedd, ami nem engedi át a fényt.

2015. nov. 14. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 Bob the builder ***** válasza:

Amennyiben fény éri a krumplit, akár a szántóföldön, akár tároláskor, vagy otthon a polcon, zöld elszíneződést lehet megfigyelni rajta. Ezt hívják zöldülésnek és a klorofill kialakulását jelzi. Ez a pigment teljesen biztonságos és megtalálható például salátában, spenótban, stb.

De a burgonya gumó olyan, mint „kanári a bányában”. A zöld szín glikoalkaloidák, különösen a „szolanin” jelenlétét mutatja. Ha a krumpli zöldül, akkor a szolanin tartalom veszélyes szintet is elérhet, éppen ezért nem javasolt a krumpli zöld részeinek fogyasztása.

A kereskedelmi fajtaváltozatokat szolanin tartalomra szelektálják és általában 0,2mg/g-nál is kevesebb található bennük. Azonban azokban a gumókban, amelyeket napfény ér, és zöldülnek ez az érték 1mg/g vagy még több is lehet. Ebben az esetben egyetlen krumpli héja is veszélyes mennyiséget tartalmaz.

A megnövekedett szolanintartalom felelős a főtt krumpli keserű ízéért. A szolanin szintézis a klorofill szintézissel párhuzamosan, de attól függetlenül történik, mindkettő jelen lehet a másik nélkül. A klorofilltól eltérően a szolanin szintéziséhez nem szükséges napfény, azonban jelenléte serkenti a termelését. A szolanin a héjban található, kevesebb, mint 3mm vastag rétegben. Feldolgozott burgonyatermékek (burgonyaszirom, hasábburgonya) nem veszélyesek, mert a héjat eltávolítják.

2015. nov. 14. 11:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 Titusztitusz ***** válasza:
Mint ahogy azt fentebb is írták már, a jelenség ártalmatlan,a probléma lényege csak az,hogy a burgonya külső héján a fény hatására elszaporodtak a zöldalgák...Segíteni úgy tudol a problémán, hogy vagy SÖTÉT PINCÉBEN-VEREMBEN tartod a burgonyát, vagy lefeded jól pokrócokkal a burgonyászsákot, hogy ne érje fény...
2015. nov. 14. 11:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:

Ha hallgattál volna...

A szolanin nem zöldalga! Algásodáshoz semmi köze a krumpli megzöldüléséhez.

A krumpli csírája is tartalmaz szolanint.

.

Nem túlzottan etikus tévaszméket posztolni. (de legalább nem anonim tetted, ami önmagában dicsérendő dolog...)

2015. nov. 14. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 Titusztitusz ***** válasza:
Pedig zöldalga is szokta okozni a zöldülést...Főleg olyankor, ha nedves a burgonyagumó...Ha hiszed-ha nem...
2015. nov. 14. 13:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi az összes választ - valóban az előtérben tároltam, ahol ezerrel éri a fény. Vastagon meghámozom, aztán.....Köszi - már azt hittem, hogy kidobandó
2015. nov. 14. 14:35
 7/10 Titusztitusz ***** válasza:
Nem kell a zöldes színü burgonyát erősebben hámozni, mint azt amúgy is tennéd...Viszont a FÉNYMENTES TÁROLÁSRA valóban érdemes áldozni, nemcsak a "bezöldülés" miatt, hanem azért is, hogy tavaszra ne kezdjen csírázni a burgonyagumó...Ez utóbbi dolog ugyanis jóval károsabb, mint a zöldülés, úgyhogy nagyon-nagyon nagy gondod legyen a fénymentes tárolás biztosítására...
2015. nov. 14. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi - mondjuk nem nagy mennyiségről van szó, de azért nagyon köszi!!! (nem kell sokáig tárolni, mert hamar elfogy)
2015. nov. 14. 22:35
 9/10 Titusztitusz ***** válasza:
Nem akarok beleszólni a dolgaidba, de azért szerintem célszerűbb ősszel nagy tételben, MÉG VISZONYLAG OLCSÓN beszerezni annyi burgonyát, amennyi csak szükséges, hiszen a burgonya ára tavaszra gyakran már kétszer annyi is szokott lenni mint ősszel...Mi is így szoktuk csinálni minden éven...
2015. nov. 15. 17:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm az ötletet !!!
2015. nov. 18. 00:34

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!