Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Zsir vagy olaj?

Zsir vagy olaj?

Figyelt kérdés
De most komolyan mindig mást mondanak,jó lenne már végre az igazat tudni...
2018. jan. 6. 18:56
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
68%
Hol ez, hol az....úgy változatosabb a táplálkozás.
2018. jan. 6. 19:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 Zoli780806 ***** válasza:
31%

Első helyen extra szűz olívaolaj.

Utána kókusz zsír, vagy bármi egyéb zsír.


Finomított étolajat soha.

2018. jan. 6. 19:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
53%

Nézz utána a tényeknek és rájössz.


A hidegen sajtolt növényi olajok telítetlen és többszörösen telítetlen, omega 3-6-9 zsírsavakat, hdl koleszterint tartalmaznak.


Az állati zsírok telített zsírokat, transzzsírokat és ldl koleszterint tartalmaznak túlnyomórészt (kiv. halak, melyeknek ugyanolyan tulajdonságai vannak mint a növényi olajoknak csak az omega 3:6:9 arányuk nem olyan jó).


Természetes úton pl. csak az állati zsírokban találhatóak meg a transzzsírok, növényi olajokból hidrogénezéssel állítható elő (amit már jó ideje nem alkalmaznak).

A tranzszsírok olyannyira károsak, hogy minden más termékben szigorúan le van korlátozva mennyit tartalmazhatnak, de az állati zsírban ugye természeténél fogva vannak.


Ezután szerintem nem kérdéses.

2018. jan. 6. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
78%
Marhaság, a természetes állati zsír nem transzzsír. A transzzsír leginkább növényi olajból elállított mesterséges anyag. Ne feledjük, hogy természetes állati zsiradékot több százezer éve fogyasztunk (minimum), hiszen az elejtett állatokat zsírjukkal együtt ettük meg, míg napraforgóolajat meg jelentős mennyiségbn olyan száz éve talán. Nem kérdés, melyikhez alkalmazkodott jobban a szervezetünk.
2018. jan. 6. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
58%

Mindegyiknek megvan a maga helye a vegyes táplálkozásban.

Ne várj egyik mellett se egyértelmű választ, mert nem is lehet egyértelműen egyik vagy a másik mellett állast foglalni, még a tudósoknak sem.

2018. jan. 6. 19:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
43%

Szerintem ez egy huszadrangú kérdés a megfelelően változatos táplálkozás, megfelelő rostbevitel, nem túlzott cukorbevitel, nem túlzott sóbevitel, megfelelő mennyiségű étel stb. után. Mindkettőnek megvannak az előnyei, hátrányai és veszélyei, de nem ezen fog múlni. A többség táplálkozásában ennél a kérdésnél sokkal súlyosabb hibák vannak, azokra érdemes koncentrálni, nem erre az egy lényegtelen részletkérdésre.


Persze a média mindig felfújja, ha valami bolhányi újdonságot felfedeznek, ami kicsit errébb vagy kicsit arrább dönti a mérleg karját, de az elefántnyi táplálkozási problémákkal nem foglalkoznak, azok kellemetlen kérdések és nem hoznak kattintást.

2018. jan. 6. 19:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
91%

"Marhaság, a természetes állati zsír nem transzzsír. A transzzsír leginkább növényi olajból elállított mesterséges anyag."


Félreérted, és nem vagy túl művelt ezen a téren.

A transzzsír az állati ételekben természetes úton megvan, a növényi olajokban hidrogénezéssel állítható elő (elavult, 50-40 éves margarinelőállítási mód, amit ma már nem alkalmaznak).


Ha érdekel az állati zsiradékokban mennyi transzzsír van itt egy érthető cikk róla:

[link]


De még a wikipédia is érthetően leírja, pedig az erősen hús/tejtermékpárti, nem "vegánlobbi":


[link]

"rans fats also occur naturally. Vaccenyl and conjugated linoleyl (CLA) containing trans fats occur naturally in meat and dairy products from ruminants. Butter, for example, contains about 3% trans fat"


A vaj 3% tranzsírt tartalmaz, ami több, mint a margarinban megengedett EU-s előírás (2%)!


"Ne feledjük, hogy természetes állati zsiradékot több százezer éve fogyasztunk (minimum), hiszen az elejtett állatokat zsírjukkal együtt ettük meg, míg napraforgóolajat meg jelentős mennyiségbn olyan száz éve talán."


Butaságokat ne írjunk, a gyűjtögetés volt elsőnek, tehát az őseink előbb ettek növényi olajokat az olajos magvakkal, mint állati zsírt, és ezeket a történelem folyamán rendszeresen fogyasztották. Ugyanígy a gabonák és nem csak az olajos magvak fogyasztása is jellemző volt, melyek szintén tartalmaznak jótékony növényi olajokat, ha kis mennyiségben is.

2018. jan. 6. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Egyértelműen a hidegen sajtolt növényi olajak abból sem mindegy melyik.

Pont itt volt egy másik kérdés a margarinnal kapcs az eléggé idevágó.

2018. jan. 6. 20:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
91%

Neked meg mi bajod van???

Nem kevertem a vajat a zsírral, példának írtam, hogy az állati zsiradékokban természetesen van transzzsír, forrással alátámasztva. PÉLDÁUL a vajban több, mint az EU-ban megengedett.

Nem feltételeztem hogy a vaj egyenlő a disznózsírral, ez a hülyeség a te fejedből pattant ki mert máshogy nem tudtad kivédeni azt, hogy az állati zsiradékokban természetes úton szerepel az, amire te csak fújjogtál, hogy az a növényiben van. Gratulálok, ideje hogy felébredj, ezt eszed évtizedek óta.

Bár a stílusod alapján lehet, hogy még tinédzser vagy.

2018. jan. 6. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
82%
Próbálod összekeverni a vajat a sertészszírral, amire rámutattam, gyenge próbálkozás. Miközben a vaj marha magas tranzsírsavtartalmú, a sertészzsír meg gyakorlatilag mentes tőle. Több tranzzsír keltekezik olajban sütéskor, mint ami a sertészzsírban van. Ezért is ajánlják mára inkább a sertészsírt sütésre, mint az olajokét. Le vagy maradva.
2018. jan. 6. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!