Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Egészségesebb a félbarna...

Egészségesebb a félbarna kenyér, mint a fehér kenyér?

Figyelt kérdés
Azt hallottam valakitől, hogy a félbarna kenyér az igazából fehér kenyér, csak színezéket tesznek bele, hogy jobbnak tűnjön fehérnél. Ez igaz?

2016. febr. 21. 20:34
 1/10 anonim ***** válasza:
37%

"Nem, én azt hallottam valakitől, hogy a fehér kenyér az igazából félbarna kenyér, csak színezéket tesznek bele, hogy jobbnak tűnjön félbarnánál."


Ez kb ugyanakkora hülyeség.

2016. febr. 21. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:

Nem tudom, az első miért írja hülyeségnek. Itt van a konyhámban egy teljes kiőrlésűnek nevezett kenyér. Rajta va a címkén az összetétel. Mindössze 2% a teljes kiőrlésű rész benne.


A valódi félbarna kenyér egy icipicit egészségesebb, amennyiben lassabban emeli a vércukorszintet. A sumákolt kenyerek viszont ugyanannyira nem jók, mint a fehér kenyér.

2016. febr. 21. 21:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
27%
Pékektől tudom, nincs különbség.
2016. febr. 21. 22:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:

Teljes kiőrlésű lisztből készülnek, aminek nagyobb a tápértéke (jobban hasznosul), illetve mivel nem hántolják le a külső rétegét, ezért több olyan fontos elem is belekerül a kenyérbe, ami hasznos a szervezet számára (vitaminok, stb.). Gyakran ezek többféle gabonából is készülnek, nem feltétlen búzából, ami szintén előnyös lehet.


Egyedüli hátránya, hogy pl. a permetszerek után hátramaradt káros anyagok, illetve a betegségek (akár olyan durva dolgok is, mint az anyarozs) így könnyebben belekerülnek az élelmiszerbe, ami nem szerencsés.

2016. febr. 21. 22:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:

"Pékektől tudom, nincs különbség."

Csak éppen tök másfajta lisztekből gyúrják őket..

2016. febr. 21. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
A 4. hozzászólónak mondanám, hogy nem a teljes kiőrlésű barna kenyér a kérdésem hanem a félbarna.
2016. febr. 21. 23:03
 7/10 anonim ***** válasza:

Nyilván arra is igaz.

Itt egy átlag statisztikaszerűség:

Fehér kenyér: 100 % a búzaliszt aránya.

Félbarna kenyér: 85 % a búzaliszt, 15% a rozsliszt aránya.

Rozsos kenyér: 60 és 85 % közötti a búzaliszt, 15 és 40 % közötti a rozsliszt aránya.

Rozskenyér: 60 % alatti a búzaliszt, 40 % feletti a rozsliszt aránya.

Teljes kiőrlésű rozskenyér: 80 százalék feletti a rozsliszt aránya, a sikértartalom nagyobb, ezért „nehezebb”, tömörebb a kenyér.


Mindenen lehet spórolni persze, de ha rendes pékségben jársz, akkor a többletpénzért kapsz is valamit. Az ízen és az állagon is érezni lehet, ha más az összetétel, és nem csak színezik. Igazából annyival nem drágább előállítani a félbarna kenyeret. A liszt csak kicsit drágább, a fuvaros ugyanannyit kér érte, az emberek viszik, a pék ugyanannyit dolgozik vele.

Tesco szinten elképzelhető, hogy van sunnyogás, de nem ott kell kenyeret venni.

2016. febr. 21. 23:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
Nás Páng. Természetesen igazad van. De úgy vélem sajnos csak elméletileg.
2016. febr. 24. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

Mindenben van reláció sajna, de nem látom be, hogy miért érdemesebb csalni normál haszonkulcs és vevőkör mellett. Illetve a szemet és az ízlést annyira nem könnyű átverni.

Én ha pék vagy kenyérgyáros lennék, akkor máshogy csalnék - pl. vannak ezek a vacak teszkós, felfújt kenyerek.

2016. febr. 26. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

Bennem felmerül a kenyeret előállító és azt eladó erkölcsi felelőssége is. Ha én cukorbetegként elhiszem, hogy a 2% teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kenyeret bátrabban ehetem, mint a fehéret, akkor ki lesz a hibás a magas vércukrom miatt? Csak én? Köteles vagyok ismerni a valódi teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret? Önmagam érdekében célszerű, de csak én vagyok okolható, ha elhiszem a felíratott?


Kérdező!

Letoltál, hogy te a félbarnáról kérdezel, nem teljes kiőrlésűről. Szerinted a rendes félbarna mitől olyan? Hát attól, hogy részben teljes kiőrlésű liszt van benne.

A fehér, félbarna, barna kenyér között a kétféle liszt aránya tér el.

2016. febr. 27. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!