Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mi a különbség teszem azt egy...

Mi a különbség teszem azt egy Magyar csípős fűszerpaprika és a chilli közt?

Figyelt kérdés
Kinek van tapasztalata ?
2017. okt. 16. 19:54
 1/7 anonim ***** válasza:
75%
Más íze van, mert más paprikafajtából készítették.
2017. okt. 16. 20:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

"A" chilli nem létezik.

Ezernyi chilli van. Mind más egy kicsit. Ebbe a sorba a magyar csípős paprika is beletartozik.

Ilyen értelemben az a különbség, hogy ezt mi csípős paprikának hívjuk. De egy külföldi ezt is chillinek nevezi.

2017. okt. 16. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

...a fűszerpaprikánál esetleg egy olyan általános (nem határozott, mert itt is vannak átfedések!)

különbség lehet, hogy ezt mi sima szárítással (és őrléssel) állítjuk elő, a chilli őshazájában viszont az autentikus eljárás inkább a füstölve szárítás.


De nyersen, frissen, rengeteg féle van, össze se lehet számolni, mert mindig vannak újabbak is.

Méretben, színben, csípősségben, húsosságban, ezernyi változat, és ebbe kényelmesen elfér a magyar csípőspaprika is.

2017. okt. 16. 21:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
22%

....

pl a "szegedi paprika" pár évvel ezelőtti botránya is arról szólt, hogy köze nem volt Szegedhez a paprikának.


Mivel a szegedi paprika elnevezés egy eljárásra utal, és nem a származásra.

Úgyhogy akkor is, meg azóta is, pl a szegedi paprika nagy részét Dél-Amerikából importálják.

2017. okt. 16. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Valami hasonlóra számítottam. Akkor inkább érdemes a 100g-os hazait megvenni, mint ugyanannyiért a " pár csipetnyi " chilli őrleményt.
2017. okt. 17. 09:08
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Úgy igen, ha csak a csípősség miatt veszed.

Mondjuk egy friss jalapenot nehezen tudnál magyar paprikával helyettesíteni.


Illetve lehet olyan helyzet, amikor a por paprikát nem tudod rendesen kioldani, akkor érdemes kivonatot használni, és ilyen chillikből gyakrabban van, mint magyarból, nem is olyan drága, és brutál erős.

Olyankor esetleg megéri azt használni.

De egyébként ugyanúgy lehet házilag magyar csípőspaprikából is kivonatot csinálni.

2017. okt. 17. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
64%

A hazai fűszerpaprika őshonos géntechnológiával, génmegőrzéssel van termesztve. Ami utal a fűszerpaprika méretére, színező, íz és olajtartalmára.

Két féle magyar fűszerpaprika őshonos a szegedi ami méretében vaskosabb nagyobb magtartalommal mint például a kalocsai fűszerpaprika ami keskeny és hosszúkás igen kevés magtartalommal. A chilli paprika ezzel ellentétben gyenge szinező és olajtartalommal rendelkezik és méretében is alulmarad a hazaival. Ezért örlemény formájában nem is igazán használják. Kizárólag a csípősség ereje az ami meghatározó. Például sztékek, saláták és keleti aranysárga fűszeresen erős levesek készítésekor. A magyar fűszerpaprika ennél sokkal zamatosabb egyébként függetlenül attól hogy éppen spanyol vagy dél-amerikai földön termett magyar vetőmag állományból.

2018. szept. 22. 01:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!