Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mennyit veszít pl. a sárgarépa...

Mennyit veszít pl. a sárgarépa értékeiből (főleg vitaminokra gondolok) a főzés által (s ha sokat, nyersen milyen módon praktikus fogyasztani)?

Figyelt kérdés
A főzés által elvesznek-e a vitaminok, vagy egy részük (pl. egy levesben, főzelékben) megmarad?
2019. aug. 9. 08:23
 1/6 anonim ***** válasza:
88%
Mert ha elvesznek, akkor mostantól minden zöldséget nyersen fogyasztasz?
2019. aug. 9. 08:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Hát, mindent azért nem...igazából most a sárgarépa érdekel jobban (szépen lett termés a kertben, és nem szeretném elpazarolni a jótékony hatásait). Zöldséglevest is fogok főzni továbbra is, mert nagyon szeretem..
2019. aug. 9. 10:21
 3/6 anonim ***** válasza:
69%
Nyersen csak korlátozottan alkalmas a fogyasztásra így kar ezen rugózni. Főleg ha van f0sásig.
2019. aug. 9. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim válasza:
77%
A sárgarépa pl.pont a főzéstől lesz egészségesebb, úgy tudom a vitaminok így lesznek feldolgozhatóak a szervezet számára. Szóval van olyan amelyik jobb főzve és van olyan ami meg nyersen. Google a barátod ;)
2019. aug. 9. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
82%
Sárgarépa, és pl. a paradicsom is a főzés által lesznek egészségesebbek.
2019. aug. 9. 12:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat, éppen az előbb olvastam én is egy cikket erről a témáról, megerősítve az általatok írtakat, be is másolon ide a szóban forgó részletet:

"Ugyan a legtöbb ajánlás szerint a gyümölcsöket és zöldségeket nyersen a legjobb a fogyasztani. A sárgarépa ez alól kivételt képez. A sárgarépa vastag sejtfalai miatt ugyanis a szervezet csak az elfogyasztott répában található értékes béta-karotin 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban a sejtfalak károsodnak, a tápanyagok könnyebben hozzáférhetővé válnak, és ha a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint 50%-a hasznosul.

2019. aug. 9. 13:39

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!