Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A tojást nyersen nem ajánlott...

A tojást nyersen nem ajánlott enni, de a sárgáját mégis nyersen eszik. Miért?

Figyelt kérdés

Sokan undorodnak pl a tiramisutól, mert a tojás nyers benne.

De ha tükörtojást készítenek, a sárgáját mégis nyersen/folyósan hagyják.

Most akkor mi van? 🤔



2021. márc. 13. 13:14
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
78%
Az már hőkezelve van attól hogy nem sült meg.
2021. márc. 13. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 A kérdező kommentje:
Ha hőkezelve lenne, akkor nem folyna.
2021. márc. 13. 13:22
 3/13 alletta ***** válasza:
76%

ha már megsütötted rendesen akkor az már nem nyers, legfeljebb hígabb, lágyabb.

fordítsd meg a teflonban a tükörtojást, és süsd meg a másik felét is.:)

2021. márc. 13. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
96%
Hogy valami hőkezelve van és az, hogy cipőtalppá van sütve nem ugyan az.
2021. márc. 13. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
96%
A hökezelve van annyit jelent, hogy fel van melegítve, nem azt, hogy keményre van sütve/fözve.
2021. márc. 13. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
93%

Kerdező

Ismered a habrolót?

Vajas tészta, tojáshabbal töltve.

Nyers fehérje plusz forró cukorszirup.

Ennél a forró szirup a hőkezelés.

Pedig csak hozzá van keverve. Nincs főzve pluszban.

1es voltam

2021. márc. 13. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
32%

A friss tojás hélyon velül kórokozó-mentes. A fehérjét az állaga miatt többnyire nem eszik. A tükörtojásnál a minimális hőkezelés nem oszt és nem szoroz. A fehéréból készült tojáshabot is sokan nyersen eszik.

A sérült hélyú tójásban viszont könnyen elszabadulnak a baktériumok. Akár krémestől is lehet szalmonella mérgezést kapni, pedig az átmegy hőkezelésen.

Nálunk az egy sérült tojás miatt az egész család azt kapott.

2021. márc. 13. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
A héj szót PONTOS "j"-vel írják! (És ez NEM a telefon miatt van!)
2021. márc. 13. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

#8


Van benne valami.

2021. márc. 13. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Sok ételben van nyers tojás, ha a szabályokat betartják, nem okoz semmi problémát.

A friss tyúktojásra nem is jellemző, hogy attól baja legyen a fogyasztójának (nyilván, aki allergiás rá, az nem eszi meg), bajt az okoz, ha szakszerűtlenül tárolják az ételt illetve, ha tiltott baromfi (kacsa, liba) tojásokat használnak.

A szalmonella fertőzés egyébként nem kimondottan a tojások miatt történhet, de egy plusz rizikó lehet a nyers tojás az ételben, ugyanakkor a főtt ételben is elszaporodhatnak a baktériumok, ha az nem megfeleselően van tárolva.

Természetes, hogy a hőkezelés egy plusz védelmi lépés a baktériumok ellen, de vannak ételek, amelyekben tradicionálisan nyers tojás van.

2021. márc. 14. 02:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!