Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért annyira jó a pálmaolaj,...

Nemjuteszembesemmi49 kérdése:

Miért annyira jó a pálmaolaj, és miért teszik bele minden élelmiszerbe?

Figyelt kérdés

Mindenben ott van. Finomabb lesz tőle az élelmiszer, vagy miért annyira fontos? Főleg, hogy most már eléggé köztudott, hogy minden esőerdőt az olajpálma miatt vágnak ki. Ennyivel olcsóbb? De mennyivel? A cégeknek nem érdekük az is, hogy felelősségtudatos képet mutassanak magukról?


Állítólag samponba is belerakják, ebben mi az igazság? Én még nem láttam samponban, hol árulnak olyan sampont, vagy mi annak a neve, ami pálmaolajat tartalmaz? Biztos külföldön több van.


Az hogy van, hogy egy esőerdei növényt termesztenek esőerdei területen, és mégis kiszívja a földjét? Lehet, hogy egészen egyszerűen csak meg kellene hagyni a fákat az eredeti természetes helyükön, esetleg valahogy megjelölnék a fákat, úgy szüretelnék le őket? Vagy vegyesen termesztenék más fákkal, mondjuk erdőgazdálkodásban néha ott lenne egy-egy olajpálma. Ez működhetne?


A naponta kivágott esőerdők hány százaléka van a pálmaolajpálma miatt?


Mennyi esőerdőt vágtak ki eddig 2010, vagy 2000 óta?


Ha úgyis csak a pénz az oka, egyszerűen meg lehetne oldani esetleg egy állami támogatással, vagy büntetőtörvénnyel, esetleg mindkettővel, nemdebár?



#olaj #pálmaolaj #pálma #olajpálma #pálmaolajpálma #olajpálmaolaj
2022. máj. 31. 22:14
 1/5 anonim ***** válasza:
89%

Nem jó a pálmaolaj, csak olcsó.

A kérdésed többi része bonyolultabb ennél.

Pl miért van heroin, az jó? Nem kellene megszüntetni? Hasonló okokból vannak az erdőirtások is, egyszerűen a pénz miatt.

2022. máj. 31. 23:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy komplex kérdés. A pálmaolaj azért olcsó, mert nagyon hatékonyan lehet termeszteni - adott területen sokkal több olajat lehet kinyerni olajpálmából mint kókuszból, napraforgóból vagy olivából. Ez viszont azt is jelenti, hogy a nagyon-nagy olajIGÉNYt, amit az emberiség produkál, pálmaolajjal lehet a legjobban kielégíteni. Ezen kívül könnyű és praktikus használni mindenféle félkész termékben, pl egy keksz sokkal roppanósabb lesz pálmaolajjal sütve mint napraforgóval, egy croissant ettől lesz levegős- egy az egyben úgy használható, mint a vaj, csak kevésbé romlékony. Sőt, még szállítani is könnyebb/hatékonyabb a sűrűsége és az állaga miatt.

Viszont objektíven nézve nem túl egészséges olajfajta, és nagy környezeti terheléssel jár - de ezek olyan negatívumok, amiket könnyen a szőnyeg alá söpör a profit.

2022. jún. 1. 00:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
68%
A pálmaolaj tudtommal szilárd, tehát inkább pálmazsírnak lehetne nevezni. Azért terjedt el, hogy ne hidrogénezett napraforgóolajat kelljen használni, ami eléggé egészségtelen. Nagyon kevés növényi olaj szilárd.
2022. jún. 1. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
76%
Iszonyatosan olcsó - néhány száz(!) dollár tonnánként - és szobahőmérsékleten is sokáig eltartható. Ezen kívül semmilyen előnye nincs, nagyon egészségtelen, az olajpálma-termesztés pedig rettenetes környezeti terhelést jelent. A kozmetikai ipar valóban rengeteg pálmaolaj-származékot használ, nagyon nehéz elkerülni az ilyen termékeket. És a kérdésedre válaszolva: nem, nem érdekük a legnagyobb felvásárlóknak, hogy felelősségtudatosnak tűnjenek, csak a pénz számít.
2022. jún. 1. 18:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Olcsó és magas a füstpontja, ez utóbbi miatt nehéz kiváltani, mert nincsen hasonlóan jó árú alternatívája.
2022. jún. 2. 03:16
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!